Tavoite

Hankkeen laajana kehittämistavoitteena on Lapin ja sen yritysten sekä muiden toimijoiden kilpailukyvyn ja elinvoiman kasvu erityisesti kasvu- ja rakennemuutosaloilla. Tavoitteen saavuttaminen edellyttää kansainvälisen TKI-toiminnan osaamisen kehittämistä ja hyödyntämistä yhteistyössä korkeakoulujen, tutkimuslaitosten ja alueen muiden toimijoiden kesken. 

Hankkeen tavoitteina on:

1. Lisätä oppilaitosten, kehittämisorganisaatioiden, seudullisten yrityspalveluiden, aluekehittämisorganisaatioiden sekä alueen yritysten ja niiden henkilöstön sekä yritysten tietoisuutta kv-hanketoiminnasta ja sen mahdollisuuksista

2. Lisätä TKI-toimijoiden, yrityskehittäjien ja välittäjäorganisaatioiden sekä korkeakoulujen ja oppilaitosten kv- ja hankkeistamisosaamista

3. Luoda pysyvät ja kestävät käytänteet osaamisen kehittämiselle, jakamiselle ja hyödyntämiselle.

4. Vahvistaa kansainvälisiä verkostoja ja niissä toimimista.

5. Toteuttaa ja hallinnoida hanke tehokkaasti ja tuloksellisesti.

Tulokset

1) Lapin alueen kansainvälisen TKI-osaamisen sekä siihen liittyvien osaamistarpeiden kuvaus Tuotoksena syntyy osaamiskartoitus, jossa kuvataan organisaatioiden osaaminen ja kv-hanketoimintakokemus yleisellä tasolla, kv-hanketoiminnan osaamisalueet sekä osaamisen tasot. Osaamiskartoituksen pohjalta rakennetaan ja suunnitellaan hankkeessa toteutettava 15 opintopisteen syventävää kv-tki-osaamista kehittävä koulutuskokonaisuus sekä ketterämmin toteutettavat aluekohtaiset työpajat/koulutuspäivät. 

2) Vahva ja laaja kansainvälinen TKI-osaaminen ja hankesparrausosaaminen  Hankkeen tuloksena syntyy 15 opintopisteen (5+10) koulutuskokonaisuus, jolla 15-20 alueen hanketoimijaa saa syventävää osaamista kansainvälisen rahoituksen mahdollisuuksista, hakemisesta ja kv-hankkeiden toteuttamisesta sekä hankerahoituksen hakemisen sparraamisesta.  Koulutusten pilotoinnin rinnalla kehitetään työelämässä hankitun hankeosaamisen tunnistamis- ja tunnustamisprosessia: tuotoksena syntyy työelämälähtöisen HOT-prosessin malli, jota on mahdollista hyödyntää tulevaisuudessa vastaavien koulutuskokonaisuuksien osallistujien olemassa olevan osaamisen tunnistamisessa ja tunnustamisessa. Hankkeessa syntyy ja vahvistuu osaamista, jonka avulla kytketään enemmän kehittäjäorganisaatioita, pk- ja mikroyrityksiä ja muita toimijoita mukaan kv-hankkeisiin ja kansainväliseen tki-toimintaan. Tuloksena syntyy kv-hanketoiminnan mentoriverkosto (koulutusohjelmaan osallistuneet sekä muut alueen kv-hanketoiminnan erityisasiantuntijat).

3)  Lapin kuntien ja alueiden kansainvälinen TKI- ja yleinen hankeosaaminen vahvistuu. Hankkeessa toteutettavien kunta- ja aluekohtaisten työpajojen (8-10 kpl) kautta vastataan kuntien tai alueiden erityisiin osaamistarpeisiin, mikä välillisesti vaikuttaa hankerahoituksen hyödyntämiseen tulevaisuudessa laajemmin ja useampien toimijoiden toimesta.

4) Hankkeen tuloksena alueen korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten sekä alueellisten kehittämisorganisaatioiden keskinäinen yhteistyö tiivistyy, toimijat verkostoituvat alueellisesti, kansallisesti ja kansainvälisesti sekä aktivoituvat yhteistyöhön kansainvälisissä verkostoissa.  Klusteritoiminta alueella vahvistuu (erityisesti kv-asioiden ympärillä) Alueen kv-tki-hanketoimijoiden keinot tuottaa ja jakaa tukea alueelle ja sen toimijoille lisääntyvät.  Tuloksena syntyy malli ja käytänteet alueen kansainväliselle tki-yhteistyölle: esitys pysyvien ja kestävien osaamisen kehittämisen, jakamisen ja hyödyntämisen käytänteiksi

Tulosten hyödynnettävyys

Hankkeessa tuotettua osaamista hyödynnetään hankkeen jälkeen ja osaamispooli-toiminta jatkuu osana organisaation normaalia toimintaa.