Enercy and resource efficiency in intergrated juice and ingredient production Rahoittajat Lisätietoa Seppo Saari Aikataulu 1.4.2011 -31.03.2014 Kokonaisbudjetti EU-rahoituksen osuus 128600 € Organisaation oman rahoituksen osuus 20000 € Rahoituslähteet Interreg IV A Hankkeen tila Päättynyt Tavoite BERRY-hankkeessa kehitetään tuotantomenetelmiä marjateollisuudessa syntyvien sivutuotteiden jalostamiseksi korkealaatuiseksi lisäarvotuotteiksi elintarvike-, lääke- ja rehuteollisuudelle. Marjateollisuuden ympäristövaikutuksia vähennetään optimoimalla energiankulutusta ja pyrkimällä kohti marjan 100 %:sta hyödyntämistä. Yleisenä tavoitteena on lisätä jalostusastetta marjojen tuotantoalueella ja parantaa alueen yritysten yhteistyötä ja kilpailukykyä. Hankkeen toteutuksessa ovat keskeisessä asemassa osallistuvat yritykset. Sivuvirran jalostuskokeet tehdään Norrmejerierin tuotantolaitoksessa Hedenäsetissä hyödyntäen Polarican ja Norrmejerierin raaka-aineita ja sivuvirtoja, Aromtechin laitteistoja ja Polarforman osaamista. Hankkeen tutkimussuunnitelmasta ja sen toteutuksesta vastaavat Luulajan Teknillinen Korkeakoulu ja Kemi-Tornion ammattikorkeakoulu. Syftet med projektet är att höja råvaro- och energieffektiviteten inom bärindustrin. Det generella syftet är att höja branchens konkurrenskraft och förädlingsnivån på den globala marknaden samt möjliggöra utveckling av nya produkter. Bärindustrin i regionen har en central roll. Förädlingsexperimenter genomföras på Hedenäset I Norrmejerier’s anläggning med Norrmejerier’s och Polarica’s råvaror, Aromtech’s maskineri och Polarforma’s kunnande. Luleå Tekniska Högskola och Kemi-Tornio Yrkeshögskola är ansvariga för experimentsplanering och forskning.