Tavoite

Hankkeen tavoitteena on mahdollistaa monialaisen Älykkään elinympäristön teknologiat -kehittämisympäristön muodostuminen ja tehokas toiminta.  Tarkoituksena on toteuttaa kehitysympäristön rakentaminen, käyttöönotto ja testaus, yhteistyö ja verkostoituminen sekä älykkäät pilotoinnit. Älykkään elinympäristön teknologiat -kokonaisuus koostuu neljästä pääteemasta, jotka ovat Älykkäät järjestelmät, Älykäs energian hallinta, Digitaalinen rakennettu ympäristö ja Kestävä rakennettu ympäristö. Toimenpiteet: rakentaminen, käyttöönotto ja testaus, yhteistyö ja verkostoituminen sekä älykkäät pilotoinnit on jaoteltu pääteemoihin liittyvien investointien mukaisesti. Kehitysteemojen valinnassa on huomioitu kansainvälisesti merkittävimpiä trendejä, minkä tarkoituksena on kytkeä alueelliset kehittämistarpeet kansainväliseen yhteistyöhön.

Projektin tavoitteisiin kuuluu myös edellä mainittujen teemojen kehittäminen edelleen sekä uuden ympäristön ja sen mahdollisuuksien viestiminen sidosryhmille. Sidosryhmien kanssa tehtävän yhteistyön rooli korostuu kehittämisympäristön investointien hyödyntämisvaiheessa.  

Uudella Älykkään elinympäristön teknologiat -kehitysympäristöllä tavoitellaan digitalisaation etuja konkreettisesti yhdistämällä kehitysteemoja rakennussektorin ja ICT-sektorin välillä. Tavoitteena on luoda kehitysympäristö, joka mahdollistaa lappilaisten innovaatioiden synnyn em. alojen leikkaus- ja rajapinnoille. Tarkoitus on kehittää ympäristö, jossa yritykset voivat demota uusia ideoitaan ja saavat referenssejä ja joka kannustaa TKI-toimijoita luomaan uusia spin offeja ja kaupallisia tuotteita. Ympäristön myötä mahdollistuu uusien ICT- ja rakennusalan osaajien kasvu digitaaliseen, tulevaisuuden työelämään.

Tulosten hyödynnettävyys

Lyhyellä aikavälillä kehitysympäristö tarjoaa vaikuttavuutta TKI-toimintaan ja yritysyhteistyöhön rakennus- ja ICT-sektoreilla sekä niiden rajapinnoilla. Uudenlaisten innovaatioiden synty yhteisprojekteissa ja palvelutoiminnassa tuottaa Lappiin lisää työtä ja liiketoimintaa. Kansainvälinen verkostoituminen ja yhteishankkeet mahdollistuvat älykkään elinympäristön kontekstissa, jonne voimme tuoda myös arktisen ulottuvuuden älykkään infran testauksessa. Pitkällä aikavälillä Älykkään elinympäristön teknologiat -kehitysympäristö vaikuttaa uusien digitaalista ja rakennustekniikkaa yhdistävien osaajien syntyyn kehitys- ja koulutustoiminnan kautta. Älykkään elinympäristön teknologiat -kehitysympäristö luo Lapin AMKille innovaatio- ja koulutusalustan, joka tukee sekä alueellisia että organisaatiokohtaisia strategisia valintoja toiminnan kehittämiselle. Tutkimusryhmien strategiat sekä uudistuneet opetussuunnitelmat tähtäävät kestävään kasvuun älykkään erikoistumisen keinoin ja kehitysympäristöä hyödynnetään AMKin päivittäisessä toiminnassa tässä viitekehyksessä. Kansainvälistä yhteistyötä pyritään lisäämään älykkään elinympäristön kontekstissa ja kehitysympäristö antaa alueellisesti vahvan referenssin tutkia, kehittää ja innovoida uusia menestystarinoita lappilaisten toimijoiden yhteistyön avulla. Operatiivisesti kehitysympäristön korkean käyttöasteen, monipuolisen hyödynnettävyyden ja kestävän ylläpidon tulevat takaamaan yhteiset intressit sisäisten osapuolten (Arctic Power, pLAB, ACE, tieto- ja viestintätekniikan koulutus sekä rakennustekniikan koulutus) välillä. Opetustoiminta ja kehityshankkeet voivat “ponnistaa” kansainväliseen vaikuttavuuteen uuden kehitysympäristön myötä.