TtT Outi Mattila työskentelee yliopettajana Lapin AMK Master Schoolissa (Tulevaisuuden terveyspalvelut).

Syksyllä 2024 aloitti Lapin AMKn uudessa sote-alan YAMK-koulutuksessa 40 opiskelijan ryhmä, jonka opiskelijat ovat taustakoulutukseltaan sairaanhoitajia, sosionomeja, terveydenhoitajia, geronomeja ja fysioterapeutteja. Uudistuvien sosiaali- ja terveyspalveluiden johtamisen asiantuntija –koulutus on kehitetty vastaamaan työelämän osaamistarpeisiin johtamis- ja kehittämistyössä sote-alalla. Kehittämisen lähtökohtana olivat keskeisesti sosiaali- ja terveysalan rakenteelliset uudistamistarpeet (Niiranen ym. 2019, Zitting ym. 2019, STM 2020).

Hyvinvointialueet ja muuttuva toimintaympäristö edellyttävät uudenlaista osaamista johtamis- ja kehittämistyöhön sosiaali- ja terveysalalla. Myös voimassa olevan lainsäädännön mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon johtamisessa hyvinvointialueella on oltava monialaista asiantuntemusta (Laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä 612/2021, 8 §).   

Pyysin ryhmän vastuuyliopettajana opiskelijoilta anonyymisti palautetta koulutuksesta tätä kirjoitusta varten helmikuussa 2025, kun ryhmä oli opiskellut reilut puoli vuotta. Tavoitteena on edistää uuden koulutuksen tunnettuutta – erityisesti sote-alan ammattilaisille, jotka harkitsevat YAMK-koulutusta. Urapolulla etenemistä suunnittelevien yleisimmät kysymykset liittyvät muun muassa koulutuksen hyötyihin työelämässä, sen sisältöön ja opiskeluun työn ohella. Näitä näkökulmia tiivistän palautteista ja tuon mukaan myös opiskelijoiden autenttista ääntä sitaattien avulla. 

Kenelle suosittelet YAMK koulutusta?  

Ensimmäisen opiskeluvuoden opiskelijat suosittelevat Uudistuvien sosiaali- ja terveyspalveluiden johtamisen asiantuntija YAMK -koulutusta kaikille sote-alan ammattilaisille, jotka haluavat kehittyä johtamisen ja palveluiden kehittämisen saralla. Koulutus koetaan sopivana erityisesti esihenkilötyötä suunnitteleville tai siinä jo toimiville sekä niille, jotka haluavat vahvistaa asiantuntijuuttaan ja edetä urallaan johtotehtäviin. Palautteen mukaan koulutus on erinomainen valinta henkilöille, joilla on selkeä suunta omalla työurallaan ja jotka kaipaavat uusia haasteita tai työkaluja työyhteisön kehittämiseen. 

”Koulutus tarjoaa arvokasta osaamista sairaanhoitajille, sosionomeille, geronomeille sekä sote-alalla työskenteleville asiantuntijoille.” 

”Jos haluat syventää johtamisosaamistasi, kehittää omaa organisaatiotasi ja saada uusia työmahdollisuuksia sote-sektorilla, tämä koulutus on sinulle oikea valinta!” 

”Jos johtamistyö on intohimosi, tämä koulutus on sinulle oikea valinta. Kannattaa hakea mukaan!” 

Millaista YAMK-opiskelu on?   

Uudistuvien sosiaali- ja terveyspalveluiden johtamisen asiantuntija -opinnoissa korostuvat johtaminen ja toiminnan kehittäminen. Opintojen on koettu olevan mielenkiintoisia ja tarjoavan laajan näkökulman sote-alan johtamiseen ja kehittämiseen. Opiskelijat suosittelevat pohtimaan jo opintojen alussa, mitä opiskelija sote-alalla haluaa kehittää tai uudistaa, sillä opinnot etenevät tiiviissä tahdissa. Oppimistehtävät saa usein kohdentaa omaan organisaatioon, mikä tekee opiskelusta käytännönläheistä. 

