Vieraskynäkirjoittajina MoTo-hankkeen projektipäällikkö Julia Nikusaari, MoTon hankekoordinaattori Martti Muraja ja Lapin ammattikorkeakoulun opiskelijakunta ROTKOn toiminnanjohtaja Elina Holm.

Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi tammikuun lopussa 2021 erityisavustuksia tukeakseen korkeakouluja sekä opiskelija- ja ylioppilaskuntia yhteensä kuudella miljoonalla eurolla.

Avustuksia myönnettiin 38 hankkeeseen ja yksi näistä on Lapin AMKin opiskelijakunta ROTKOn MoTo – Kohti monimuotoisia tapahtumia -hanke. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun opiskelijakunnat on katsottu kelpoisiksi hakemaan hankerahoitusta ministeriöltä, ja tästäkin syystä ROTKO on erittäin tyytyväinen siitä, että rahoitus saatiin ja vielä täysimääräisenä.

“Opiskelijoiden jaksaminen on koetuksella koronan vuoksi. Liian moni opiskelija jää yksin. Haluamme avustuksilla mahdollistaa erilaisia tapoja tukea opiskelijoiden hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä. Toivonkin, että opiskelijat hyödyntävät näitä uusia palveluja aktiivisesti”, toteaa tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko 26.1.2021 julkaistussa kolumnissaan.

Avustetuissa hankkeissa muun muassa kehitetään ja järjestetään matalan kynnyksen palveluita, pienryhmä- ja vertaistukitoimintaa, järjestetään opintopsykologipalveluita sekä vahvistetaan ja kehitetään korkeakouluopiskelijoiden ohjauspalveluita.

Tavoitteena yhteisöllisyys, ennaltaehkäisy ja esteettömyys

Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen (Karvi) Poikkeuksellisten opetusjärjestelyjen vaikutukset tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutumiseen -arvioinnin ensimmäisten 18.6.2020 julkaistujen tulosten mukaan siirtyminen keväällä etäopetukseen sujui pääosin korkeakouluissa hyvin.

Poikkeuksellisten olojen jatkuessa on korkeakouluissa tärkeää kuitenkin kiinnittää huomiota opiskelijoiden hyvinvointiin ja itseohjautuvuuden valmiuksien kehittymiseen. Myös opiskelijoiden yksinäisyyden kokemuksesta syntyneisiin tunteisiin ja yhteisöllisyyden vahvistamiseen tulisi kiinnittää erityistä huomioita.

LYYn hallituksen puheenjohtaja Elina Kuula pohti Lapin Kansassa 18.2.2021 julkaistussa kolumnissaan sitä, miten perinteisesti opiskelijaelämää värittäneiden tapahtumien poisjäänti vaikuttaa sosiaalisiin kohtaamisiin, käytyihin dialogeihin ja jaksamiseen. Nämä ovat isoja kysymyksiä, joiden tuloksia saanemme analysoida tulevaisuudessa varmasti paljon. Miten käy poikkitieteellisyyden, kun luontevia kohtaamisia ei enää tapahdu?

Tähän yritämme MoTossa etsiä ratkaisuja. Tiedostamme hyvin sen, että monimuotoisiin, ja erityisesti etätapahtumiin liittyy paljon kysymyksiä ja haasteita.

Ennakkoluulojakin löytyy: miksi kukaan tulisi jollekin Discord-serverille hillumaan tuntemattomien tyyppien kanssa ja pelailemaan itselle tuntemattomia pelejä? Miksi haluaisin jutella tuntemattomien kanssa, varmasti niillä on omat sisäpiirijutut, joihin ei kuitenkaan pääse mukaan. Ja miksi opettelisin vielä yhden alustan lisää, johan tässä jo nyt päivät istutaan koneella Teamseissa ja Zoomeissa. Miksi katsoisin ruudulta toisten hauskanpitoa? Miksi kiertäisin parin kaverin kanssa rasteja, joihin osallistui ennen satoja opiskelijoita?

Mitä MoTossa käytännössä tehdään?

Lyhyt vastaus on: tapahtumia. Tuotetaan itse ja osallistutaan erilaisiin monimuotoisesti järjestettäviin tapahtumiin. Mutta miksi hanke? Eikö opiskelijakunta järjestä tapahtumia muutenkin?

Opiskelijakunnan perustehtäviin tapahtumien järjestäminen ei ole koskaan kuulunut. Toki opiskelijakunnat ovat niitä aina järjestäneet lisätäkseen yhteisöllisyyttä ja osaksi rahoittaakseen perustehtävänsä, edunvalvonnan, toteuttamista. Korona kuitenkin pisti pakan sekaisin, ja kuka tietää, miten kortit jakaantuvat kun tilanne normalisoituu. Kiinnostaako opiskelijoita enää perinteiseen malliin toteutetut tapahtumat? Millaisia ovat pandemian jälkeiset opiskelijayhteisöt?

Uusiin konsepteihin osallistaminen ja aidosti houkuttelevien, yhteisöllisyyttä edistävien, esteettömien ja saavutettavien tapahtumien järjestäminen ei ole helppoa. Huomioitavia asioita on paljon.

Tästä syystä totesimmekin syksyllä, että omat voimavarat eivät enää riitä, vaan tarvitsemme taustatukea, joka hankerahoituksen muodossa tuli. Aikaa tapahtumien pilotoimiseen, pilottien arvioimiseen, toimivien konseptien muodostamiseen ja tiedon levittämiseen on 2023 toukokuun loppuun saakka.

