Opiskelijoiden hyvinvointitapahtumaa Pidä huolta! vietettiin 22.9.2021 niin Rovaniemen, Kemin kuin Tornionkin kampuksilla.

Lisäksi tapahtumaan oli mahdollisuus osallistua etänä striimin välityksellä, sillä tapahtuma päätettiin toteuttaa hybridimuotona. Sain tilaisuuden hypätä mukaan projektin johtoon ja pääsin viemään käytäntöön liikunnanohjaaja (AMK) opinnoissani kertynyttä osaamista tapahtuman järjestämiseen.

Mitä voimme tarjota sinulle hyvinvointisi tueksi?

Opiskelijoiden hyvinvointitapahtuman tarkoituksena oli johdattaa jokainen korkeakouluyhteisömme jäsen oman hyvinvointinsa äärelle. Tapahtumassa kuultiin inspiroivia puheita sekä saatiin arvokasta tutkittua tietoa luontoympäristön vaikutuksesta aivoihimme. Näiden saattelemana koettiin työpajojen kautta malleja siitä, kuinka omaa hyvinvointia voisi tukea ihan jo omassa lähiympäristössä hyödyntäen ainutlaatuista Lapin luontoamme. Halusimme tapahtumassa tuoda myös esille, kuinka koko henkilöstömme on valmiina tukemaan  arjenristipaineiden kanssa selviämiseen.Halusimme rohkaista opiskelijoita ottamaan yhteyttä henkilökuntaamme, oli asia sitten iso tai pieni.

Tapahtumassa oli mahdollista saada tietoa matalalla kynnyksellä ja päästä tutustumaan erilaisiin palveluihin ja toimijoihin hyvinvoinnin tukena. Projektin edetessä vakuutuin niin Lapin ammattikorkeakoulun työntekijänä kuin opiskelijana siitä, että koko työryhmä pitää asiaa todella tärkeänä ja on valmis tuomaan oman panoksensa kaikilla käytettävillä resursseillaan, jotta opiskelijoilla olisi hyvä olla niin tapahtumassa kuin arjessaankin.

Ensimmäisenä tapahtumassa meitä inspiroi hyvinvoinnin äärelle löytöretkeilijä Patrick ”Pata” Degerman. Pata vei meidät puheessaan mukanaan hyvin kylmiin olosuhteisiin, jossa tarvittiin syvää yhteistyötä, innovatiivisuutta ja suomalaista sisua. Pata linkitti sanomansa opiskelijoiden arkeen huiman tarinankerrontansa kautta. Hänen kertomuksensa inspiroi selviytymään haastavista vaiheista myös ammattilaiseksi kouluttautumisen polulla ja sai minut jo heti samalla viikolla suuntaamaan itselleni uuden vuoren valloitusta kohti. Harmikseni ehdin itse tapahtumassa kuunnella vain osan Patan kertomuksesta, ja moni jälkeen päin kuuntelemani neuvo olisi ollut tarpeen lähtiessäni valloittamaan Barrasta minulle entuudestaan tuntemattomamman reissukaverin kanssa. Pata puhuikin luottamuksesta itseen ja toisiin, rohkeudesta ja Power hour:sta sekä sinnikkyydestä.

pidä huolta 1.jpg

Kuvateksti: Ensimmäinen yritys Barras vuorelle lähti Kilpisjärveltä ja päättyi ennen vuorta kohdatessamme äkkiä muuttuneet liian haastavat sääolosuhteet varusteisiimme nähden. Todella tarpeen olisi ollut jälkikäteen kuulemani Patan kehotus keksiä itselleen mantra eli lyhyt lause, jota tulisi toistaa itselleen etukäteen jatkuvalla syötöllä, jolloin se toimisi myöhemmin ikään kuin koodina lähteä toimimaan mahdottomalta tuntuvassa tilanteessa. Sen sijaan selvisin tilanteesta luottamalla reissukaveriini ja kuvittelemalla itseni tapahtuman työpajan mukaiseen Hotspottiin.

