Tavoite

Hankkeen tarkoituksena on edistää kuntoutuspalvelujen saatavuutta Pohjois-Pohjanmaan harvaan asutuilla maaseutualueilla sekä monipuolistaa palvelutarjontaa etäkuntoutusta hyödyntäen. Tavoitteena on, että etäkuntoutuksessa osataan käyttää maaseudulle soveltuvia teknologisia ratkaisuja, jotka lisäävät kuntoutuksen asiakkaiden kotona asumisen mahdollisuuksia ja arjessa selviytymistä. Kuntoutumisen tukena on tärkeä osata hyödyntää asiakkaan lähiseudun ympäristöjä, alueellisia erityispiirteitä ja voimavaroja, jotka vahvistavat myös maaseutualueiden elinvoimaa. Työntekijöitä mentoroidaan etäratkaisujen käyttöönotossa.

Tähän yhteistyössä valmisteltuun hankkeeseen saatiin rahoitus Pohjois-Pohjanmaan ELY:ltä ja tästä syystä toteutus Pohjois-Pohjanmaan alueella. Lapin alueella vastaavia toteutuksia tullaan viemään läpi tavalla tai toisella. Hankkeessa mukanaolo antaa meille mahdollisuuden vahvistaa osaamista etäkuntoutukseen liittyvissä asioissa.

Lapin AMK on mukana osatoteuttajana tässä hankkeessa. Oulun AMK koordinoi hanketta ja Oulun yliopistoa on toisena osatoteuttajana.

Tulokset

www.oamk.fi/fi/tutkimus-ja-kehitys/hankkeet/arki-lahemmasHankkeen välittömät vaikutukset
  • Kuntoutuksen palvelutarjontaan on käytössä uusia etäteknologisia ratkaisuja ja toimintamalleja, jotka edistävät tasavertaisten palvelujen saatavuutta ja kuntoutujan valinnanvapauden toteutumista etäisyyksistä huolimatta.
  • Etäteknologisia ratkaisuja hyödyntämällä saadaan tietoa maaseudulla asuvan kuntoutujan kotona asumisesta ja selviytymisestä omassa arjessaan. Lähellä asiakkaan arkea olevia ympäristöjä ja palveluja osataan hyödyntää osana etäkuntoutusta.
  • Ammattihenkilöiden ja asiakkaiden osaaminen etäohjaukseen menetelmien käyttöön lisääntyy mentoroinnin avulla. Etäteknologian käytön kynnys mataloituu ja sitä osataan hyödyntää luontevana osana omaa työtä. Tunnistetaan teknologian käyttöön liittyvät rajoitukset ja mahdollisuudet.
  • Selvitys maaseudun asiakkaille toimivista etäteknologiaratkaisuista (asiakasnäkökulma, työntekijänäkökulma) edesauttaa saavutettavien ja kustannustehokkaiden kuntoutuspalvelujen tuottamista
Hankkeen lopulliset vaikutukset
  • Kuntoutuspalveluissa toteutuu kestävän kehityksen periaatteita. Kustannustehokkuus; kustannukset pysyvät kurissa, autoilu vähenee, ajankäyttö järkevöityy ja päällekkäinen työ vähenee. Kulttuurinen ja sosiaalinen kestävyys lisääntyy; inhimillistä asiakkaan ja työntekijän sekä alueellisesta näkökulmasta.
  • Pohjois-Suomen alueen yhteinen etäkuntoutuksen osaamiskeskittymä, eräänlainen osaamisvaranto, joka edistää yhteistyötä Pohjois-Suomen alueen palveluntuottajien kanssa. Luo mahdollisuuksia tuottaa alueelle uusia palvelumuotoja, joissa hyödynnetään etäteknologiaa.
  • Etäkuntoutus on etäisyyksistä huolimatta turvallinen ja eettisesti kestävä vaihtoehto kuntoutuksen palvelutarjonnassa (tietoturva, potilasturvallisuus).

Tulosten hyödynnettävyys

Hankkeessa kehittynyttä osaamista tullaan hyödyntämään opetuksessa ja TKI-toiminnassa hankkeen jälkeen