Tavoite

Kysymykset siitä, miten energiatehokkaita taloja voi rakentaa arktisia ilmasto-olosuhteita varten, ovat aiemmin johtaneet joidenkin hankkeiden aloittamiseen rajaseudulla. Hankkeiden menestys on kuitenkin ollut vaihtelevaa, varsinkin koska seudulla on rajoitetusti kokemusta ja tietoa energiansäästötalojen rakentamisesta. Täältä puuttuu eteenkin järjestelmällisiä ja dokumentoituja pitkän aikavälin arviointeja ratkaisujen toimivuudesta arktisissa ilmasto-olosuhteissa. Myös kokemusten ja tulosten jakaminen muihin kuntiin ja tärkeille yhteiskunnan ja elinkeinoelämän toimijoille on ollut rajoitettua. Jotta yhteiskunnassa paremmin voitaisiin harjoittaa ja kannustaa resurssitehostamiseen pyrkivää työtä, tarvitaan laajempaa tuntemusta eri ratkaisuista rakennusten energiatehokkuuden lisäämiseksi alueen erityisissä ilmasto-olosuhteissa. Seuraamalla joitakin energiansäästötaloja kolmessa eri maassa voidaan kartoittaa, arvioida ja vertailla uutta tekniikkaa, joka on kehitetty ja testattu arktisiin ilmasto-olosuhteisiin sopivaksi.

.

Tulokset

Arktisen ilmaston energiansäästötalojen parhaat käytännön teknisten ratkaisujen pohjalta hanke kehittää ja arvioi toimenpide-ehdotuksia entistä pienemmän energiankulutuksen ja rakennusten paremman sisäilman aikaansaamiseksi. Erilaiset tekniset ratkaisut esitellään ja niistä käydään keskustelua rajaseutukuntien ja olennaisten sektoriviranomaisten välillä kokousten, työpajojen ja opintomatkojen yhteydessä. Tapahtuva tietojen ja kokemusten vaihto dokumentoidaan ja analysoidaan, että voidaan selvittää edellytykset laajemmalle sovellutukselle. Hankkeen tuloksista koostetaan raportit, joista keskustellaan, ja jotka esitetään ja julkaistaan tieteellisissä ja puolitieteellisissä yhteyksissä. Tällä tavalla pystytään nopeammin jalkauttamaan toimivaa uutta tekniikkaa rakennusten energiatehokkuuden lisäämiseksi arktisissa ilmasto-olosuhteissa vanhemman rakennuskannan korjauksissa. Tämä auttaa osaltaan lisäämään alueen yhdyskuntien resurssitehokkuutta.

Tulosten hyödynnettävyys

Kunnat hyödyntävät tuloksia olemassa olevan rakennuskannan energiatehokkuuden kehittämisessä. Lisäksi tuloksia käytetään palvelutuotannossa eli energiakatselmoinneissa ja muissa toimeksiannoissa.