KTM Mari Angeria työskentelee lehtorina ja KTM Jenni Kemi asiantuntijana Lapin ammattikorkeakoulun Vastuulliset palvelut -osaamisryhmässä.

Monimuotoistuvat työyhteisöt edellyttävät esimiehiltä uudenlaisia valmiuksia työssä kohdattujen eettisten haasteiden ratkaisemiseen. Tässä kokemusten jakaminen, tietoisuuden lisääminen ja eettinen herkkyys osana johtajuutta ovat ensiarvoisen tärkeässä asemassa (Viinamäki, 2017). Lapin matkailualan esihenkilöiden eettistä kuormitusta kartoitetaan hyvän työelämän kehittämisen tueksi.

Esihenkilötehtävien houkuttelevuus koetuksella matkailualalla

Lapin matkailualan työntekijäkokemus ja työolot ovat nousseet otsikoihin sekä paikallisissa (Lavia 2023) että valtakunnallisissa mediassa (Auvinen, 2023) niin positiivisesta kuin negatiivisesta tarkastelukulmasta. Työntekijöiden henkiset ja fyysiset työolosuhteet ovat puhututtaneet paljon. Työntekijä voi kehittää stressaavassa tilanteessa selviytymistapoja, jotka ovat terveydelle haitallisia (Mielenterveystalo, 2024).

Lapin matkailun investointipotentiaalin perusteella alan työvoimatarve tulee entisestään kasvamaan lähitulevaisuudessa (Baas, 2023). Kasvutavoitteet lisäävät myös esihenkilöiden rekrytointitarvetta ja asettaa lisäpaineita myös johtamistyölle.

Matkailu- ja palvelualalla työyhteisöt muodostuvat joka sesongille uusista osaajista. Esihenkilöiltä edellytetään sesongin käynnistämiseksi vahvaa ponnistelua aloittaa uuden työntekijäryhmän kanssa sesongista toiseen – oli kokoonpano kokonaan tai osittain uusi. Työyhteisöt lepäävät onnistuneen esihenkilötyön varassa.

Lapin matkailu- ja palvelualalla esihenkilö- ja johtotehtäviä ei koeta työnhakijoiden keskuudessa samalla tavalla houkutteleviksi kuin ennen. Sopivia tekijöitä on haasteellista löytää, minkä myötä avoimena olevia paikkoja jää jopa täyttämättä. Esimerkiksi nuoria työntekijöitä eteneminen haasteellisiin esihenkilötehtäviin ei houkuttele johtuen työn aiheuttamasta kuormituksesta.

Eettinen kuormitus haastaa esihenkilöitä

Yksi johtamistehtävän aiheuttamasta kuormituksen muodoista on eettinen. Eettinen kuormitus syntyy tilanteissa, joissa esihenkilöllä tai johtajalla ei ole mahdollisuutta toimia esimerkiksi työpaikan sääntöihin tai omiin arvoihinsa pohjautuen oikeaksi katsomallaan tavalla. Kyseessä voi olla myös tilanne, jossa oikea toimintatapa ei ole tiedossa. (Työterveyslaitos, 2024, 2022.)

Eettistä kuormitusta voi olla haastava tunnistaa – asia voi ilmentyä esimerkiksi esihenkilöillä ja johtajilla päätöksenteon haastavaksi kokemisena (Työterveyslaitos, 2024, 2022). Kuormitusta voi syntyä sosiaalisissa, taloudellisissa kuin ekologisissa liittyvissä johtamiskysymyksissä ja -tilanteissa.

Erityisesti työuraansa aloittava ja töihin vasta siirtymässä olevat sukupolvet painottavat työpaikan valinnassaan oman ja työnantajan arvomaailman yhteensopivuutta (Deloitte, 2023). Työyhteisöjen monimuotoistumisen myötä myös kulttuurinen kestävyys, tasavertaisuus ja yhdenvertaisuus ja niihin liittyvät haasteet nousevat yhä useammin esiin (Työturvallisuuskeskus, 2024). Eettiset haasteet aiheuttavat stressiä, joka puolestaan altistaa esimerkiksi työuupumukselle. (Työterveyslaitos, 2022).

Esihenkilöiden valmiuksia lähdetään vahvistamaan

Työntekijöiden houkuttelemiseksi ja sitouttamiseksi, eettisellä ja vastuullisella johtamisella on merkittävä rooli (Ratsula, 2021) myös Lapin matkailualan työyhteisöjen kehittämisessä. Yhteistyössä alueen yritysten kanssa lähdetään selvittämään, millaiset eettiset periaatteet arjen johtamistyötä ohjaavat. Lisäksi kartoitetaan, millaisia mahdollisia eettisiä haasteita esihenkilö- ja johtamistehtävissä ja yrittäjinä työskentelevät työssään kohtaavat.