Vauhdikas aloitus

Hanke käynnistettiin välittömästi myönteisen rahoituspäätöksen saatuamme, ja vaikka uusina hanketoimijoina kaikilla on paljon opeteltavaa perushallinnoimisesta sisältöjen suunnitteluun ja aikatauluttamiseen, ROTKOlla ja MoTo -tiimillä on vahva luottamus siihen, että urakasta selvitään.

Järjestimme hankkeen suunnittelupäivät, jotka olivat samalla hankkeen ensimmäinen palvelumuotoilutyöpaja, heti seuraavalla viikolla rahoituspäätöksen saatuamme. Vaikka aiemmin hieman jännitti ja hirvittikin koko homma, nyt uskomme siihen, että tällä porukalla ja asiantuntemuksella muodostamme toimivia konsepteja erilaisten etänä ja läsnä toteutettavien tapahtumien järjestämiseksi korkeakouluyhteisössämme.

Julian lisäksi hankkeessa työskentelee hankekoordinaattori. Lisäksi kevään ajan työntöapua tulee ROTKOn harjoittelijalta. Ja tietenkin koko ROTKOn hallitus osallistuu erityisesti hankkeen tapahtumapilottien tekemiseen.

Lyhyestä iästään huolimatta MoTo on ehtinyt olla mukana jo monessa: Mätsis -rekrymessuille toteutettiin CV -työpaja ja After workit, joskin hankepäätöstä vielä odotellessa tapahtuma meni ROTKOn nimissä. Lisäksi toteutettiin ystävänpäivätempaus, jossa annettiin mahdollisuus välittää tervehdyksiä opiskelu- ja työkavereille kauttamme. MoTo oli mukana myös opiskelijoiden laskiaisessa. Lisäksi viikottaiset pikkulauantain pelihetket ovat pyörineet heti hankkeen alettua.

Itseopiskeluviikon jälkeen on tarkoitus lanseerata toinen viikoittainen pelitapahtuma ja aloittaa myös aamukahvitteluhetket, joihin voi tulla juttelemaan ROTKOlaisten kanssa niitä näitä. Näihin tapahtumiin on tarkoitus kutsua tulevaisuudessa myös vierailevia tähtiä eri teemoihin liittyen.

Lisäksi käynnistimme kerhotoiminnan, jonka puitteissa jokainen Lapin AMKilainen voi perustaa oman kerhonsa ja saada siihen ROTKOlta markkinointitukea, alustoja sekä rahallista tukea mahdollisiin materiaalihankintoihin. Seuraavaksi alamme suunnitella vappua ja ensi syksyn toteutuksia.

Koko korkeakouluyhteisö mukaan!

Hankkeessa tuotetaan tietoa palvelumuotoilun prosessilla, joten tulemme järjestämään hankkeen aikana erilaisia työpajoja, joihin toivomme mahdollisimman laaja-alaista osallistujajoukkoa yhdistyksistä, tuutoreista, päivä- ja monimuoto-opiskelijoista sekä henkilökunnasta ja muista hankkeista. Seuraava työpaja järjestetään huhtikuun lopussa ja tästä tiedotamme lähempänä.

Myös kaikenlaiset ideat, ajatukset ja palaute tapahtumien järjestämisestä ja erilaisista yhteistyökuvioista ovat enemmän kuin tervetulleita. MoTon yhteystiedot ja ajankohtaiset asiat löytyvät hankesivulta osoitteesta: lapinrotko.fi/toiminta/moto-hanke/. MoTo kannattaa ottaa seurantaan myös Instagramissa ja Facebookissa.

Teksti moto, portaat ja Rotkon logo.

Sivulta löytyvät myös lomakkeet, joiden kautta pääset vaikuttamaan MoTon toimintaan. Tällä hetkellä siellä on lomake, jolla kartoitetaan näkemyksiä siitä, millaisiin tapahtumiin opiskelijat haluavat osallistua, jatkuva tapahtumien palautelomake sekä yhteydenottolomake. Tapahtumiin osallistuvien kannattaa käydä ehdottomasti täyttelemässä palautelomake, sillä MoTolle on tulossa haalarimerkkisarja, jonka voi kerätä osallistumalla ja palautetta antamalla!

Lähteet

Kuula, E. 2021. Miepä sanon: Tässäkö tämä villi opis¬ke¬lu¬ai¬ka¬ni oli – ko¬ro¬nas¬ta tulee meille su¬ku¬pol¬vi¬ko¬ke¬mus, joka jättää jäljen. Lapin Kansa 18.2.2021. Viitattu xx.x.2021 https://www.lapinkansa.fi/miepa-sanon-tassako-tama-villi-opiskeluaikani-oli/3374573.

Opetus- ja kulttuuriministeriö. 2021. Korona-avustuksilla vahvistetaan korkeakouluopiskelijoiden hyvinvointia ja ohjausta. Viitattu xx.x.2021 https://minedu.fi/-/korona-avustuksilla-vahvistetaan-korkeakouluopiskelijoiden-hyvinvointia-ja-ohjausta.

ROTKOn yhdessä SAMOKin ja Lapin AMKin kanssa tekemä kysely etäopinnoista opiskelijoille, kevät 2020.

Saarikko, A. 2021. Korkeakouluopiskelijoita ei jätetä yksin koronaepidemian aikana. Opetus- ja kulttuuriministeriö 26.1.2021. Viitattu xx.x.2021 https://minedu.fi/-/korkeakouluopiskelijoita-ei-jateta-yksin-koronaepidemian-aikana.