Poromiehet tarjoavat koirille mielekästä työtä, johon niillä on luontainen taipumus.

Ely

Oivangin paliskunnassa Kuusamossa on kymmenen porokoiraa aktiivisessa työkäytössä. Kesäsesongin ajaksi tarvitaan lisätassuja porotöihin. Apu löytyi läheltä, kun kuusamolaiset koiraharrastajat ja poromiehet tapasivat yhteistyön merkeissä.

Vapaaehtoisesti mukana olevat koiranohjaajat pääsevät tutustumaan porotöihin ja oppimaan oman koiran kanssa työskentelyä. Eniten apua tarvitaan peltoporojen siirtämiseen.

– Porot halutaan pitää metsissä. Koirien käyttö porojen siirtämisessä on tehokasta. Kun kuulin koiraharrastajien kiinnostuksesta saada koirille mielekästä tekemistä, laitoimme yhteistyön heti alulle, Oivangin paliskunnan varaporoisäntä Juha Kujala kuvaa yhteistä tavoitetta.

Kujalan porotilalla pidetyssä tapaamisessa sovittiin koirien käyttöön yhteiset pelisäännöt, joita testataan tulevana kesänä. Peltoporojen siirtämisessä viljelyksiltä on paljon huomioitavaa. Tiedonkulku porojen liikkeistä ja siirtotarpeista, viljelysten laatu, koirien ja porojen hyvinvointi, kaikkien turvallisuus, liikenne ja erilaiset tilanteet pitää muistaa. Keväällä, vasojen ollessa pieniä, koirien käytön on oltava erittäin varovaista. Muutoinkin koiran tulee olla hallinnassa koko ajan, ja ohjaajan on kyettävä lukemaan koiraa, poroja ja ympäristöä.

– Koirakot pääsevät mukaan ennaltaehkäisevään työhön. Esimerkiksi GPS-pannat näyttävät porojen liikeitä kartalla, jolloin niiden tulemista pelloille voidaan estää ennalta, Juha Kujala kertoo.

Yhteistyöstä sovitaan paliskunnan kanssa kirjallisesti. Työliivi on merkkinä siitä, että koirakko on töissä. Koiranohjaajat ovat vapaaehtoisia, jotka auttavat tilanteen purkamisessa eikä heillä ole vastuuta itse toiminnasta.

– Teemme WhatsApp-ryhmän, jonka avulla tiedotetaan porojen siirtotarpeista. Koiranohjaajat saavat tiedon ja voivat tulla mukaan toimintaan omien menojensa mukaan.

Jukka Kämäräinen, maanviljelijä Kuusamosta, suhtautuu uutiseen yhteistyöstä positiivisesti.

– Kaikki toiminnan tehostaminen on tervetullutta siihen, että porot pysyvät poissa pelloilta. Luonnollisesti laitumella olevat naudat on huomioitava, mutta koulutetun koiran tulee osata jättää ne rauhaan, Jukka Kämäräinen laskee.

Hän ei koe ulkopuolisten tulemista mukaan toimintaan ongelmana.

– Koiranohjaajathan ovat poromiesten mukana ja tietävät siten, mitä pitää tehdä. Kun tullaan ihmisten pihoille ja pelloille, käydään luonnollisesti ilmoittamassa, millä asialla liikutaan.

Toimintamallia testataan Lapin ammattikorkeakoulun hankkeessa ensin Kuusamossa, mistä saadut kokemukset auttavat toiminnan levittämisessä muuallekin. Kuusamon alueen poromiehet ottavat mielellään lisää koirakoita mukaan toimintaan. Porokoirien omistajat voivat olla suoraan yhteydessä alueen poromiehiin tai hankehenkilöstöön.



Kujalasta2JenniMarttila.jpg
Myös koirat olivat mukana tapaamisessa Kujalan porotilalla. Etualalla Oivangin paliskunnan varaporoisäntä Juha Kujala, taustalla poromiehiä ja koiranohjaajia. Kuva: Jenni Marttila

Kujalasta3_JenniMarttila.jpg
Oivangin paliskunnan varaporoisäntä Juha Kujala ja lapinporokoiran pentu Naava harjoittelevat kesää varten. Kuva: Jenni Marttila

Lapinporokoiran_pentu2_Kirsi_Muuttoranta.jpg
Koiran koulutus voidaan aloittaa jo pikkupennun kanssa. Kuvassa lapinporokoiran pentu. Kuva: Kirsi Muuttoranta

Poro_KaroliinaMajuri.jpg
Poroja. Kuva: Karoliina Majuri. 

Lapin ELY-keskuksen rahoittama ”Peltoporokoiran käytön tehostaminen” –hanke on Lapin ELY-keskuksen rahoittama.

Hankkeessa tehdään tutkimusta peltoporokoirien käytön tehokkuudesta Sallan alueella ja opas, joka auttaa koirien kouluttamisessa töihin. Kuusamon alueella toimii myös PALOMA-hanke, joka ylläpitää Porovahti-puhelinta kesällä 2019.

Yhteyshenkilöt: projektipäällikkö Sanna Vinblad, puh. +358 40 701 2238 ja projektisuunnittelija Kirsi Muuttoranta, p. +358 40 669 2200. Sähköposti: etunimi.sukunimi@lapinamk.fi