Tapahtumassa seuraavana esiintynyt liikunnan ja vapaa-ajan koulutuksen lehtori Tommi Haapakangas kertoikin seikkailijoilla olevan normi keskivertoa paremmat tavoitteen asettelutaidot ja joustavat ongelmanratkaisutaidot. Hänen pääsanomansa kuitenkin oli se, kuinka me jokainen voimme vaikuttaa omaan hyvinvointiimme hyödyntämällä jo lähiluontoamme. Tommi toi puheessaan esille tutkittua tietoa siitä, mitä me tällä hetkellä oikeasti tiedämme luonnon vaikutuksista aivoihimme. Hänen esityksensä voi katsoa vielä näin jälkikäteenkin striiminauhoitteena YouTubesta

Erityisen mielenkiintoisen Tommin esityksestä teki mielestäni sen merkitys, millaista ympäristöä havainnoimme aisteillamme ja miten se vaikuttaa hyvinvointiimme. Aistien käyttöön käytännön harjoituksissa pääsimmekin seuraavaksi syventymään erilaisissa työpajoissa. Kampuksilla yhtä aikaa järjestetty Aistikävely tarjosi mahdollisuuden tutkia luonnon elementtejä kaikilla aisteilla havainnoiden.

Mitä me näemme, kuulemme, haistamme ja tunnemme luonnossa?

Tapahtuman viimeisessä työpajassa saatiin tapahtuman ja ajan henkeen liittyen kuulla, kuinka jokainen meistä voisi toteuttaa aistiystävällisen työtilan itse ja miten tällainen tila vaikuttaa työskentelyymme. Projektin johtamisen edetessä myös minä löysin oman aistiystävällisen työtilani siirtymällä sisältä tietokoneella istumisesta ulos parvekkeelleni raittiiseen ilmaan sohvalle loikoilemaan. Koin projektin tuomaa aikapainetta olevan helpompi käsitellä, kun tekee olostaan mahdollisemman rentouttavan niin ympäristöllä kuin työskentely asennolla. Ajatukseni tuntuivat myös juoksevan nopeammin ja luovemmin, jolloin pystyin ennakoimaan projektin tuomat haasteet ja löytämään yhdessä niihin ratkaisuja.

blogi2.png

Kuvateksti: Aistikävelyssä kuljettiin Rovaniemellä Lapin ammattikorkeakoulun läheisen Kemijoen rantaan.

Kampuksilla pääsi lisäksi matalalla kynnyksellä tutustumaan erilaisiin palveluihin ja toimijoihin hyvinvointinsa tueksi. Paikan päällä toimintansa esittelyä ja tapahtumaa järjestivät Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö (YTHS), Rovaniemen kaupungin etsivä nuorisotyö, Rovaniemen ja Tornion seurakunta, Vamos Rovaniemi, Nyyti ry ja Lapin ammattikorkeakoulun VAHTO- hanke. Pääsinkin jo tapahtumaa järjestäessä tutustumaan monipuolisesti eri sidosryhmiin ja kehittämään työelämässäkin tärkeäksi kokemaani taitoa verkostoitua eri toimijoiden välillä.

pidä huolta 3.png

Kuvateksti: Kemin YTHS ständillä tapahtumaan osallistuvat kirjoittivat ovat vinkkinsä keskittymisen parantamiseen.

Niin itse tapahtumassa kuin projektin johtamisessa koinkin jokaisella toimijalla ja työntekijällä olleen oma roolinsa tapahtuman onnistumiseen. Mielestäni saamani työtehtäväni oli mahtava tilaisuus päästä näkemään ja hyödyntämään jokaisen yksilön omaa osaamista osana isompaa yhteistä tavoitetta. Sillä osaamista hyvinvoinnista meiltä ja sidosryhmiltämme kyllä löytyy. Miten saisimme opiskelijamme vielä hyödyntämään tätä osaamista laajemmin arjessaan? Tapahtumasta opiskelijoilta saamani palautteen mukaan näitä tapahtumia kaivattaisiin jatkossakin.

Haluan kannustaa opiskelijoitamme jatkossakin ottamaan rohkeasti yhteyttä ja aikaa oman hyvinvointinsa tueksi. Patan esiin tuoma rohkeuden kerääminen yhdeksi Power hour:ksi toimi itselläni, kun ääni väristen jännityksestä aloitin projektin johtamisen. Pian kuitenkin pystyi huomaamaan, että kun on ottanut ensimmäisen askeleen ja keskittyy itse asiaan sekä kohtaa samalla muut empaattisesti, voi niin itseään kuin muita johtamalla päästä asiassa merkittävästi eteenpäin kohti yhteistä tavoitetta. Liittyi asia sitten työtehtävään tai omaan hyvinvointiinsa arjessaan.

Heidi Törmänen, liikunnanohjaajaopiskelija (AMK)