Tavoite

Hankkeen tavoitteena on vahvistaa Lapin alueen matkailualan mikro- ja pk-yritysten brändijohtamisosaamista ja kykyä hyödyntää uusia teknologioita brändin rakentamisessa. Hankkeessa pureudutaan brändiymmärryksen laajentamiseen osana yrityksen strategista ja vastuullista johtamista. Tämä parantaa yritysten kilpailukykyä, auttaa niitä erottumaan markkinoilla ja tukee kestävää kasvua. Hankkeen myötä pk-yritysten strateginen liiketoimintaosaaminen, asiakaspalvelu ja teknologinen osaaminen kehittyvät, mikä vaikuttaa positiivisesti koko Lapin matkailuelinkeinon kasvuun ja kehitykseen. 

Tulokset

Hanke lisää ensisijaisesti brändijohtamisen ja siihen liittyvien uusien teknologioiden osaamista. Hankkeen myötä matkailualan mikro- ja pk-yritykset kehittävät brändijohtamisen osaamistaan ja ymmärrystään. Digitaalisen brändijohtamisen työkirjan sekä brändijohtamisen ja sen prosessien nykytilaa kartoittavan raportin avulla yritykset saavat käytännön työkaluja ja tietoa brändijohtamisesta. Hankkeen pilottiyritykset vahvistavat brändiosaamistaan ja -johtamistaan hankkeen aikana kehitetyn toimintamallin avulla. Toimintamalli on hankkeen aikana kirjattu ja kuvannettu sellaiseen muotoon, jota voidaan hyödyntää laajemminkin pk-yrityksissä. Toimintamalli, työkirja ja raportti asetetaan julkisesti saataville hankkeen kotisivuille, jolloin sitä voivat hyödyntää aiheesta kiinnostuneet henkilöt ja organisaatiot. Tämä mahdollistaa innovatiivisten brändijohtamiseen ja uusiin teknologioihin liittyvien ratkaisujen omaksumisen. Hankkeen tilaisuuksissa ja ryhmäsparrauksissa matkailualan toimijat kohtaavat ja jakavat kokemuksiaan. Tämä edistää verkostoitumista ja yhteistyötä, mikä puolestaan vahvistaa alan kehitystä ja kilpailukykyä. Lisäksi hankkeen tuloksia ja kokemuksia jaetaan laajasti asiantuntijatilaisuuksissa, sosiaalisessa mediassa ja julkaisuissa. Tämä edistää tiedon leviämistä ja mahdollistaa hankkeessa kehitetyn osaamisen hyödyntämisen laajemminkin.

Tulosten hyödynnettävyys

Hankkeen yleisesti hyödynnettävät tulokset – digitaalinen työkirja, raportti, toimintamalli ja kaksi julkaisua – ovat avoimesti saatavilla myös hankkeen päättymisen jälkeen. Materiaalit tukevat yrityksiä brändijohtamisen ja uusien teknologioiden integroinnissa liiketoimintaan, ja ne vahvistavat Lapin alueen matkailuyritysten kilpailukykyä ja resilienssiä kansainvälisillä markkinoilla. Julkaistut työkalut edistävät kestävää kehitystä ja innovaatiotoimintaa, lisäten alueen houkuttelevuutta sekä matkailijoille että investoijille. Avoin saatavuus takaa laajan hyödynnettävyyden alueen toimijoille ja tukee pitkäjänteistä aluekehitystä. Hanke tukee myös verkostoitumista ja osaamisen jakamista avoimien asiantuntijatilaisuuksien ja webinaarien kautta. Tämä vahvistaa toimijoiden välistä yhteistyötä ja luo perustaa uusille kehityshankkeille. Tuloksia hyödynnetään lisäksi matkailualan pk-yritysten koulutuksessa ja ammattikorkeakoulun opetuksessa, mikä tukee käytännönläheistä oppimista ja pitkän aikavälin kasvua. Digitaalisten valmiuksien parantuminen auttaa alueen yrityksiä kilpailemaan tehokkaammin, mikä nostaa koko Lapin matkailualan vetovoimaa ja kilpailukykyä.