Tavoite

BERRY-hankkeessa kehitettiin tuotantomenetelmiä marjateollisuudessa syntyvien sivutuotteiden jalostamiseksi korkealaatuiseksi lisäarvotuotteiksi elintarvike-, lääke- ja rehuteollisuudelle. Marjateollisuuden ympäristövaikutuksia vähennetään optimoimalla energiankulutusta ja pyrkimällä kohti marjan 100 %:sta hyödyntämistä. Yleisenä tavoitteena oli lisätä jalostusastetta marjojen tuotantoalueella ja parantaa alueen yritysten yhteistyötä ja kilpailukykyä.

Hankkeen toteutuksessa olivat keskeisessä asemassa osallistuvat yritykset. Sivuvirran jalostuskokeet tehtiin Norrmejerierin tuotantolaitoksessa Hedenäsetissä hyödyntäen Polarican ja Norrmejerierin raaka-aineita ja sivuvirtoja, Aromtechin laitteistoja ja Polarforman osaamista. Hankkeen tutkimussuunnitelmasta ja sen toteutuksesta vastasivat Luulajan Teknillinen Korkeakoulu ja Kemi-Tornion ammattikorkeakoulu (nykyään osa Lapin ammattikorkeakoulua).