Tavoite

Kuvaus Lapin ammattikorkeakoulun osallistumisesta hankkeeseen:

Linkki lappilaiseen hyvinvointiin-hanketta hallinnoi ja rahoittajan kanssa tehtävästä yhteistyöstä vastaa LSHP.

Lapin ammattikorkeakoulu osallistuu hankkeeseen suunnittelemalla ja toteuttamalla tarvittavat koulutukset.

Elämänluotsien orientoiva koulutus, koulutuksen arviointi ja jatkosuunnittelu

Koulutuksen tarkoituksena on tukea elämänluotsien perehtymistä rooliinsa ja työhönsä. Tarkoitus on myös tunnistaa elämänluotsien laajemmat osaamistarpeet ja suunnitella niihin mahdolliset lisäkoulutukset tai kehittämistoimet.

Koulutuksen suunnittelu ja toteutus

Koulutuksen tavoitteena on perehdyttää rooliinsa ja tehtäväänsä sekä antaa valmiuksia osallistujille uudenlaiseen toimintakulttuuriin.

Koulutuksen kohderyhmän alueellinen sijoittuminen on selkiytetty hankkeen käynnistyttyä.

Koulutuksen laajuus on 5 opintopistettä.

Koulutuksen keskeiset sisältöteemat on kuvattu. Ne perustuvat University of Westminister (2017, Making sense of Social Prescribing) julkaisemaan materiaaliin.

Opiskelijoiden arviointi toteutetaan kehittävän arvioinnin periaatteiden mukaisesti.

Koulutuksen arviointi:

Kokeilusta saatujen tulosten ja kokemusten perusteella koulutuksen vaste osaamistarpeisiin arvioidaan. Myös orientoivan koulutuksen tavoitteet, sisältö, pedagogiset ratkaisut ja arviointikäytännöt täsmennetään ja tarkennetaan. Tulosten ja kokemusten perusteella laaditaan suunnitelma tarvittaville elämänluotisen osaamista täydentäville jatkokoulutuksille tai kehittämistoimille.

.

Tulokset

Tulokset Lapin ammattikorkeakoulun osalta linkkihenkilökoulutuksen kehittämisessä:Hankkeessa luotiin linkkihenkilön koulutusmalli, jonka laajuus on 5 opintopistettä. Hankkeen aikana koulutus toteutettiin kaksi kertaan ensin Kemijärvellä sitten Muoniossa ja Enontekiöllä.  Koulutuksen toteuttaminen jatkuu edelleen ja uusi koulutusryhmä on aloittanut Sodankylässä. Hyvinvointi lähete mallin toteuttamisesta kunnissa on tullut ensimmäisiä alustavia arvioita ja palaute on ollut myönteinen tuensaajien taholta.Linkkihenkilötoiminnan Suomen mallin kehittäminen jatkuu eri kunnissa Lapin hyvinvointialueella sekä Itä-Lapin seutukunnassa. Koulutuksen sisältöä jalostetaan kokemusten ja saadun palautteen perusteella, tuetaan kuntakohtaisen koordinaation rakenteen kehittämistä sekä vahvistetaan pienten kuntien yhteistyön rakenteita.Lisäksi hankkeesta tuotetaan erilaisia julkaisuja toiminnan tunnetuksi tekemiseksi. Hankkeeseen kuului loppuseminaari, jossa koko hankkeen tuloksia tarkasteltiin. 

Tulosten hyödynnettävyys

Lisä- ja täydennyskoulutushankintoina tai tutkimus- ja kehittämishankkeiden muodossa. Ajankohtaisuuden vuoksi asiaa käsitellään myös opetussisällöissä.