Tavoite

Hankkeella kehitetään älykkään erikoistumisen keinoin luonnonvara-alan opetusta, jotta opiskelijat olisivat valmiimpia, osaavampia ja ammattitaitoisempia työelämän käyttöön. Hankkeen tuloksena syntyy monipuolinen, osallistava virtuaalinen suunnitteluohjelma metsäsuunnittelun ja puunhankinnan opetukseen. Virtuaalimalli perustuu ajantasaiseen metsävaratietoon. Työelämän tarpeiden muuttuessa ja kehittyessä yhä vaativammiksi tarvitaan uusia innovatiivisia työkaluja metsäsuunnittelun ja puunhankinnan ajantasaiseen opetukseen ja mallintamiseen. Metsäsektori on yksi merkittävimmistä teollisuuden aloista Suomessa ja sen kilpailukyvyn säilyttäminen, puunhankinnan turvaaminen ja kestävän luonnonvarojen käytön varmistaminen vaatii korkeakouluilta entistä kehittyneempiä, uusimpaan teknologiaan perustuvia työkaluja osaavan työvoiman kouluttamiseksi. Hankkeella kehitetään elinkeinotoimintaa Lapissa, jossa metsätalous on tärkeä tulonlähde maaseudun ja kaupunkilaistenkin asukkaille.

Tulokset

Tuloksena oli monisisältöinen, opiskelijoita aktivoiva ja osallistava, älykäs ja nykyteknologiaa hyödyntävä 3D-toimintaympäristö, joka edistää opiskelijan ammattitaitoa ja osaamista työelämässä. Oppimisympäristön käyttöönotto on edistänyt opiskelijoiden opiskelumotivaatiota sekä osaamista ja lisännyt Lapin amkin metsätalousinsinöörikoulutuksen vetovoimaa hyödyntämällä nykyteknologiaa ja osaamista.

Oppimisympäristö on tukenut varsinaista maastossa tapahtuvaa metsä- ja puunhankinnan suunnittelua mahdollistaen entistä paremman ennakkosuunnittelun uudessa oppimisympäristössä. Työn tuottavuuden lisääntymistö voidaan saavuttaa kohdistamalla resursseja ennakkosuunnitteluun. Uuden oppimisympäristön käyttöönotto on tukenut maastossa tapahtuvaa opetusta antamalla mahdollisuuden valmistautua paremmin maastokäynteihin. Oppiminen on tehostunut ja tullut kustannustehokkaammaksi. Opiskelijoilla on nyt visuaalinen työkalu metsänhoitotoimenpiteiden visualisointiin nykyhetkellä ja tulevaisuudessa.