Hankkeen päätavoitteena on vahvistaa eri kulttuuritaustaisten ja syrjäytymisvaarassa olevien, erityistä tukea tarvitsevien asiakkaiden
yhteisöllisesti luontolähtöisillä menetelmillä niin, että kaksisuuntainen kotoutuminen, integraatio ja hyvät etniset suhteet edistyvät.
Kupo-hankkeella rikastetaan ja lisätään vaihtoehtoja sosiaalisen kuntoutuksen ja kotouttamispalveluiden tarjontaan asiakkaiden osallisuuden, hyvinvoinnin ja kotoutumisen tueksi palvelujärjestelmässä osatoteuttajien myötä.
KUPO – Kulttuurit yhteisillä poluilla on jatkoa Polut – Pohjoinen luonto maahanmuuttajien kotoutumisessa (2017-2019) -hankkeelle. Hankkeessa hyödynnetäänkin Polut-hankkeesta saatuja luontolähtöisen kotoutumisen hyviä työkäytäntöjä ja malleja: luontosuhteen kehittyminen, luontotyöpajat, ohjatut työtoimintakokeilut ja luontolähtöinen vertaisryhmätoiminta.
Erityistä tukea tarvitseville ihmisille on Meri-Lapin ja Rovaniemen alueella niukasti mahdollisuuksia tutustua luontolähtöiseen toimintaan osana omaa kotoutumis- ja/tai kuntoutumisprosessiaan.
Näillä samoilla ihmisillä on myös usein vähän toiminta-areenoja tavata vastavuoroisesti eri kulttuuritaustaisia ihmisiä.
Ajanjakso, jonka ihminen viettää palveluiden piirissä on oivallinen hetki johdattaa hänet vuorovaikutussuhteisiin erilaisten ihmisten kanssa, -tuntemaan luonnon hyvinvointivaikutuksia ja kestävän kehityksen periaatteita ja löytää tapoja soveltaa niitä elämässään.
Myös palvelujen tuottajien täytyy monipuolistaa ja kehittää palvelujen tarjontaa uudistuvassa sote-palvelujärjestelmässä, jotta haavoittuvassa asemassa ja usein marginaalissa olevat asiakasryhmät saisivat paremmin uusia toimintamahdollisuuksia ja -vapauksia.
KUPO – Kulttuurit yhteisillä poluilla -hankkeen budjetti on 943 748 euroa. Pohjois-Pohjanmaan Ely-keskus on myöntänyt sille rahoitusta Euroopan sosiaalirahastosta 707 811 euroa.
Videolla esitellään monikulttuuristen ryhmien systemaattista luontolähtöistä toimintaa eri toimintaympäristöissä. Toiminnassa on erityisesti kiinnitetty huomiota osallisuuden vahvistamiseen ja toimijuuden näkyväksi tekemiseen.
LUMOT-käsikirjan tarkoituksena on auttaa vaihe vaiheelta monikulttuurisen luontotoiminnan järjestämisessä ryhmämuotoisena.Monikulttuurisen luontotoiminnan malleissa on otettu huomioon ympärivuotisuus sekä erilaiset ympäristöt ja ryhmät. Käsikirja nojaa vahvasti Green Care -toiminnan periaatteisiin.
Käsikirjaan kootut ohjeet ja mallit erilaisista toteuttamistavoista perustuvat tutkittuun tietoon ja hyviksi osoittautuneisiin käytäntöihin, joita on kehitetty Euroopan sosiaalirahaston rahoittamassa Kulttuurit yhteisellä polulla – luonto ja osallisuus hyvinvoinnin vahvistajina (KUPO) -hankkeessa (2020 -2022). Kehittämistyön taustalla on lisäksi Polut – Pohjoinen luonto maahanmuuttajien kotoutumisessa (2017-2019) -hankkeessa tehty työ.
Käsikirja on tuotettu Lapin ammattikorkeakoulun, Luonnonvarakeskuksen, Meriva-säätiön, Tervolan kunnan, Pohjantähtiopiston ja MoniNet:n (Rovalan Setlementti ry) toimesta yhteistyössä muotoilutoimisto Arctic Factory:n kanssa osana KUPO-hankkeen palvelumuotoilutyötä.
Lumoavia hetkiä käsikirjamme parissa!
Oho! Tämä YouTube-upotus ei näy, koska et ole hyväksynyt markkinointievästeitä.Hyväksy markkinointievästeet.
Lumoavaa luontoa arjessa ja yhdessä – Miten monikulttuurinen luontotoiminta taipuu osaksi kuntoutumisen ja kotoutumisen palveluja