Grüne Woche: Lapin tuotteet, matkailu ja koulutus herättivät kiinnostusta Berliinissä 27.02.2025 Uutinen Tutkimus ja kehitys Lisätietoa Tapio Pyörälä Asiantuntija | Agrologikoulutus +358 40 530 2486 tapio.pyorala@lapinamk.fi Petri Muje Erityisasiantuntija | Agrologikoulutus +358 40 768 6502 petri.muje@lapinamk.fi Jaa somessa Jaa Facebookissa Jaa Facebookissa (avautuu uuteen ikkunaan) Jaa LinkedInissä Jaa LinkedInissä (avautuu uuteen ikkunaan) Jaa X:ssä Jaa X:ssä (avautuu uuteen ikkunaan) Lappilaisia elintarvike- ja luonnontuotealan yrityksiä kiinnostaa tuotteiden myynti ulkomailla, mutta kansainvälisten verkostojen puuttuessa idea jää usein ajatuksen tasolle. Eväitä elämään – luonnollisesti Lapista (ELU) -hanke voi vahvistaa yritysten kansainvälisiä yhteyksiä. Lappilaisia elintarvike- ja luonnontuotealan yrityksiä kiinnostaa tuotteiden myynti ulkomailla, mutta kansainvälisten verkostojen puuttuessa idea jää usein ajatuksen tasolle. Eväitä elämään – luonnollisesti Lapista (ELU) -hanke voi vahvistaa yritysten kansainvälisiä yhteyksiä. ELU-hankkeen väkeä kävi tammikuussa kehittämässä kansainvälisiä verkostoja ja kertomassa Lapin elintarvikealasta Grüne Woche -messuilla Berliinissä. Grüne Woche -messut on Euroopan suurin elintarvike- ja ruokamatkailualan tapahtuma. Kymmenen päivän aikana messualueella vieraili tänä vuonna yli 310 000 kävijää. Näytteilleasettajina oli noin 1400 yritystä ja organisaatiota, joista kolmisenkymmentä Suomesta. Lapin ammattikorkeakoululta messuille osallistuivat ELU-hankkeen asiantuntijat Petri Muje ja Tapio Pyörälä. – Grüne Woche tarjoaa yrityksille paitsi mahdollisuuden testata tuotteitaan kansainvälisillä markkinoilla, myös arvokkaita kontakteja ja tietoa viennin kehittämisestä, Muje ja Pyörälä kertovat. Lapilla mahdollisuus erottua Lappilaisista yrityksistä messuilla oli mukana vain Tenon luonnontuote, joka markkinoi poronlihatuotteita. Yritys saikin paljon positiivista palautetta tuotteidensa laadusta, ja useat kävijät osoittivat kiinnostusta tuotteiden ostamiseen. Ranuan kalajaloste toimitti tapahtumaan kalatuotteita kutsuvierastilaisuuteen. ELU-hankeväki toki välitti tietoa eri lappilaisten yritysten toiminnasta ja palveluista. Tapio Pyörälän mukaan messuille osallistuminen on yrityksille kannattavaa, koska sieltä saa hyvän kokemuksen lisäksi paljon tietoa omien tuotteiden houkuttelevuudesta. Muje ja Pyörälä arvioivat, että messuilla olisi jatkossa hyvä olla oma Lappi-osastonsa, jotta alueen toimijat pääsisivät vahvemmin esille. Euroopan markkinat ovat kilpaillut, mutta läpimurrot ovat mahdollisia Usein ajatellaan, että kansainväliseen vientiin tarvitaan suuria panostuksia, joihin pienillä yrityksillä ei ole mahdollisuuksia. – Tämä pitää osittain paikkansa. Euroopan suurien kauppojen markkinoille täytyy pystyä toimittamaan suuria määriä sellaisia tuotteita, jotka poikkeavat valtavirrasta ja lyövät itsensä läpi kuluttajien keskuudessa, Tapio Pyörälä kertoo. Hänen mukaansa on kuitenkin muitakin mahdollisuuksia. Esimerkiksi Saksassa on suomalaisiin tuotteisiin erikoistuneita kauppoja ja muita toimijoita, jotka haluavat ottaa suomalaisia tuotteita myyntiin tai tarjoavat konsultointia ja koulutusta Euroopan markkinoille pääsyyn. Nämä tarjoavat mahdollisuuden toimittaa pieniä eriä eri kauppoihin ja sitä myöten kasvattaa vientiä ja omaa toimintaa määrätietoisesti mutta rauhassa. – On hyvä tiedostaa, että kv-markkinoille pääsy vaatii yleensä usean vuoden määrätietoista työtä. On harvinaista, että toimijat saavuttavat kansainvälistä läpimurtoa yhden messutapahtuman aikana, muistuttaa Petri Muje. Grüne Woche on ruuan lisäksi matkailua Vaikka Grüne Woche -messut ovat pääasiassa elintarvealan tapahtuma, myös matkailu on suuressa roolissa. Suomi-osaston infopisteellä kävijöitä kiinnostivat erityisen paljon Lappi matkailukohteena. Mujeen ja Pyörälän mukaan erityisesti nuoria messukävijöitä kiinnosti myös Lapin AMK:n opintotarjonta. Matkailun ja koulutuksen vienti voivat myös olla toisiaan tukevaa ja molemmat vahvistavat Lapin kansainvälistä brändiä. Asiantuntija Tapio Pyörälä ja erityisasiantuntija Petri Muje edustivat Lapin ammattikorkeakoulua messuilla. Kuva: Tapio Pyörälä Eväitä elämään – luonnollisesti Lapista (ELU) -hanke Hankkeessa tarjotaan lappilaisille elintarvike- ja luonnontuotealan mikro- ja pk-yrityksille hanketoimintaan ja rahoitukseen liittyvää tietoa erilaisten workshoppien, teemoitettujen seminaarien, perinteisen median ja sosiaalisen median (mm. lapinelintarviketalo.fi -portaali) avulla. Tavoitteena on lisätä yritysten välistä yhteistyötä ja yritysten valmiuksia hyödyntää tarjolla olevia verkostoja ja rahoituksia niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin. Lisäksi hankkeessa tiivistetään alueen hanketoimijoiden välistä yhteistyötä säännöllisten tapaamisten ja hankerekisterin avulla. Hanketta rahoittaa ELY-keskus Euroopan maaseuturahastosta. Grüne Woche messut järjestettiin Saksassa 17. – 26.1.2025. Kuva: Tapio Pyörälä Uutisen alkuperäisteksti: Tapio Pyörälä ja Petri Muje Lue lisää Kaikki uutiset 3.3.2025 Uutinen Matkailu- ja palvelualojen esihenkilöille alkaa maksuton johtamisvalmennus HYVE – Eettisen johtamisen valmennus hyvän työelämän kehittämiseen käynnistyy huhtikuussa. Koulutus 24.2.2025 Uutinen Lapin ammattikorkeakoulu satsaa uudella tavalla soveltavaan tutkimukseen Tutkimuspäällikön ja ensimmäisten johtavien tutkijoiden johdolla käynnistyy kolme tutkimusohjelmaa Lapille erityisen merkityksellisistä aiheista. Tutkimus ja kehitys 18.2.2025 Uutinen Pk-yrityksiä kutsutaan mukaan terveyden ja hyvinvoinnin tuote- ja palvelukehityshankkeeseen Eurooppalainen I3-INSHAPE-projekti jatkaa työtään torjuakseen liikkumattomuutta Euroopan väestössä. Projektissa luodaan palveluverkosto, joka tuottaa innovaatioita väestön liikkumisen edistämiseksi. Tutkimus ja kehitys