Tavoite

Meri-Lapin alueen tavoitteena on kehittää toimintaansa vähähiilisyyttä ja resurssitehokkuutta korostaen muodostaen näin resurssiviisaan edelläkävijäseudun. Kokonaisuuden toteutukseen sitoutuvat alueen kunnat, kuntayhtymät, kehitysyhtiöt sekä muut toimijat ja Lapin ammattikorkeakoulu. Hankkeessa laaditaan seudullinen vähähiilisyys- ja resurssiviisausstrategia, toimenpideohjelma sekä toteutetaan vähähiilisyyttä edistäviä pilottitoimenpiteitä kuntien toimipisteissä sekä yksityisen sektorin yrityksissä. Hankkeen tavoitteena on edistää kunnissa vähähiilisyyttä ja resurssiviisautta edistäviä toimenpiteitä konkreettisten toimenpiteiden ja pilotointien kautta lisäten näin alueellista vaikuttavuutta. Uusien pilotointi- ja liiketoimintamahdollisuuksien avaaminen alueen elinkeinoelämälle lisää myös alueen elinvoimaa. Kunnilla on mahdollisuus edesauttaa yhdyskuntien ja teollisuuden sivuvirtojen hyödyntämistä mm. infran rakentamisessa, joka omalta osaltaan vahvistaa resurssiviisautta ja vähähiilisyyden edistämistä. Hankkeen tavoitteena on osallistaa alueen yritykset, yhteisöt ja ihmiset osaksi kokonaisvaltaista vähähiilisyyttä edistävää toimintaa Meri-Lapin alueella. Hanke keskittyy rakentamisen ja elintarvikeviisauden teemoihin sekä nostamaan esille konkreettiset toimenpiteet, joiden kautta osoitetaan Meri-Lapin olevan kiertotalouden edelläkävijäalue laajalla toimintasektorilla. Yhdistävänä tekijänä eri teemoilla ja toteutettavilla piloteilla on vähähiilisyyden, elinkaariajattelun ja resurssiviisauden näkökulmat, joiden kautta kehitystoimenpiteet kartoitetaan ja suunnitellaan. Pilotoinnit suunnitellaan monialaisiksi siten, että ne hyödyttävät eri sektoreiden toimijoita ja edistävät toimintaa eri tyyppisissä kohteissa monipuolisuutta korostaen. Monipuolinen ja erityyppiset toiminnot esittelevä toimintapaletti on monistettavissa myös Lapin muihin kuntiin ja kaupunkeihin sekä erilaisiin toimipisteisiin tai yrityksiin. Lisäksi hankkeessa testataan asiantuntija- ja yhteistyöverkoston merkitystä kehitystyön edistymisessä. 

Tulokset

Hankkeen tulokset: – Hankkeessa toteutettiin konkreettisia vähähiilisyyttä edistäviä pilotointeja hankkeen toteutusalueella (Meri-Lappi). – Tavoitteena oli, että pilotoidut, vähähiilisyyttä edistävät, toimenpiteet jäävät osaksi pilotointeja toteuttavien tahojen toimintaa. – Hankkeen aikana vahvistettiin Meri-Lapin alueen vähähiilisyyttä ja kiertotaloutta edistäviä toimenpiteitä kooten yhteen monipuolisen toimintasuunnitelman sisältäen konkreettisia eri toimialoille soveltuvia toimenpide-ehdotuksia, jotka ovat monistettavissa Lapin alueella myös tulevaisuudessa. – Hankkeessa vahvistettiin entisestään vähähiilisyyteen ja kiertotalouteen liittyvää yhteistyötä korkeakoulun, alueella toimivien julkisten toimipisteiden sekä yksityisen sektorin yritysten välillä. – Kasvatettiin julkisen ja yksityisen sektorin toimijoiden tietoisuutta vähähiilisyyttä ja kiertotaloutta edistävistä toimintamahdollisuuksista.- Hankkeen viestintä oli runsasta ja sen kautta vahvistettiin Meri-Lapin alueen asukkaiden tietoisuutta alueella toteutettavista vähähiilisyyttä ja kiertotaloutta edistävistä toimenpiteistä. – Hankkeessa työstettiin alkuun kiertotalouden asiantuntijaverkosto, jonka toiminnan kautta vahvistetaan monialaista organisaatiorajat ylittävää yhteistyötä tulevaisuudessa.- Hankkeen yhdeksi isoimmaksi tulokseksi työstettiin ‘Meri-Lapin alueen resurssiviisaus – Toimintaehdotuksia’ -koonti, josta löytyy kattavasti tietoa Meri-Lapin alueen resurssiviisaista edistämismahdollisuuksista sekä tietoa siitä miten kunnat/kaupungit voivat käynnistää HINKU -kuntastatuksen haun.- Hankkeessa työstettiin Youtube -video, joka on katsottavissa Lapin AMKin Youtube -kanavalla: Resurssiviisautta Meri-Lapissa – YouTube

Tulosten hyödynnettävyys

Tuloksena syntyvää konseptia voidaan tarjota aluekehityssuunnittelun tueksi myös muille Lapin kunnille ja kaupungeille. Meri-Lapin alueen vähähiilisyyttä ja kiertotaloutta edistävät toimenpide-ehdotukset ovat konkreettisia toimintoja edellä mainittujen asioiden edistämiseksi. Hankkeessa saatua tietoa ja kokemusta voidaan hyödyntää myös tulevissa kiertotalouteen liittyvissä kehityshankkeissa ja se tukee alueellista kehitystoimintaa pitkällä aikavälillä. Hankkeen tuloksia voidaan hyödyntää haettaessa HINKU-kuntastatusta. Yhteistyö samaa teemaa edistävien hankkeiden välillä vahvistavat ja tehostavat viestintää eri kohderyhmille ja edesauttavat toimenpiteiden jalkauttamista eri toimintasektoreille. Hyväksi havaittuja pilotointeja voidaan soveltaa eri toimialoille ja hankkeen aikana julkaistavat raportit ja tulokset voivat toimia kannusteena vastaavia toimenpiteitä suunnitteleville toimijoille.