Tavoite

LAKU-perhekuntoutus on Kelan järjestämää moniammatillista kuntoutusta neuropsykiatrisen diagnoosin saaneelle lapselle tai nuorelle ja hänen perheelleen. Kuntoutus perustuu tiiviiseen yhteistyöhön perheen ja heidän arkeensa liittyvien eri toimijoiden kanssa.

Arviointitutkimushankkeen tarkoituksena oli kuvata LAKU-perhekuntoutuksen nykytilaa ja kehittämistarpeita. Tutkimuksessa selvitettiin eri toimijoiden, kuntoutuksen palveluntuottajien ja kuntoutukseen ohjaavien tahojen sekä koulun toimijoiden, käsityksiä ja kokemuksia LAKU-perhekuntoutuksesta.

Tutkimuksessa tarkasteltiin 1) kuntoutukseen ohjautumista ja siihen vaikuttavia tekijöitä, 2) lastenja perheiden osallisuutta tukevia toteutustapoja, 3) kuntoutuksen perhelähtöisyyttä ja arkeen nivoutumista, 4) kuntoutuksen yhteistoimintaa ja 5) koettuja hyötyjä.

LAKU-hanke kuului KELA:n Muutos III -hankekokokonaisuteen. Muutos III -hanke tutkii Kelan kuntoutuksessa tapahtuneita muutoksia ja uudistuksia. Hanke toteutettiin vuosina 2021–2024.

Tulokset

Neuropsykiatrista asiantuntemusta vaativien palveluiden saatavuudessa kuvattiin haasteita. Varhaiseen tukeen koettiin tarvittavan enemmän matalan kynnyksen palveluita. LAKU-perhekuntoutus koettiin hyvänä muita palveluita täydentävänä tai jopa korvaavana palveluna. Etuna pidettiin koko perheen mukaan ottamista ja kuntoutuksen pitkää kestoa. Palvelukuvaukseen toivottiin lisää perheen yksilölliset tarpeet huomioivaa joustoa. Opettajat kokivat jääneensä ulkopuolisiksi lapsen kuntoutumisen tukijoina. Yhteistoiminnan toteutumista vaikeuttivat tiedon puute ja organisaatioiden erilaiset toimintatavat. Ammattilaiset kokivat perhekuntoutuksen vaikuttaneen myönteisesti lapsen ja perheen toimintaan. Lasten ja perheiden palveluita tulee selkeyttää vastaamaan elämänvaiheiden erilaisiin haasteisiin. Hyvinvointipalveluiden ja opetustoimen väliseen yhteistoimintaan tarvitaan yhteisiä toimintamalleja ja resurssien uudenlaista kohdistamista. Tutkimusta tarvitaan lisää erityisesti asiakasnäkökulmasta sekä kuntoutuksen pitkäaikaisista vaikutuksista.Tutkimuksen toteutus ja tulokset ovat kokonaisuudessaan luettavissa vertaisarvioidussa teoksessa:Lautamo, T., Vesterinen, A., & Kippola-Pääkkönen,A. (2023). Lasten ja perheiden arjen tukeminen: Ammattilaisten kokemuksia Kelan neuropsykiatrisen LAKU-perhekuntoutuksen toimivuudesta (Sosiaali- ja terveysturvan raportteja 29). Kela. http://hdl.handle.net/10138/567107

Tulosten hyödynnettävyys

Tutkimusraportti on erittäin ajankohtainen, kun hyvinvointialueilla kehitetään ja toteutetaan lapsiperheiden palveluiden integraatiota ja palveluiden koordinointia lapsen ja perheen arjen tueksi. Uudessa hallitusohjelmassa on suunniteltu kiinnitettävän erityistä huomiota neuropsykiatrisesti oireilevien lasten palveluihin ja heidän perheittensä tukeen (Valtioneuvosto, 2023). Tutkimuksen tietoa voivat hyödyntää eri toimijat kuten Kela kuntoutusta järjestävänä tahona, palveluntuottajat kuntoutusta toteuttavana tahona ja sosiaali- ja terveydenhuollon eri toimijat kuntoutusta suunnittelevina tahoina. Myös koulutusjärjestelmä voi hyödyntää tietoa erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden monialaisen tuen suunnittelussa ja toteutuksessa. Viime kädessä hyötyjinä ovat neuropsykiatrisesti oireilevat lapset ja nuoret sekä heidän perheensä.