Eettinen johtaminen matkailu- ja palvelualan arjessa esihenkilöiden silmin 20.2.2025 Matkailu, ruoka ja luonto Pohjoisen tekijät – Lapin AMKin asiantuntijablogi Julkaisija Lapin ammattikorkeakoulu Oy, Jokiväylä 11, 96300 Rovaniemi Lisenssi Nimeä 4.0 Kansainvälinen (CC BY 4.0) ISSN 2954-145X Yhteydenotot viestintäkoordinaattori Heli Lohi Kirjoittajat Mari Angeria Lehtori | Tradenomikoulutus, liiketalous +358 40 726 6812 mari.angeria@lapinamk.fi Essi Ollila tradenomiopiskelija/harjoittelija, Lapin AMK Asiasanat Johtaminen matkailuala KTM Mari Angeria työskentelee lehtorina, ja tradenomiopiskelija Essi Ollila tutustuu korkeakouluharjoittelijana koulutusassistentin tehtäviin Lapin ammattikorkeakoulun Vastuulliset palvelut -osaamisryhmässä. Lapin matkailualan kasvunäkymät ennakoivat investointeja ja sitä myötä työpaikkojen lisääntymistä (Baas 2023). Samalla on kuitenkin noussut huoli työntekijöiden jaksamisesta (Lavia 2023). Matkailualan erityispiirteenä ovat toistuvat sesonkeihin muodostuvat työyhteisöt, jotka korostavat esihenkilötyön merkitystä. Vaikka ala tarjoaa monipuolisia uramahdollisuuksia, esihenkilötehtävien vetovoima on heikentynyt erityisesti nuorten keskuudessa. Esihenkilöillä on merkittävä rooli organisaatiossa. Strategisten tavoitteiden saavuttamisen ja henkilöstön hyvinvoinnista huolehtimisen ohella heidän odotetaan toimivan eettisinä roolimalleina ja ratkaisevan eettisiä ongelmia johdonmukaisesti. He jäävät kuitenkin usein omilleen pohtimaan eettisesti parhaita ratkaisuja eri suunnilta tulevien odotusten ja paineiden valossa. (Hiekkataipale, 2018.) Selvitimme esihenkilöinä ja johtamistehtävissä matkailu- ja palvelualalla työskentelevien kokemuksia ja näkemyksiä johtamisesta yksilö- ja ryhmähaastatteluina syksyn 2024 aikana. Käsittelemme tässä blogikirjoituksessa osaa haastattelutuloksista, keskittyen eettiseen ja vastuulliseen johtamiseen. Eettinen ja vastuullinen johtaminen käsitteinä Eettinen johtaminen toteutuu arjessa käytännön hyvänä johtamisena, joka edellyttää tasapainottelua työhyvinvoinnin ja tuloksellisuuden välillä. Heiskasen & Salon (2007, 21, 31-32, 53) mukaan henkilöstön parempi suorituskyky sekä yrityksen maineen ja pitovoiman ylläpito edellyttää kykyä tehdä oikeita valintoja, ennakointia ja määrätietoista vastuunkantoa johtajalta omasta johtajuudesta. Vastuullinen johtaminen määritellään laajempana sosiaalisena, taloudellisena ja ympäristövastuuna, jossa johtaja kantaa vastuuta yritystoiminnasta myös sen sidosryhmille (Pless & Maak 2011). Matkailu- ja palvelualalla eettinen ja vastuullinen johtaminen korostuu erityisesti sesonkivaihteluna, monikulttuurisina työyhteisöinä ja vaihtelevana työkuormana. Esimerkiksi monimuotoisen työyhteisön jaksamisen tukeminen hektisessä asiakaspalvelutyössä, tasavertainen työvuorosuunnittelu sekä henkilöstön osaamisen varmistaminen ovat keskeisiä arjen johtamistyön osa-alueita. Vastuulliseen johtamiseen kuuluu myös paikallisyhteisön ja ympäristön kunnioittaminen sekä kestävien toimintatapojen edistäminen. Eettisyys ja vastuullisuus arjen johtamistyössä matkailu- ja palvelualalla Käsitteinä eettinen ja vastuullinen johtaminen eivät ole työyhteisön arjessa jokapäiväisessä käytössä. Äkkiseltään kysyttynä käsitteiden eroja tuntui haasteellista tunnistaa, mutta esihenkilöt sanoittivat ilmiöitä työyhteisöjen esimerkkitilanteiden ja tarinoiden avulla. Arjen johtamistyössä eettinen johtaminen koettiin omien arvojen mukaisena, ihmisten johtamiseen linkittyvänä ja moraalisesti oikeana toimintana ja kohteluna. Vastuullinen toiminta keskittyi esihenkilöiden ajatuksissa selvästi enemmän yritykseen ja sen toimintaan, muun muassa liiketoiminnan vastuualueiden ja tavoitteiden edesauttamiseen. Kuitenkin esihenkilöt totesivat eettisen ja vastuullisen johtamisen kulkevan käsikädessä muodostaen johtamistyön perustan. Eettisen johtamisen haasteita Etenkin johtamispolun alkuvaiheessa olevat kohtaavat usein yllättäviä eettisiä haasteita, joihin ei ole selkeitä vastauksia. Valinnat oikean ja väärän välillä eivät ole helppoja, varsinkaan, mikäli toimintatapoja ei ole tarkkaan yrityksen