Kuluneen syksyn aikana on alan esihenkilöiden kanssa keskusteltu, millaiseksi eettinen kuormitus koetaan ja miten se näkyy arjen päätöksenteossa sekä millainen vaikutus sillä on työyhteisöön ja sidosryhmiin. Tuloksia hyödynnetään suunnitellessa keväällä 2025 käynnistyvää valmennusta, jonka tavoitteena on vahvistaa johtamistehtävissä toimivien eettistä osaamista kuormituksen vähentämiseksi. Pidemmällä aikavälillä tavoitteena on vahvistaa yritysten työnantajamielikuvaa houkutellen ja sitouttaen osaajia Lappiin.

*****

Kirjoittajat työskentelevät HYVE – Hyvinvoivat esihenkilöt työyhteisöjen voimavarana -hankkeessa. Kehittämishankkeen tavoitteena on vahvistaa esihenkilö- ja johtamistehtävissä sekä yrittäjinä toimivien eettisen johtamisen osaamista ja työyhteisöjen toimintatapoja hyvän työelämän kehittämiseksi.

Hankkeessa selvitetään, millaisia työyhteisöön ja johtamiseen liittyviä eettisiä dilemmoja/haasteita arjen johtamistyössä kohdataan. Lisäksi kartoitetaan, millaista eettistä kuormittuneisuutta arjessa mahdollisesti koetaan ja miten sekä millaiset eettiset periaatteet arjen työtä ohjaa. Tämän perusteella toteutetaan Hyvä johtaminen työnantajamielikuvan vahvistajana -ryhmävalmennus. Tulokset jalkautetaan viestinnällisin keinoin yhdessä kohderyhmän kanssa suunnittelemalla ja järjestämällä Hyvä johtaminen työnantajamielikuvan vahvistajana -valmennuksen päätöstilaisuus seminaarimuotoisena sekä laatimalla opas hyvän työelämän kehittämiseksi suomeksi ja englanniksi.

Ajalla 1.5.2024-31.8.2026 toteutettavaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen ESR+ -rahoitteista hanketta hallinnoi Lapin ammattikorkeakoulu.

Lähteet

Auvinen, A. 2023. Hollywood-näyttelijä sai töitä hotellista Lapissa – muut työntekijät varoittavat toisiaan alan työpaikoista. Yle. Viitattu 2.7.2024 https://yle.fi/a/74-20052192.

Baas, H. 2023. Paneelikeskustelu Tulevaisuuden töissä matkailu- ja palvelualla -tapahtumassa 25.10.2023. Työn pitovoiman kokeilut työyhteisöissä matkailu- ja palvelualalla -hanke.

Deloitte 2023. Tutkimus: Arvot ohjaavat nuorten uravalintoja – lähes puolet torjuu työtarjouksen, joka ei vastaa arvoja. Millenniaalien ja Z-sukupolven tutkimus 2023. Viitattu 2.7.2024 https://www2.deloitte.com/fi/fi/pages/about-deloitte/articles/millenniaalit-zsukupolvi-vuosittainen-tutkimus.html

Lavia, N. 2023. Miljoonavoittoja takovan iglukylän entiset työntekijät kertovat uhkailusta, tavaroiden penkomisesta ja työturvallisuuden vaarantumisesta – ”Meitä kohdeltiin kuin orjia”. Lapin Kansa. Viitattu 8.8.2024 https://www.lapinkansa.fi/miljoonavoittoja-takovan-iglukylan-entiset-tyontek/5811163

Mielenterveystalo 2024. Uupumuksen syitä ja selviytymiskeinoja. Viitattu 2.7.2024 https://www.mielenterveystalo.fi/fi/omahoito/uupumuksen-omahoito-ohjelma/uupumuksen-syita-ja-selviytymiskeinoja.

Ratsula, N. 2020. Mihin tarvitaan eettistä johtajuutta? Code of Conduct Company. Viitattu 2.7.2024 https://www.codeofconduct.fi/2020/06/29/mihin-tarvitaan-eettista-johtajuutta/

Talouselämä 2022. Osa yrityksistä kärsii jo pomopulasta, kun vastuu ei kiinnosta nuoria – Asiantuntija antaa vinkit tilanteen ratkaisuun. Viitattu 15.8.2024 https://www.talouselama.fi/uutiset/osa-yrityksista-karsii-jo-pomopulasta-kun-vastuu-ei-kiinnosta-nuoria-asiantuntija-antaa-vinkit-tilanteen-ratkaisuun/7a53fb7f-c4bb-4814-8df3-eb30fe52a3c9

Työterveyslaitos 2022. Eettinen kuormitus työssä – kymmenen kysymystä ja vastausta. Viitattu 2.7.2024 https://www.ttl.fi/tyopiste/eettinen-kuormitus-tyossa-kymmenen-kysymysta-ja-vastausta.