Tavoite

GET10 -hankkeen tavoitteena on parantaa lappilaisten teknologia-alan toimijoiden ja teknologiaa hyödyntävientoimijoiden osaamista ja valmiuksia menestyä digiajan muutoksessa tarjoamalla osallistujaverkostolle työpajamaisia valmennustapahtumia. Samalla lisätään toimijoiden välistä alueellista yhteistyötä (yritykset, oppilaitokset ja työttömät) sekä parannetaan työttömien työllistymismahdollisuuksia.Hanke toteutetaan 2019-2020 ja se sisältää 10 yhteistyötapahtumaa – Eventiä. Jokainen Event sisältää konsultinvetämän valmennusosuuden ja sen jälkeen työpajan, jossa verkosto yhdessä jalostaa oppimiaan asioitakehitystoimenpiteiksi. Verkostomaisella toteutustavalla haetaan osapuolten välisiä yhteistyömahdollisuuksia jaratkotaan yksittäisten tahojen resurssiongelmia.Sisällöllisesti tavoitteet koostuvat johtamisen, työkulttuurin, strategian, viestinnän, tilaratkaisujen, uusienteknologioiden hyödyntämisen ja organisaatioiden rakennemuutosten aihealueilta muodostuvista kehitystarpeista.Tapahtumat järjestetään osallistavasti ja totetukset pyritään järjestämään myös inspiroivissa tiloissa poissaluokkahuoneista. Tavoitteena on osallistaa hankkeeseen 50 yritystä, joihin kehitystoimet kohdistetaan.Tavoitteiden toteutumista mitataan osallistujamäärien, palautekyselyjen ja muodostuvien uusienyhteiskehittämistoimien avulla.

Tulokset

Projektin toteutus on jaettu PMBOK-standardin mukaisesti työn osituksella (WBS) työpakettitasolle asti, jotta projektintoimenpiteet voidaan hahmottaa ja hallita selkeinä kokonaisuuksina.GET10 -projektin työpaketit ovat:WP1 – YritysyhteistyöWP2 – Työttömien osallistaminenWP3 – Verkostovalmennustapahtumien suunnitteluWP4 – Konsultointipalvelujen ostotWP5 – 10 kehitystapahtumaaWP6 – Hankehallinto ja tiedottaminenProjektin tuloksena kohderyhmänä olevien yritysten osaaminen ja kyvykkyys uudistaa toimintaansa digitalisaationaikakautena kasvaa. Tämä näkyy uusien työpaikkojen määrässä, uusien tuotteiden ja liiketoimintamallien synnyssäsekä alueellisten toimijoiden yhteiskehityshankkeiden lisääntymisenä.Toteutuksen myötä syntyvät seuraavat tuotokset:Osallistuvien yritysten ja oppilaitosten sekä työttömien verkostoVerkostoyhteistyön parhaat toimintatavat, määrittelydokumenttiEsittelymateriaalitStrateginen johtaminen, oppimateriaalitDigiajan viestintä, oppimateriaalitJohtamiskulttuurin muuttuminen, oppimateriaalitDigiajan työkulttuurin muutos, oppimateriaalitTulevaisuuden tuottavuutta lisäävät teknologiat, oppimateriaalitMuuttuva organisatio ja sen rakenteet, oppimateriaalitTuottavuutta ja työhyvinvointia tukevat tilaratkaisut, oppimateriaalitDigiajan strategian luonti, oppimateriaalitGlobaalien muutosajureiden ymmärtäminen ja ennakointi, oppimateriaalitUudet käytänteet työhyvinvoinnin edistämiseksiKehityssuunnitelmat työpajatuotoksina 10 kplJulkaisut verkostotapahtumista 10 kplLyhyellä aikavälillä syntyy yhteiskehitystoimia osallistuvien tahojen välille ja syntynyttä osaamista voidaan hyödyntääosallistuvissa organisaatioissa. Työttömät työnhakijat saavat valmiuksia työllistyä ja pääsevät mukaan omien alojensatoimijoiden verkostoon. Lapin AMKissa kyetään tarjoamaan paremmin aluetta palvelevaa kehitystoimintaa ja toiminnanvaikutuksia saadaan ulottumaan syvemmälle organisaatioiden sisällä.Pitkällä aikavälillä mahdollistetaan kestävä kasvu projektin aikana välillistä hyötyä saavissa tahoissa. Yritysten kilpailukyvyn kasvu mahdollistaa uuden työvoiman palkkaamisen ja parantaa edelleen alueellisia valmiuksia vastata rakennemuutokseen. Pitkällä aikavälillä Lapin AMKin toiminta merkittävänä lappilaisen elinkeinoelämän kehittäjänävahvistuu ja teknologiaosaamisen lisäksi kyetään palvelemaan aluetta liiketoimintojen kannalta merkittävissämuissakin osa-alueissa. Syntyneiden verkostojen avulla saavutetaan kriittistä massaa ja voidaan muodostaa potentiaalisia vientirenkaita, jotka parantavat aluetaloutta.

Tulosten hyödynnettävyys

Hankkeen tuloksena syntyvä osaaminen , valmiudet muutokseen sekä toimijoiden välinen yhteistyö tulevat heti hyödynnettäväksi. Jatkokehityshankkeet voivat toteutua joko Lapin AMKin vetämänä tai yritysten omina hankkeina. Hanke toimii myös Lapin AMKin sisällä pilotinomaisena kokeiluna työn kehittämiselle ja tuloksia tullaan jakamaan 10 julkaisun ja sisäisten tapahtumien avulla.