Lähiruokaa asiakkaille uusilla tavoilla Rahoittajat Lisätietoa Marru Kraft Aikataulu 4.5.2020 -31.12.2020 Kokonaisbudjetti EU-rahoituksen osuus 80826 € Organisaation oman rahoituksen osuus 16165 € Koulutus Maaseutuelinkeinot Osaamisryhmä Tulevaisuuden biotalous Rahoituslähteet ESR 2014-2020 Hankkeen tila Päättynyt Tavoite COVID-19 aiheuttama muutostilanne kohdentuu myös lappilaisiin lähiruoka-yrittäjiin, niin pientuottajiin kuin jalostajiin. Lähiruoan totutut myyntikanavat ovat muuttumassa, toisaalta lähiruoka on nyt entistä arvostetumpaa ja halutumpaa kuluttajien keskuudessa, mutta miten sitä voidaan toimittaa heille? Yritysten tuottavuus tarvitsee tuekseen osaamista johtamisesta sekä myynnin uudelleenorganisoimisesta.Muutostilanteen tuoma epävarmuus ja kevään käynnistyvät työsesongit lisäävät haasteita yrityksen tuottavuuden lisäksi myös yrittäjien työhyvinvointiin ja jaksamiseen. Jatkuva kiire, kireä aikataulu, yksin yrittäminen sekä taloudellinen epävarmuus huolestuttavat yrittäjiä ja aiheuttavat tuottavuuteen huolta ja henkistä kuormitusta. Yrittäjien voimavaroja, johtamista ja verkostoja tulee tukea, jotta voidaan lisätä työhyvinvointia.Lapin ammattikorkeakoulu toteuttaa 4.5-31.12.2020 lappilaisten lähiruoan pientuottajien ja sidosryhmien kanssa hankkeen, jonka tavoitteena on lisätä yrittäjien työssä jaksamista ja osaamista sekä tukea yritystoiminnan tuottavuutta.Hankkeen toimenpiteissä huomioidaan koulutuksellinen työnohjausote. Toimenpiteinä mentorointi, työnohjaus,vertaistuki, verkostoituminen sekä kouluttaminen ja valmennukset lisäävät yrittäjien voimavaroja, verkostoitumista ja osaamista sekä uusia ideoita ja näkökulmia oman hyvinvoinnin ja yrityksen tuottavuuden toteuttamiseksi.Toimenpiteet on paketoitu kolmeen työpakettiin seuraavasti:TP 1 Tukea, ohjausta ja mentorointiaTP 2 Etäkoulutusta ja verkkovalmennustaTP 0 Hankehallinnointi Tulokset Hankkeen tuloksena on toimenpiteisiin osallistuneiden yritysten ja yrittäjien parantunut hyvinvointi. Tulosten saavuttamista mitataan osallistuville suunnatulla kyselyllä, jossa kartoitetaan kuinka paljon työhyvinvointi,verkostoituminen ja osaaminen ovat lisääntyneet ja ovatko yritykset ottaneet käyttöön uusia keinoja yritystentuottavuuden edistämiseksi. Tulosten kautta hanke lisää yrittäjien uusia keinoja saada lähiruokaa asiakkaille uusilla keinoilla. Hankkeen tuotokset jäävät hankkeen jälkeen myös kaikkien yrittäjien, yrittäjiksi haluavien ja muiden kiinnostuneiden käyttöön.Hanke vaikuttaa ensisijaisesti yrityksiin, mutta myös lappilaisen ruokaturvan tukemisen, elintarviketurvallisuutta ja omavaraisuutta edistämällä. Lisäksi hanke auttaa yrittäjiä kääntämään muutostilanteen markkinat hyödyksi ja tukee liiketoiminnan uusia mahdollisuuksia myös muutostilanteen jälkeen. Tulosten hyödynnettävyys Ruokakello jää toimintaan mobiilisovelluksena hankkeen jälkeen.