Työelämäkokemus tukee oppimista – moni kokee, että useamman vuoden työkokemus ennen koulutusta antaa sille enemmän syvyyttä ja merkitystä. Opiskelijat tuovat esille suunnitelmallisuuden ja sitoutumisen koulutukseen. Vaikka koulutus on suunniteltu suoritettavaksi työn ohessa, se vaatii oma-aloitteisuutta ja sitoutumista. Erityisesti jos edeltävistä opinnoista on kulunut aikaa, voi nykyaikaisiin opetusmenetelmiin ja tiedonhakuun totuttautuminen vaatia hieman aikaa.  

Verkko-opiskelu tuo joustavuutta, mutta se voi myös vaatia totuttelua. Luentojen ja ryhmäkeskustelujen kautta saa myös erinomaista vertaistukea ja sparrausta. Kurssit käsittelevät ajankohtaisia ja monipuolisia teemoja, ja ne on suunniteltu niin, että opinnot voi suorittaa työn ohessa – vaikka työmäärä onkin huomattava. 

”Jos harkitset Uudistuvien sosiaali- ja terveyspalveluiden johtamisen asiantuntija YAMK-opintoja, varaudu siihen, että ne vievät aikaa – mutta ne ovat ehdottomasti sen arvoisia!” 

”Reilu puoli vuotta on nyt opintoja takana ja opinnoista saatu tietomäärä on ollut huikeaa.” 

Miten YAMK-opinnot voi yhteensovittaa muun elämän kanssa? 

YAMK-opiskelijoiden mukaan opintojen yhteensovittaminen muun elämän kanssa on täysin mahdollista, mutta se vaatii hyvää suunnittelua ja ajanhallintaa. Opinnot ovat joustavia, ja esimerkiksi osa luennoista ja opetustapahtumista on iltapainotteisia, minkä ansiosta ne sopivat myös työssäkäyville. Lisäksi monet luennot tallennetaan, joten niitä voi katsoa itselleen sopivana ajankohtana. 

Opintojaksojen aikataulut ovat tiedossa hyvissä ajoin, mikä helpottaa opiskelun sovittamista työn ja muun elämän rinnalle. Opiskelu vaatii kuitenkin aikaa ja sitoutumista. Aikatauluttaminen auttaa, ja monelle on ollut hyödyllistä keventää työkuormaa opintojen ajaksi esimerkiksi osa-aikatyön tai opintovapaan avulla. Myös perheen ja työnantajan jousto voi helpottaa opintojen suorittamista. Opiskelijat korostavat myös, että on tärkeää muistaa myös lepo ja palautuminen, vaikka välillä joutuu luopumaan joistakin menoista tai harrastuksista.  

”Suunnittele vapaa-aikasi, pidä huolta jaksamisestasi ja nauti opiskelusta – hyvä ennakkosuunnittelu tekee opiskelusta sujuvampaa ja palkitsevampaa!” 

”Opinnot eivät ole kilpailu – jokainen voi edetä omaan tahtiinsa ja tarvittaessa mukauttaa suunnitelmiaan elämäntilanteen mukaan.” 

Lopuksi 

Opiskelijapalaute uudesta YAMK-koulutuksesta on kauttaaltaan erittäin myönteistä, mikä todennäköisesti on myös yhteydessä siihen, että palaute pyydettiin koulutuksen markkinoinnin näkökulmasta. Palaute osoittaa kuitenkin, että Uudistuvien sosiaali- ja terveyspalveluiden johtamisen asiantuntija -koulutuksen ensimmäinen lukuvuosi näyttää lupaavalta opiskelijoiden tyytyväisyyden näkökulmasta. Koulutuksen koetaan vastaavan suunnitteluvaiheessa tunnistettuihin osaamistarpeisiin: vahvistaa osaamista johtaa, kehittää ja uudistaa sosiaali- ja terveysalan työyhteisöjä ja organisaatioita. On merkityksellistä tuoda esille myös opiskelijoiden kokemuksia opiskelutavasta, kun opetus ja opiskelu tapahtuu kokonaan verkko-oppimisympäristössä (ks. koulutuksen sivut Lapin AMK 2025).    

Opiskelijapalautetta kerätään koulutuksen aikana lisäksi erikseen jokaiselta opintojaksolta ja valtakunnallisella Ammattikorkeakoulujen valmistumisvaiheen opiskelijapalaute (AVOP 2025) -kyselyllä. Näiden avulla saadaan monipuolista ja tätä kirjoitusta kattavampaa tietoa opintojen etenemisestä sekä niiden antamista työelämävalmiuksista. Koulutusorganisaation näkökulmasta on tärkeää kuunnella herkällä korvalla palautetta ja reagoida siihen tarvittavilla tavoilla.   