toimesta määritelty. Tällöin esihenkilön joutuu tasapainoilemaan sen välillä, mikä on moraalisesti oikein ja mikä on yrityksen edun mukaista. Eettiseen johtamiseen liittyvät ongelmatilanteet aiheuttavat toisinaan kuormitusta esihenkilölle. Samaan aikaan johtamistyötä kuormittaa huoli työntekijöiden hyvinvoinnista, joka ilmenee esimerkiksi alaisten haastavien elämäntilanteiden ja jaksamisen murehtimisena. Arvot ja strategia päätöksenteon tukena Eettisesti haastavien tilanteiden ratkaisemisessa koetaan tärkeäksi selkeästi määrittelyt yrityksen arvot ja strategia, joihin tukeutua päätöksentekotilanteessa. Arvojen jalkauttamisen jokapäiväiseen työhön tunnistetaan olevan välillä haasteellista, mutta yhteisten arvojen merkitys koettiin tärkeäksi ja päätöksentekoa ohjaavaksi. Esihenkilöt kokevat oman työnsä merkityksellisyyttä vahvistavan sen, että eettisesti haastavia tilanteita on mahdollista ratkaista omien arvojen ja moraalikäsityksen mukaisesti. Työn merkityksellisyys, hyvä työyhteisö ja yrityksen tuki ovat tärkeitä sitoutumisen ja tuottavuuden vahvistajia läpi organisaatiorakenteen ja kaikilla organisaatiotasoilla. Verkostosta vahvistusta esihenkilön arkeen Esihenkilöt kokivat, että muilta saatu tuki auttaa oman muutosjoustavuuden vahvistamista, tuo uusia näkökulmia ja auttaa löytämään ratkaisukeinoja haastaviin tilanteisiin. Pienissä yrityksissä resurssit ovat rajalliset ja kanssaesihenkilöitä ei välttämättä ole. Tähän ratkaisuna nähtiin johtajaverkosto, jossa on mahdollista keskustella avoimesti arjen johtamistilanteista. Tällaisen verkoston tarjoaa Lapin ammattikorkeakoulun ja Code of Conduct Company:n yhteistyössä toteuttama valmennus pohjautuu haastatteluissa nousseisiin osaamistarpeisiin. Tavoitteena on eettisten johtamisvalmiuksien vahvistaminen luottamuksellisessa ilmapiirissä lähitapaamisissa, itsenäisen opiskelun ja sparraustapaamisen avulla. Haku huhtikuussa käynnistyvään valmennukseen on auki. Tarkemmat tiedot valmennuksen aikatauluista ja sisällöistä sekä hakulomake valmennukseen löytyvät valmennuksen verkkosivuilta: HYVE – Eettisen johtamisen valmennus. Kirjoituksessa esitellyt toimenpiteet ovat osa HYVE – hyvinvoivat esihenkilöt työyhteisöjen voimavarana -kehittämiskokonaisuutta, jonka tavoitteena on vahvistaa esihenkilö- ja johtamistehtävissä sekä yrittäjinä toimivien eettisen johtamisen osaamista ja työyhteisöjen toimintatapoja hyvän työelämän kehittämiseksi. Ajalla 1.5.2024-31.8.2026 toteutettavaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen ESR+ -rahoitteista hanketta hallinnoi Lapin ammattikorkeakoulu. Lähteet: Auvinen, A. 2023. Hollywood-näyttelijä sai töitä hotellista Lapissa – muut työntekijät varoittavat toisiaan alan työpaikoista. Yle. Viitattu 17.2.2025 https://yle.fi/a/74-20052192 Baas, H. 2023. Paneelikeskustelu Tulevaisuuden töissä matkailu- ja palvelualla -tapahtumassa 25.10.2023. Työn pitovoiman kokeilut työyhteisöissä matkailu- ja palvelualalla -hanke. Hiekkataipale, M.-M. 2018. Between a Rock and a Hard Place: Middle Managers’ Ethical Decision Making and Behaviour in the Organisational Context. University of Jyväskylä. ISBN 978-951-39-7382-7. Viitattu 17.2.2025 https://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-7382-7 Heiskanen, E. & Salo, J. 2007. Eettinen johtaminen –tie kestävään menestykseen. Helsinki: Talentum. Pless, N.M. & Maak, T. 2011. Responsible Leadership: Pathways to the Future. J Bus Ethics 98 (Suppl 1), 3–13. https://doi.org/10.1007/s10551-011-1114-4 Lue lisää Kaikki blogikirjoitukset 4.12.2024 Pohjoisen tekijät – Lapin AMKin asiantuntijablogi Laura Post, Mitä Lapissa syödään 2050-luvulla? MMM Agronomi Laura Post työskentelee asiantuntijana Lapin ammattikorkeakoulun Tulevaisuuden biotalous -osaamisryhmässä. Matkailu, ruoka ja luonto 13.11.2024 Pohjoisen tekijät – Lapin AMKin asiantuntijablogi Osaamisen lisäämisellä kohti elinvoimaista ja kestävää maaseutumatkailua Maaseutumatkailun tulisi perustua paikallisten itse tuottamiin palveluihin, jotta tulo jää paikkakunnalle. Paikallisuus, paikalliset perinteet sekä lähiruoka ovat myös… Matkailu, ruoka ja luonto