Kiertotalouden mallit ja mittarit matkailussa Rahoittajat Lisätietoa Eija Raasakka Aikataulu 11.11.2019 -31.12.2020 Kokonaisbudjetti EU-rahoituksen osuus 37792 € Organisaation oman rahoituksen osuus 11337 € Koulutus Matkailu Osaamisryhmä Vastuulliset palvelut Rahoituslähteet Alueelliset innovaatiot ja kokeilut (AIKO) Hankkeen tila Päättynyt Tavoite Hankkeen tavoitteena on tuoda esille kiertotalouden mahdollisuuksia matkailun näkökulmasta ja erityisesti nostaa esille mahdollisuuksia ruokahävikin vähentämiseksi matkailuelinkeinossa. Kokeilemalla ja nostamalle esille konkreettisesti matkailuyrityksille sovellettavista ruokahävikin mittareista edistetään matkailutoimijoiden osaamista ja vastuullista, ympäristöystävällistä liiketoiminnan kehittämistä. Tavoitteet1. Valita ruokahävikin mittaamiseen kaksi pilotoitavaa mittaria sekä sovittaa ne matkailun toimintaympäristöön ruokahävikin mittaamiseksi.2. Pilotoida valitut mittarit matkailuelinkeinossa ja nostaa esille soveltuvia menetelmiä sekä kehittämistarpeita ruokahävikin mittaamiseen. 3. Nostaa pilotointien pohjalta konkreettisia esimerkkejä ja menetelmiä ruokahävikin vähentämiseksi matkailuelinkeinossa.4. Edistää ruokahävikin vähentämiseksi kiertotalouden kehitysprosessien käynnistymistä matkailuyrityksissä. Tulokset Hankkeen tuloksena on avattu kiertotalouden käsitettä matkailun näkökulmasta ja erityisesti ruokahävikin vähentämiseksi konkreettisten ja käytännönläheisten pilotoinnin kautta. Pilotoinnin kautta on nostettu esille mittareita, joita matkailuyritykset voivat hyödyntää oman liiketoiminnan kehittämisessä ruokahävikkiä pienentämällä. Tulosten hyödynnettävyys Hankkeessa tehdään kehittämistyötä yhdessä yrittäjien kanssa ja näin kehitetään elinkeinoelämää. Tavoite on, että yrityhteistyön kautta syntyy uusia elinkeinolähtöisiä toimeksiantoja ja kehittämisideoita. Hankkeen aikana tarkastellaan myös tulosten hyödyntämisestä ja integroitumista mm. matkailualan opetukseen.