Johtamis- ja kehittämistyössä toimivat ovat avainasemassa moniulotteisissa sote-alan uudistuksissa ja muutoksissa. Sote-integraatioon liittyvä muutosprosessi ja sen edellyttämä monialainen yhteistyö tulee jatkumaan vielä pitkään (Timperi 2022). Lapin ammattikorkeakoulussa kehitämme jatkuvasti ylempiä ammattikorkeakoulutuksia (YAMK) vastaamaan työelämän nykyisiin ja tuleviin osaamistarpeisiin (OKM 2019, Koikkalainen ym. 2020, Mattila ym. 2023). Tutkinnon suorittaneet etenevätkin työelämän urapoluilla hyvin: kolmannes YAMK-tutkinnon suorittaneista toimii johto- ja esihenkilötehtävissä 5 vuotta valmistumisen jälkeen (Arene 2022, Ylönen 2022).   

Lähteet  

Arene ry. (2022) YAMK-tutkinto vie työuralla eteenpäin. Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto. YAMK-tutkinto vie työuralla eteenpäin – Arene  

AVOP (2025). Ammattikorkeakoulujen valmistumisvaiheen opiskelijapalautekysely AVOP – Arvo – opetushallinnon vaikuttavuustietopalvelu – Eduuni-wiki Luettu 25.3.2025.  

Koikkalainen, M., Mattila, O., Mäkimurto-Koivumaa, S. & Tihinen, M. (2020). Matkaopas: Kohti uutta YAMK-tutkintokoulutusmallia. Lapin ammattikorkeakoulun julkaisuja, Sarja B. Tutkimusraportit ja kokoomateokset 14/2020.  

Laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä. (612/2021) 

https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2021/20210612

Lapin AMK (2025) Uudistuvien sosiaali- ja terveyspalveluiden johtamisen asiantuntija Uudistuvien sosiaali- ja terveyspalveluiden johtamisen asiantuntija – Lapin ammattikorkeakoulu 

Mattila, O., Hipp, K., Koivunen K., Kukkola A., Moisanen K., Niemistö R., Päätalo K., Rouhelo A., Sinkkonen, M. & Tikkanen P. (2023). Kohti uudistuvia sote-johtamisen ydinkompetensseja. Oamk Journal 102/2023. Kohti uudistuvia sote-johtamisen ydinkompetensseja – Oamk Journal  

Niiranen, V., Zitting, J. & Laulainen, H. (2019) Challenges for Management in Implementing Reforms at the Ministry Level and in Health and Social Service Organizations in Finland. Administrative sciences 9 (3):1–10.  

OKM (2019) Tutkintoon johtavan koulutuksen kehittäminen tukemaan sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamista. Opetus- ja kulttuuriministeriön julkaisuja 2019: 24  

Tutkintoon johtavan koulutuksen kehittäminen tukemaan sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamista – Valto   

STM (2020). Uusia käytäntöjä ja rakenteita näyttöön perustuvan hoitotyön osaamisen kehittämiseen. Ehdotukset työelämälle ja koulutukselle. Sosiaali- ja terveysministeriön raportteja ja muistioita 2020:3. Terveydenhuollon ammattihenkilöiden neuvottelukunta, hoitotyön jaosto. Sosiaali- ja terveysministeriö Helsinki 2020.  

Timperi, T. (2022). Sote-integraation edellyttämä monialainen yhteistyöosaaminen Selvityshenkilön raportti, Sosiaali- ja terveysministeriö.  Sote-integraation edellyttämä monialainen yhteistyöosaaminen. Selvityshenkilön raportti 

Zitting, J., Laulainen, S. & Niiranen, V. (2019) Lähi- ja keskijohdon osaamisvaatimukset sosiaali- ja terveyspalvelujen integraatiossa. Yhteiskuntapolitiikka 84 (4), 380–392.  

Ylönen, N. (2022). YAMK-tutkinto vie työuralla eteenpäin. YAMK-tutkinto vie työuralla eteenpäin – Arene