Tavoite

Hankkeen tavoitteena on:

-perustaa arktinen älykäs metsäklusteri

-vahvistaa ja monipuolistaa Lapin metsätalouden toimintaedellytyksiä 

-tehdä tunnetuksia ja hyödyntää Lapin arktisen metsäosaamista alan yritysten ja sidosryhmien toiminnassa kotimaassa ja kansainvälisesti

-kehittää Lapin maakunta kansainvälisesti kiinnostavaksi arktisen metsätalouden harjoittamisen ja kehityksen mallialueeksi.

Arktisen erikoistumisen ohjelman jalkauttamiseksi Lapissa käynnistettiin alueelliset klusterit, joka kokoavat yhteen monialaiset yhteistyöklusterit edistämään Lapille tärkeiden alojen kehittymistä. Arktinen älykäs metsäklusteri linkittyy erityisesti arktinen teollisuus ja kiertotalousklusteriin sekä arktiseen älykkääseen maaseutuverkostoon.

Hankkeen tavoitteena on arktisen älykkään metsäklusterin perustaminen, sen toiminnan vakiinnuttaminen ja tunnetuksi tekeminen, Lapin metsätalouden toimintaedellytysten vahvistaminen, arktisen metsäosaamisen tunnetuksi tekeminen ja hyödyntäminen alan yritysten ja sidosryhmien toiminnassa kotimaassa ja kansainvälisesti sekä Lapin maakunnan kehittäminen kansainvälisesti kiinnostavaksi arktisen metsätalouden harjoittamisen ja kehityksen mallialueeksi.

Toiminnan lähtökohtana on metsien tuottamien ekosysteemipalveluiden kestävä ja monipuolinen hyödyntäminen muuttuvissa yhteiskunnallisissa (omistaja – ja metsälörakenne) ja luonnonoloissa (ilmastonmuutos). Tavoitteena on yritysten tarpeista lähtevä kehittämistoiminta metsään liittyvien elinkeinoalojen kestävän ja vähähiilisen toiminnan turvaamiseksi, kannattavuuden kohentamiseksi, uusien tuotteiden ja palveluiden kehittämiseksi ja liiketoiminnan kasvun lisäämiseksi. Metsäklusteriin kuuluvat alkuvaiheessa maakunnan keskeiset metsätalouden toimijat. Hankkeen toiminnan myötä klusteriin saadaan mukaan toimialalla toimivia yrityksiä mahdollisimman laajasti. Tämä toteutetaan metsäklusterin toimijoiden yhteistyöllä siten, että kukin toimija tiedottaa klusterin toiminnasta ja mahdollisuuksista kumppaniyrityksiään.

Hankkeen toimenpiteinä ovat: arktisen älykkään metsäklusterin kartoitus ja kuvaus, arktisen metsäklusterin esittelymateriaalin julkaiseminen olemassa olevien kanavien kautta (esim. House of Lapland), arktisen metsätalouden harjoittamisen esimerkki – ja esittelykohteiden etsiminen, biotaloustreffien järjestäminen, uuteen Eu-rahoituskauteen valmistautuminen, benchmarking Suomessa ja kansainvälisesti sekä metsäklusteriin liittyvän kansainvälisesti vertailtavan tilastoaineiston koostaminen, päivittäminen ja julkaisu.

Tulokset

Hankkeessa luotiin Arktinen älykäs metsäverkosto. Arktinen älykäs metsäverkosto on lisännyt hankkeen toimijoiden yhteistyötä, lujittanut hankeyhteistyötä ja avannut uusia mahdollisuuksia verkoston yhteistyölle. Lisäksi metsäverkoston avulla on saatu kansainvälisiä yhteyksiä ja rohkeutta lähteä mukaan kansainvälisiin hankkeisiin. Metsäverkoston kuvaus löytyy Arctic Smartness-sivustolta.

 Arktinen älykäs metsäverkosto tunnistetaan osana Arctic Smartness klustereita ja verkosto jatkaa toimintaansa hankkeen jälkeekin. Hankkeen aikana osallistuttiin useisiin eri tapahtumiin, seminaareihin ja ulkomaanmatkoihin, joilla kerrottiin ja vietiin Lapin älykästä metsäosaamista myös Eurooppaan. Hankkeen aikana järjestettiin biotaloustreffejä, joissa saavutettiin hankkeen kohderyhmiä. Arktisen metsäosaamisen tunnetuksi tekemistä edesauttoivat myös hankkeessa tuotetut infograafit.

Hankkeessa luotiin esittelykohteet, jotka julkaistiin Tiedekeskus Pilkkeen sivulla suomeksi ja englanniksi. Esittelykohteita markkinoitiin metsäpalvelu ja matkailualanyrityksille, että he voisivat hyödyntää kohteita omassa toiminnassaan. Esittelykohteet tukevat uusien tuotteiden ja palveluiden kehittämistä ja liiketoiminnan kasvun lisäämistä.

Hankkeen aikana syntyi vahvat yhteydet Eurooppaan ja erityisesti Brysseliin. Hankkeen aikana tehdyillä matkoilla esiteltiin Lappilaista arktista metsätalouden osaamista ja Lappilaista verkostoyhteistyötä. Näiden matkojen ansiosta Lappi ja Lappilaiset metsätoimijat ovat nyt kiinnostavia mahdollisia yhteistyökumppaneita erilaisiin kansainvälisiin hankkeisiin jatkossa.

Tulosten hyödynnettävyys

Arktisen älykkään metsäklusterin toimijat pitävät hankkeessa tuotetut esittelymateriaalit ajan tasalla. Materiaalien saatavuudesta ja levittämisestä huolehditaan olemassa olevien kanavien kautta. Arktista metsäklusteria hyödynnetään toimialan yritysten kehittämisessä esimerkiksi erilaisten jatkohankkeiden muodossa. Tästä vastaavat omalta osaltaan kaikki verkostoon kuuluvat yritykset ja organisaatiot. Tutkimus-, kehittämis- ja koulutusorganisaatiot voivat hyödyntää metsäklusteria luomalla sen avulla suhteita alan kansainvälisiin toimijoihin ja verkostoihin.