Tavoite

VTST-hankkeen tarkoituksena on rakentaa Lapin ammattikorkeakoulun ja Lapin yliopiston yhteiskäyttöön LED-näyttöihin pohjautuva virtuaalituotantostudio, joka mahdollistaa reaaliaikaisen liikekaappauksen sekä lavasteiden ja ympäristöjen luomisen ja manipuloinnin, striimatuista livelähetyksistä ja esityksistä elokuvatason tuotantoihin. Virtuaalituotantoa ja siihen liittyvää teknologiaa testataan ja pilotoidaan erilaisissa yhteistyöpaketeissa hankkeen aikana.
  • Teknologian hyödyntäminen teatteritaiteessa – Yhteistyössä: Rovaniemen teatteri
  • Virtuaalituotannon hyödyntäminen videotuotannossa – Yhteistyössä: Flatlight Creative
  • Suoratoistetun lähetyksen visualisointi ja taustoittaminen – Yhteistyössä: Avea Media
  • Reaali- ja virtuaalimaailman rajan hämärtäminen – Yhteistyössä: Joulupukki TV
  • Virtuaalisen kierroksen toteuttaminen virtuaalituotantoa hyödyntäen – Yhteistyössä: RVN Consulting
  • Virtuaaliteknologian hyödyntäminen sote-alalla – Lapin AMK, hoitoala
  • Hankkeeseen voi tutustua paremmin osoitteessa www.virtuaalituotantohanke.fi.

    Tulokset

    Tuloksena syntyy modulaarinen ja nykyaikainen virtuaalituotantostudio hankkeen osapuolten sekä yhteistyöyritysten hyödynnettäväksi. Studio koostuu LED-näytöillä toteutetusta virtuaaliseinästä, uudenaikaisesta kameratekniikasta sekä liikkeekaappausteknologiasta, kuten liikkeenkaappauspuvuista. Laitteiston avulla mahdollistetaan tulevaisuudessa tutkimus, kehitys ja innovointitoimintaa useilla eri aloilla. Studio tulee palvelemaan Lapin aluetta digitaalisen osaamisen edistäjänä ja monipuolisena tutkimus ja kehitysympäristönä studion teknologian avulla. Lisäksi studiotilan käyttö tuottaa imagollista vetovoimaa ja luontevaa yritysyhteistyötä korkeakoulukonsernille. Virtuaalituotantojen tekeminen ei ole aiemmin ollut mahdollista Lapissa osaamisen ja laitteiston puutteen vuoksi.Hankkeen tuloksista järjestetään yhteistyöyritysten kanssa ainakin 7 työpajaa ja seminaari, joiden tavoitteena on demota virtuaalituotantostudiota käyttäviä ratkaisuja ja etsiä paikallisten yritysten sekä luovien alojen toimijoiden kanssa uusia tapoja hyödyntää virtuaalituotantoja toiminnassaan.

    Tulosten hyödynnettävyys

    Hankkeen tuloksena osapuolilla on käytössään studioteknologiaa, jota voidaan hyödyntää jatkossa opetukseen, TKI-toimintaan, jatkohankkeiden suunnitteluun sekä korkeakoulukonsernin ulkopuolisten yritysten käytettäväksi. Hankkeen aikana saatua tietoa voidaan jatkotyöstää opetuksessa ja uusia innovaatioita kehittäessä. Tämä mahdollistaa jopa uusien bisnesideoiden tai yritysten synnyn. Virtuaaliteknologian synnyttämää imagollista vetovoimaa voidaan käyttää uusien opiskelijoiden ja yritysten houkuttelemiseen alueelle viittaamalla teknologiaan korkeakoulukonsernin ulkoisessa markkinoinnissa.