Enercy and resource efficiency in intergrated juice and ingredient production Rahoittajat Lisätietoa Seppo Saari Aikataulu 1.4.2011 -31.03.2014 Budjetti Lapin AMKin kokonaisbudjetti 128600 € Lapin AMKin omarahoitus 20000 € Rahoituslähteet Interreg IV A Hankkeen tila Päättynyt Tavoite BERRY-hankkeessa kehitettiin tuotantomenetelmiä marjateollisuudessa syntyvien sivutuotteiden jalostamiseksi korkealaatuiseksi lisäarvotuotteiksi elintarvike-, lääke- ja rehuteollisuudelle. Marjateollisuuden ympäristövaikutuksia vähennetään optimoimalla energiankulutusta ja pyrkimällä kohti marjan 100 %:sta hyödyntämistä. Yleisenä tavoitteena oli lisätä jalostusastetta marjojen tuotantoalueella ja parantaa alueen yritysten yhteistyötä ja kilpailukykyä.Hankkeen toteutuksessa olivat keskeisessä asemassa osallistuvat yritykset. Sivuvirran jalostuskokeet tehtiin Norrmejerierin tuotantolaitoksessa Hedenäsetissä hyödyntäen Polarican ja Norrmejerierin raaka-aineita ja sivuvirtoja, Aromtechin laitteistoja ja Polarforman osaamista. Hankkeen tutkimussuunnitelmasta ja sen toteutuksesta vastasivat Luulajan Teknillinen Korkeakoulu ja Kemi-Tornion ammattikorkeakoulu (nykyään osa Lapin ammattikorkeakoulua).