Arctic RoboWelfare – Lappilaisen hyvinvoinnin robotiikan kehittäminen

Sivu luotu: 3.10.2024
Viimeksi päivitetty: 29.11.2024

Hankkeen tavoitteena on lisätä tietoisuutta robotiikasta sekä vahvistaa robotiikan hyödyntämistä Lapin alueella hyvinvointipalveluiden aloilla. Hanke vahvistaa hyvien käytänteiden jakamista ja hyödyntämistä sekä mahdollistaa yhteiskehittämisen ja robotiikan kokeilut uudella tavalla – asiakaslähtöisesti, eettisesti ja saavutettavasti. Hankkeen kohderyhmänä ovat Lapin maakunnan hyvinvoinnin ja terveyden alan toimijat.

Yhteiskehittäminen ja robotiikan kokeilut tullaan toteuttamaan moniammatillisen ja monitieteisen tiimin yhteistyönä (hoitotyö, fysioterapia, sosiaali-ala, liikunta-ala, TKI-asiantuntijat, kasvatustieteet sekä hallintotieteet). Robotiikan ilosanomaa on tarkoitus levittää laajalti hyvinvointialoille aina sosiaali- ja terveyspalveluista koulumaailmaan! 

Tervetuloa seuraamaan hankkeen matkaa robotiikan maailmassa sekä näille nettisivuille että sosiaalisen median kanaville! 

Tutustu työpaketteihin alla.

Selvitetään tilannekuva robotiikan hyödyntämisestä hyvinvointipalveluissa. Toteutetaan analyysi, joka koskee hyvinvointialan kehittämisympäristöjen robotiikan nykytilaa, kehittämistarpeita, saavutettavuutta ja niiden tarjoamia mahdollisuuksia suhteessa eri tarpeisiin: tutkimus, opetus ja elinkeinoelämäyhteistyö. Työpaketissa benchmarkataan muissa ammattikorkeakouluissa toimivien vastaavien robotiikan alan kehittämisympäristöjen toimintaperiaatteet ja hyvät käytänteet. Työpaketissa laaditaan kehittämisympäristöjen kuvaukset.

Tutustu Tutkimusagendalla seniorit! seminaarin esitykseen -> Tutkimusagendalla_seniorit_seminaari_esitys.pdf

LUC korkeakoulukonsernin (Lapin AMK ja Lapin yliopisto) asiantuntijaverkoston tavoitteena on edistää robotiikan tietoperustaista hyödyntämistä Lapissa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen kontekstissa. Hyvinvointia palveleva robotiikka ymmärretään verkostossa laajana ilmiönä, mihin kuuluu perinteisen sosiaali-, terveys- ja liikunta-alan lisäksi hallintotieteen ja kasvatusalan toimijat. Myös muut toimijat, jotka kokevat toimivansa hyvinvointia palvelevan robotiikan parissa (esim. oikeudellisen näkökulman kautta) ovat tervetulleita asiantuntijaverkostoon mukaan. Verkoston jäsenenä sinulle tarjoutuu mahdollisuus tutustua muihin robotiikan parissa toimiviin LUC asiantuntijoihin, kertoa omasta tutkimus- ja kehittämistyöstäsi, ideoida ja rakentaa uusia rahoitushakemuksia ja kehitellä uudenlaista opetusyhteistyötä.
Tunnistetaan hyvinvointialan robotiikkaan kytkeytyvät sidosryhmät ja avaintoimijat Lapissa. Selvitetään hyvinvointialan robotiikan tulevaisuuden tarpeet. Aktivoidaan aluetta lisäämällä tietoisuutta robotiikasta ja sen hyödyntämisestä tulevaisuudessa esimerkiksi erilaisten tapahtumien avulla. Huomioidaan laajasti kaikki hyvinvointialan toimijat (oikeat asiakkaat, yritykset ja kolmas sektori).
Toteutetaan robotiikkakokeilut kolmessa eri teemassa hyvinvointialojen toimintaympäristöissä, jotka on valittu hankkeen aiempien toimenpiteiden pohjalta. Kokeiluista laaditaani analyysi, jossa kuvataan esimerkiksi, miten käyttöönotto vaikuttaa työntekijöiden päivittäiseen työhön, toimintatapoihin ja käytäntöihin työyhteisöissä. Kokeilujen tulosten perusteella luodaan tukimalli hyvinvointialan robotiikan käyttöönoton eri vaiheista ja käyttöönoton edellyttämistä muutoksista (tietoperusteisuus, taidot ja etiikka). Lisäksi tarkastellaan robottilukutaitoa ja sen eri ulottuvuuksia.