Tavoite

Future Bio-Arctic Design (F.BAD) – kokonaisuus, on uusi lappilainen poikkitieteellinen yhteistyö, jossa luodaan Lappiin uutta osaamista ja innovaatioita yhdistämällä Luonnonvarakeskuksen kasvifysiologian, kemian ja biokemian tuntemus sekä uutto- ja erotustekniikoiden hallinta, Lapin ammattikorkeakoulun luonnonvara-alan ja tekniikan osaaminen sekä Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan, tekstiili- ja vaatetussuunnittelun sekä teollisen muotoilun tutkimus kansainvälisesti mielenkiintoiseksi ja merkittäväksi kokonaisuudeksi.Tässä projektissa aloitetaan eri kasvien, aktiivisten yhdisteiden ja materiaalien testaus, ja tuodaan Lapin yrityksiin uusinta tietoa tekstiilialalta. Hankkeessa tavoitteena on löytää Lapin luonnosta tekstiiliteollisuudessa käytetyille haitallisille ja vaarallisille kemikaaleille korvaavia yhdisteitä, ja luoda Lapin alueen luonnonmateriaaleista turvallinen, luonnonmukainen ja terveysvaikutteinen älytekstiili, jossa aktiiviset kasvit/yhdisteet ovat mukana. Projektin tavoitteina on:*Vähentää ympäristölle, eläimille ja ihmisille haitallisten ja vaarallisten kemikaalien käyttöä tekstiiliteollisuudessa.*Vähentää kemikaalikuormitusta, jolle ihmiset altistuvat joka päivä mm. lääkkeiden, kosmetiikan, ravinnon, tekstiilien ja ympäristön kautta.* Löytää luonnosta (kasveista, puista, marjoista) myrkyttömiä yhdisteitä ja kuituja, jotka voisivat korvata nykyisin käytetyt haitalliset ja vaaralliset kemikaalit tekstiiliteollisuudessa esimerkiksi homeenesto-, hyönteiskarkote-, UVsuojaus- käsittelyissä.* Kehittää arktiselle alueelle tekstiili- ja vaatetusalalle uusia materiaali- ja tuoteaihioita, ja edistää näin myöskäsiteollisten start-up-yritysten syntyä.* Kehittää Lapin tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymiä alueellisten vahvuuksien pohjalta ja nostaa Future Bio-Arctic Design-yhteistyö kansainvälisesti mielenkiintoiseksi tutkimussektoriksi

Tulokset

Tuloksena tässä projektissa syntyy erilaisia älytekstiiliprototyyppejä, joiden ominaisuuksien perusteella yritykset ja tutkijat voivat yhdessä voivat jatkaa niiden kehittämistä tuotteiksi asti. Kansainvälistyminen kulkee tämän projektin rinnalla luonnollisesti hyvien yhteistyökumppaneiden ja kansainvälisten kontaktien ansiosta. Mm. Lapin yliopiston kansainvälisten verkostojen kautta on jo aloitettu tavoitteellinen kontaktien luominen ja yhteistyömahdollisuuksien avaaminen Euroopan tekstiili- ja vaatetusalan sekä vihreän teknologian klustereihin.Future Bio-Arctic Design – projektissa Lapin tekstiili- ja vaatetusalan yrityksille sekä käsityöyrityksille tuodaan uusia tekniikoita kudontaan ja tekstiilitulostukseen, autetaan verkostoitumaan suomalaiseen tekstiiliteollisuuteen sekä kannustetaan heitä huomioimaan omassa tuotannossaan ekologiset ja kestävät toimintatavat sekä laajentamaan toimintaansa. Future Bio Arctic Design –projektin avulla voidaan nostaa tutkimustoiminnan tasoa ja määrää ja verkostoitua kotimaassa ja kansainvälisesti sekä yritys- että tutkimustoiminnassa.

Tulokset työpaketeittain

 Työpaketti 1:

*Raportti ja analyysi valittujen luonnon raaka-aineiden rakenteesta ja ominaisuuksista Lapissa tekstiili- ja käsiteollisuuden käyttöön sisältäen tutkimustulokset, laboratorioanalyysit ja raportoinnin valittujen luonnon materiaalien ja kuitujen homeenestoon, säilyvyyteen, aromiaineiden vaikutuksiin, UV-suojaan ja hyttysten karkottamiseen liittyvistä tehoaineista ja niiden ominaisuuksista sekä pitoisuuksista.

*Testatut ja optimoidut luonnon raaka-aineiden bioaktiivisten yhdisteiden erotus- ja uuttomenetelmät, joissa käytetään vain myrkyttömiä ja kierrätettäviä liuottimia (vesi, etanoli, hiilidioksidi, glyseroli), jolloin prosessit ovat EU-hyväksyttyjä.

*Uutteet ja kuidut, joita käytetään älytekstiiliprototyypin valmistuksessa.

 

Työpaketti 2:

*Yritystyöpajat, joiden kautta lappilaiset tekstiili- ja vaatetusalan yritykset saavat koulutusta teollisuudessa käytetystä jacquard-kudontatekniikasta. Lapissa ainoa jacquard-laitteisto on Lapin yliopistossa ja teolliseen laitteistoon tutustutaan K&H Annalan tiloissa.

*Lapin yliopistossa paikallisten yritysten raaka-aineista valmistetut ja teollisesti valmistetut tekstiilimallikappaleet, joihin bioaktiiviset yhdisteet kiinnitetään työpaketissa 3.

 

Työpaketti 3:

*Prototyypit luonnonmukaisesta älytekstiilistä ja menetelmät niiden valmistamiseksi mm. kasvivärjäystekniikoilla, digitaalisella tekstiilitulostustekniikalla jne.

*Mikroskooppikuvat ja analyysitulokset bioaktiivisten yhdisteiden kiinnittymisestä tekstiilikuituihin.

*Konferenssiesitykset ja julkaisut, seminaarit ja tulosten esittely Arctic Design Weekillä.

*Näyttely konkreettisista materiaali- ja tuoteprototyypeistä sekä F.BAD-kokonaisuudesta. Näyttelyn avajaisiin kootaan projektin päätösseminaari, johon kutsutaan sidosryhmät ja yritykset.

Tulosten hyödynnettävyys

Hanke nostaa tutkimustoiminnan tasoa ja kehittää tutkimusyhteistyötä osallistuvien organisaatioiden välillä. Tämä hanke luo pohjan samaan teemaan rakentuvalle hankekokonaisuudelle, jossa Luke, Lay ja AMK yhteistyössä toteuttavat omiin vahvuuksiinsa pohjautuvia osahankkeita. Hankkeen tulosten perusteella voidaan suunnitella ja toteuttaa seuraavissa vaiheissa mm. – älytekstiilien prototyyppien tutkimusta ja testausta (Arctic Power labrassa, eri alat ja elinkeinot yhdessä kentällä) – käytettävien raaka-aineiden saatavuuden menetelmien kehittämistä (mm. koneet, tuotantomenetelmät) (TeLu) – älytekstiilien vaikutuksia ihmisen hyvinvointiin (Hyvo) – älytekstiileihin yhdistettävän teknologian softan kehittäminen (pLab)