Tavoite

Porotalous on Lapin imagoelinkeino, jonka keskiössä on lihantuotanto. Elinkeinon on kehityttävä jatkuvasti, että se voi vastata muutoksiin. Koulutus on tärkeä kehittämiskeino ja koulutuksen kehittäminen kertautuu positiivisesti elinkeinon kehittymisessä. Porukkaoppi-hankkeessa elinkeino ja koulut ovat tiiviisti yhteistyössä rakentamassa laadukasta toimintaa. Porukkaoppi-hankkeen tavoitteena on 1) kehittää työkaluja, joilla voidaan mitata osaamistaso ja kehittymistarpeet, sekä 2) rakentaa uusia tapoja kouluttaa porotalouden toimijoita. Lisäksi 3) halutaan lisätä ja ajantasaistaa porotalouden koulutusta ja opetusmateriaalia sekä 4) avata uusia reittejä koulujen välille sekä koulutuksen ja työelämän välille. Lopputuloksena 5) poroteurastamoilla toimivien poromiesten ammattitaito ja osaaminen lisääntyy. Hankkeen neuvojat käyvät syksyllä 2017 poroteurastamoilla ja selvittävät niissä olevien työntekijöiden koulutukselliset kehittymistarpeet, vahvuudet ja hyvät käytänteet. Näiden perusteella räätälöidään jokaiselle teurastamopaikkakunnalle oma koulutus, jossa vastataan juuri sen teurastamon omaan kehittymistarpeeseen. Nämä koulutukset pidetään syksyllä 2018. Porotalouden opetusta tarjoavat koulut ovat tärkeässä osassa hanketta. Lapin AMKin sekä Saamelaisalueen koulutuskeskuksen opetussuunnitelmat käydään läpi. Yhteistyössä elinkeinon kanssa niihin rakennetaan opinpolkuja ja väyläopintoja. Nämä nopeuttavat opiskelijan valmistumista sekä helpottavat hänen siirtymistään työelämään.

Tulokset

Projektin tuloksina – tiedetään poroteurastamoiden toiminnan nykytila, osaamistaso ja koulutustarpeet- on kehitetty työkaluja, joilla voidaan        1) mitata työntekijän osaamistasoa ja kehittymistarpeita       2) mitata työntekijän motivaatiota ja hänen omaa näkemystään omasta osaamisestaan        3) antaa rakentavaa palautetta toimivalla tavalla- on lisätty koulutusta sekä reittejä koulujen ja työelämän välillä.        Tämän ansiosta opiskelijat voivat valmistua nopeammin, siirtyä joustavasti koulusta toiseen        tai koulusta työelämään, sekä heidän työelämävalmiutensa paranevat. – on kehitetty joustava koulutusmenetelmä, joka huomioi muuttuvat osaamistarpeet ja aikaisemman osaamisen- saadaan lisää ajantasaista materiaalia porojen hoidosta, teurastamisesta ja teurashygieniasta- elinkeino ja koulutus toimivat paremmin yhteistyössä- poronlihantuotannon laatua voidaan todentaa paremmin – poroteurastamoiden työntekijöiden ja kouluttajien osaaminen ja ammattitaito ovat parantuneet.

Tulosten hyödynnettävyys

Hankkeen tuloksena toteutetaan toisen ja korkea-asteen porotalouden koulutukseen polku- ja väyläopintoja. Ne otetaan käyttöön hankkeen jälkeen. Hankkeen aikana SAAKin ja Lapin AMKin toimijat työstävät mallit työpajoissa niin että niihin saadaan talojen sitoutuminen ja konkreettinen toiminta voidaan hankkeen jälkeen käynnistää. Hankkeen tulosten kautta korkea-asteen opintoihin on helpompi hakeutua ja opiskelijoiden valmistuminen nopeutuu. Myös hankkeen tuloksena syntyvät koulutusaineistot poroteurastamotoimintaan, poronhoidon hyvistä käytänteistä yms. siirtyvät suoraan Lapin amkin ja SAAKin koulutusmateriaaleiksi, lisäksi opettajien hankkima osaaminen tukee porotalouden koulutuksen tuottamista myös hankkeen jälkeen. Hankkeessa kehitetty oman työn arviointi ja koulutustarpeen arvioinnin työkalut hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan myös tutkintoon johtavissa koulutuksissa ja täydennyskoulutuksissa.