Lapin AMK ja Suomen Artesaaniruoka ry. järjestävät SM-kilpailut Rovaniemellä 18.–19.10.2023. Yleisö pääsee tutustumaan tuotteisiin Suurmarkkinoilla.

SM-kilpailukonseptista vastaa Suomen Artesaaniruoka Ry, ja tänä vuonna tapahtumajärjestelyjen päävastuu on Lapin ammattikorkeakoululla. Kilpailu järjestetään nyt ensimmäistä kertaa Lapissa, ja kisojen teemana onkin Arktinen artesaaniruoka.

Artesaaniruoalla tarkoitetaan ammattitaidolla ja käsityömäisin menetelmin jalostettuja elintarvikkeita, jotka eivät sisällä turhia lisäaineita. Tuotteissa käytettyjen raaka-aineiden tulee olla kotimaisia ja alkuperältään tunnettuja. Artesaaniruoka nostaa esille perinteisen ruoan, kehittää sen valmistustapoja ja luo innovatiivisia tuotteita. Artesaaniruokatuotteet ovat ainutlaatuisia, laadukkaita ja täynnä makua.

Kansalliset mestaruuskilpailut lisäävät artesaaniruokatuotteiden tunnettavuutta sekä vauhdittavat tuotteiden markkinointia ja myyntiä. Sen lisäksi kilpailu auttaa yrittäjiä kehittämään tuotteitaan ja liiketoimintaansa.

Vuoden 2023 Artesaaniruoka SM-kilpailuun on ilmoitettu 107 tuotetta. Mukana kilpailemassa on 25 yritystä Suomesta ja Pohjois-Ruotsista. Lapista ovat mukana Ikifood Inarista, Sallan Villiporo, Lapin Gourmetkokit (Sattanen), Tmi Ritva Määttä (Lohiniva), Giellajohka (Kaamanen), MettänMaku (Savukoski), Norrlands Kombucha (Haparanda), Arctic Circle Delight Oy (Ranua), Ranuan Kalajaloste Oy ja Korpihilla Posiolta.

Tuomaristot arvioivat tuotteet 11 kategoriassa:
• maitotuotteet
• lihatuotteet
• kalatuotteet
• leipomotuotteet
• marja- ja hedelmätuotteet
• kasvis- ja sienituotteet
• välipalat ja ruokamatkamuistot
• juomat
• arktinen artesaaniruoka
• innovatiivinen artesaaniruoka
• vuoden artesaaniruokapakkaus

Palkintojenjakogaala järjestetään ja voittajat ovat selvillä torstai-iltana 19.10.

Kilpailutapahtuman ohessa Lapin ammattikorkeakoulun kampuksella järjestetään keskiviikkona 18.10. artesaaniruoka-aiheinen seminaari ja artesaaniteemaiset Suuret Syysmarkkinat. Syysmarkkinat ovat avoin yleisötapahtuma, joka kokoaa ruoka-, luonnontuote- ja käsityömyyjiä koko kilpailualueelta.

Päivien ohjelma on kerrottu tarkemmin tapahtuman verkkosivulla: https://artesaaniruokasm.fi/

Lisätietoja:

Henna Kukkonen
asiantuntija, Lapin ammattikorkeakoulu
040 585 2817, henna.kukkonen(a)lapinamk.fi