Tavoite

Projektin yleistavoitteena on edistää alueen vetovoimaisuutta kulttuurin ja matkailun kehittämisen kautta. Tavoitteena on edistää pohjoista taidetta ja kulttuuria, jotta ne saisivat ansaitsemansa arvostuksen ja huomion niin alueen asukkaiden kuin vierailijoidenkin keskuudessa.Projektin keskeisenä tavoitteena on kehittää alueen kulttuurikeskuksia niin, että ne toimisivat elinvoimaisina kohtaamispaikkoina edistäen yhteisöjen ja matkailijoiden välistä vuorovaikutusta ja kulttuurienvälistä ymmärrystä. Edistämällä matkailualan ja kulttuurisektorin yhteistyötä hanke pyrkii kehittämään ympärivuotista matkailua sekä kotimaisten että kansainvälisten vierailijoiden keskuudessa tuomalla esiin alueen kulttuurisia vetovoimatekijöitä.

Hanke korostaa inklusiivisuutta ja pyrkii edistämään kulttuurikeskusten parempaa saavutettavuutta ja vetovoimaisuutta moninaiselle yleisölle. Edistämällä inklusiivisuutta kulttuurikeskukset voivat houkutella laajemman kävijäjoukon ja edistää sosiaalista hyvinvointia. Projektin tavoitteena on myös tunnistaa esteitä, jotka estävät niin sanottuja ei-kävijöitä osallistumasta kulttuurikeskusten toimintaan.

Hanke pyrkii osaltaan vaikuttamaan matkailun kausiluontoisuuden tasoittamiseen ja vahvistamaan ympärivuotista kulttuurimatkailua. Luomalla merkityksellisiä suhteita matkailijoiden ja paikallisten välillä hanke pyrkii vähentämään matkailun negativiisia lieveilmiöitä ja rakentamaan kestävämpää ja tasapainoisempaa matkailuekosysteemiä hankealueella.Lapin AMK on hankkeen päätoteuttaja ja kumppaneita ovat Uumajan yliopisto, Rovaniemen kaupunki (ml. Lapin kamariorkesteri ja Rovaniemen taidemuseo), KIN Museum of Contemporary Art (Ruotsi), Gold of Lapland (Ruotsi) sekä Skogs- och Samemuseet (Ruotsi)

Tulokset

Hankkeen toiminta ja tulokset toteutuvat kolmen työpaketin kautta. Ensimmäisessä työpaketissa (WP1) tehdään lähtötilanteen kartoitus ja benchmarkataan parhaita käytänteitä meiltä ja muualta. Toisessa työpaketissa (WP2) hyödynnetään palvelumuotoilua ja taidelähtöisiä menetelmiä (service safarit, yhteiskehittämistyöpajat, taiteilijavetoiset prosessit), joiden tuloksien pohjalta luodaan pilotteja inklusiivisten käytänteiden testaamiseksi kulttuurikeskuksissa (WP3).

Hankkeen aikana järjestetään kolme symposiumia, joissa jaetaan kunkin työpaketin tuloksia ja mahdollistetaan matkailu- ja kulttuurisektorin sidosryhmien kohtaamisia. Lisäksi hanke tuottaa podcast-sarjan, jossa käsitellään hankkeen tärkeimpiä aiheita, kuten ei-kävijyyttä, inklusiivisuutta kulttuurikeskuksissa sekä hankkeen aikana syntyneitä kokemuksia ja havaintoja.

Tulosten hyödynnettävyys

Hankkeen tuloksia voidaan hyödyntää myös muilla alueilla ja muilla matkailun osa-alueilla. Tuloksia voidaan myös hyödyntää opetuksessa, esim. case-kuvauksia.