Tavoite

Hankkeella edistetään kausityöntekijöiden ympärivuotista työllistymistä kouluttamalla heitä monialaisiksi osaajiksi. Työelämää varten koulutetaan työntekijöitä, joilla on valmiutta työskennellä kahdella hyvin erilaisella kausiluontoisella alalla: matkailu- ja metsäalalla. Hankkeen aikana kouluttamistoimenpiteet kohdistuvat matkailu- ja metsäalan käytännön työtehtäviin. Hanke toimii alueellisena ja yritystoimialojen pilottina, mutta siitä saatujen kokemusten perusteella koulutus on monistettavissa myös muille alueille ja kausiluonteisille toimialoille. Hankkeessa kartoitetaan lisäksi muiden kausiluonteisten alojen tarvetta ja kiinnostusta vastaavanlaisille koulutuksille, jotta oppilaitokset pystyivät entistä nopeammin reagoimaan työvoimatarpeeseen täsmäkoulutuksilla.

Toimintojen jatkuvuus varmistetaan Lapin amkin luonnonvara-alan ja matkailupalveluiden palvelutoimintana tai avoimen ammattikorkeakoulun opintoina. Hankkeessa varmistetaan koulutuksen sisällön vastaavuus ammattikorkeakoulututkinnon ja toisen asteen tutkinnon osaksi. Kohderyhmänä ovat matkailu- ja metsäalan kausityöntekijät, työttömät työnhakijat, alanvaihtajat sekä molempien alojen yrittäjät. Yhteistyökumppaneita hankkeessa ovat Lapin ammattiopisto, Lapin matkailuopisto ja Suomen Metsäkeskus sekä metsä- ja matkailualan yrittäjät.

Tulokset

Tuloksena toteutettiin yksi yhdeksän kuukauden pituinen koulutusmalli matkailu- ja metsäalan osaamisen lisäämiseksi ja yhdistämiseksi. Pilottikoulutuksessa koulutettiin työntekijöitä matkailualan ja metsänhoitotöiden osaajiksi. Hankkeella edistettiin myös yrittäjyyttä ja yrittäjämäistä toimintamallia sekä monialaisen yritystoiminnan mahdollisuuksia matkailu- ja metsäaloilla.

Hankkeen tuloksena yhteistyö lisääntyi kasvu- ja rakennemuutosalojen korkeakoulun, toisen asteen opetuksen, asiantuntijaorganisaation sekä matkailu- ja metsäalan yritysten välillä. Lisäksi hankkeella edistettiin monialaista yhteistyötä ammattikorkeakoulun sisällä sidosryhmien osaaminen ja asiantuntijuus huomioon ottaen ja hyödyntäen. Läpileikkaavina teemoina olivat koulutuksen kohdentaminen, työllistymisen mahdollisuuksien lisääminen ja yrittäjyyden edistäminen.

Hankkeen määrälliset tulokset olivat

– 1 yhdeksän kuukauden koulutus metsä- ja matkailualoille  

– 4 monialaista osaajaa metsä- ja matkailualoille

– 2 ympärivuotisesti työllistettyä henkilöä

– 5 haastattelua alan yrittäjille osaamis- ja koulutustarpeiden selvittämiseksi

– 1 julkaisu

– 5 artikkelia

– 1 opinnäytetyö