Tavoite

Culinary Seasons – Makumatkailijan Lappi -hankkeen tavoitteena on kehittää ympärivuotista matkailua kehittämällä uusia ruokatuotteita ja -palveluita lumettomalle sesongille.  Hanke pyrkii osaltaan ratkaisemaan matkailun kausiluonteisuuden haasteita monipuolistamalla sesonkien palvelutarjontaa ja kehittämällä kestäviä, paikallisista raaka-aineista valmistettuja palveluita yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa.Hankkeen kohderyhmänä ovat matkailu-, luonnonvara- ja elintarvikealan pk-yritykset sekä alkutuottajat, erityisesti paikallista ruokaa tarjoavat ravintolat, lähiruoan tuottajat ja jalostajat, majoitusyritykset sekä ohjelmapalveluyritykset. Lisäksi kohderyhmään kuuluvat lappilaiset taiteilijat, luovan alan toimijat ja organisaatiot sekä kulttuuritapahtumien tuottajat.Hankealueena on koko Lappi, pilottialueina ovat Levi, Ylläs ja Rovaniemi. Lapin kesämatkailun kysyntä on kasvamassa suorien lentojen myötä Keski-Euroopasta, mikä luo uudenlaista kysyntää myös erityisesti ruokatuotteille.Hankkeen toimenpiteet on jaettu neljään työpakettiin 
  • Sesonkiruokatuotteiden ja -palveluiden kehittäminen
  • Kestävä yhteistyö ja palvelupaketit
  • Lapin Makumatka vision rakentaminen 
  • Hallinnointi ja hankeviestintä.
Näiden toimenpiteiden avulla pyritään lisäämään innovaatio-osaamista, vahvistamaan yhteistyötä ja tki-toimintaa, kehittämään uusia tuotteita, palveluita ja palvelupaketteja sekä kulttuuritapahtumien ruokapalveluita, jotka vastaavat matkailijoiden ja paikallisten asiakkaiden tarpeisiin. Toimilla valmistellaan myös Lapin ruokamatkailun visiota ja Culinary Season -brändityötä. Erityisesti keskitytään tutkimus- ja innovointivalmiuksien parantamiseen sekä kestävän kehityksen tavoitteiden tukemiseen. 

Tulokset

Hankkeen myötä lappilaisten matkailu-, luonnonvara- ja luovien alojen yritysten sekä toimijoiden osaaminen ja innovointivalmiudet ovat kehittyneet ja vahvistuneet. Hankkeen aikana on myös rakennettu alueen matkailu-, luonnonvara- ja luovien alojen yrityksistä ja toimijoista muodostuva verkosto, joka yhdistää toimijoita maakunnallisesti sekä ylitoimialaisesti ja antaa valmiuksia keskinäiseen yhteistyöhön.