Tavoite

Startupeilla tarkoitetaan yleensä nuoria, voimakkaan kasvuhakuisia yrityksiä, joiden tarkoituksena on kehittää ja tuoda markkinoille uusia, innovatiivisia tuotteita tai palveluita. Startupeilla on potentiaalia olla merkittäviä innovaatioiden kehittäjiä, työpaikkojen luojia, elinkeinoelämän uudistajia ja taloudellisen kasvun ajureita.

Suomesta on viime vuosina noussut merkittäviä startup-yrityksiä, ja maahan on saatu paljon startupien kasvurahaa. Lapissa startup-toiminta on kuitenkin ollut vähäistä. Tarve kasvuhakuisten ja kansainvälistymiseen pyrkivien yritysten tukemiselle on tuotu esiin mm. useissa maakunnan kehittämislinjauksissa.

Startupien tavoitteena on voimakas kasvu. Tämän onnistuminen edellyttää tukipalveluiden, osaamisen ja rahoituksen saatavuutta sillä alueella, josta ne ponnistavat. Käsillä oleva hanke vastaa tähän tarpeeseen perustamalla Rovaniemelle ja Kemi-Tornioon monialaisen startupyrityshautomon sekä käynnistämällä alueellisen startup-ekosysteemin toiminnan. Hankkeen kohderyhmänä ovat korkeakoulut ja ammatilliset oppilaitokset, kunnat, niiden kehittämisyhtiöt sekä osittain myös pk-yritykset. Välillisiä kohderyhmiä ovat lappilaiset uutta, innovatiivista ja kasvuun tähtäävää yritystoimintaa suunnittelevat ihmiset ja tiimit, joilla ei ole y-tunnusta tai toimivaa yritystä, erityisesti hankepartnerioppilaitosten työikäiset opiskelijat.

Startup-hautomoiden ideana on tarjota yritysidean kehittäjille tukea esim. liiketoimintamallin kehittämiseen, idean toimivuuden arviointiin, rahoitukseen saamiseen ja yrittäjävalmiuksiin. Hankkeessa perustettava, Rovaniemellä ja Kemi-Torniossa sekä verkossa toimiva startuphautomo on monialainen ja sen läpileikkaavina teemoina ovat vihreä siirtymä ja digitalisaatio.

Startup-ekosysteemi on alueellinen yhteistyöverkosto, joka tukee startupien syntymistä sekä kehittymistä. Sen ytimessä ovat yrittäjyydestä kiinnostuneet ihmiset ja innovaattorit sekä jo perustetut startup-yritykset. Ekosysteemin kuuluu lisäksi muita yrityksiä, korkeakouluja, oppija tutkimuslaitoksia, yritysten tuki- ja kehittämispalveluita, rahoittajia, sijoittajia sekä alueellisia päättäjiä. Toimivalle startup-ekosysteemille tyypillistä on toimijoiden keskinäinen yhteistyö, avoimuus ja luottamus, tiedon ja osaamisen jakaminen sekä epäonnistumisen näkeminen uutena mahdollisuutena. Tällaisessa ekosysteemissä on saatavilla asiantuntemusta, tukea, mentorointia ja rahoitusta, jotka tukevat startupien kehittymistä.

Hankkeessa käynnistettävä Rovaniemen ja Kemi-Tornion alueella toimiva startup-ekosysteemi suunnitellaan tiiviissä yhteistyössä sidosryhmien kanssa niin, että siinä eri taustaisten, eri toimialoilta tulevien ihmisten yhteistyö ja verkottuminen luovat lisäarvoa sekä yrittäjiksi aikoville että alueen olemassa oleville yrityksille.

Lapin toimintaympäristö asettaa haasteita startup-yrittäjyydelle. Lapissa on pitkät välimatkat, suuri määrä pieniä yrityksiä ja pienehkö väkiluku. Maakunnan startup-kulttuuri on vähäistä ja yksityinen pääomarahoitus niukkaa. Maakunnan haasteiden – ja mahdollisuuksien – vuoksi hanke käynnistyy tarpeiden ja toimintaympäristön analyysillä ja vastaavien alueiden startuptoiminnan benchmarkkauksella. Näiden avulla luodaan alustava konsepti startup-hautomon ja -ekosysteemin toiminnasta. Konsepti on pohjana hautomon ja ekosysteemin kohde- ja sidosryhmien kanssa tehtävälle yhteiskehittämiselle, jossa luodaan hautomon ja ekosysteemin toimintamalli. Ekosysteemiyhteistyötä ja hautomotoimintaa kehitetään sidosryhmien kanssa pilotoimalla. Hautomon ja ekosysteemin tunnettuutta rakennetaan hankkeessa pitkäjänteisesti.

Yksi hankkeen tavoitteista on myös houkutella alueelle yksityistä pääomaa ja sijoittajia. Lisäksi hankkeessa käynnistetään esisiemenrahasto, joka tukee startup-yrittäjiksi pyrkiviä opiskelijoita. Startup-kulttuurin ja -ekosysteemin luominen on pitkäjänteistä työtä. Hankkeen tarkoituksena on luoda vakaa pohja Lapin startup-kulttuurin kehittymiselle. Tätä varten hankkeessa painotetaan startup-ekosysteemin ja hautomotoiminnan vakiinnuttamista ja toiminnan jatkumista ilman ulkopuolista rahoitusta.

Hankkeen tuloksena startup-yrittäjyyden edellytykset Lapissa paranevat. Pitemmällä aikavälillä hanke tukee Lapin elinkeinotoiminnan uudistumista ja elinvoimaisuutta maakunnan osaamisvahvuuksien ja erityispiirteiden pohjalta. Hanke lisää Lapin veto- ja pitovoimaa: yrittäjyyden edellytyksiä tukevat toimet sekä vahva startup-ekosysteemi ehkäisevät osaajien poismuuttoa sekä houkuttelevat alueelle uutta luovasta yrittäjyydestä kiinnostuneita ihmisiä, yrityksiä ja rahoittajia. Hanke vahvistaa Lapin innovaatio- ja yrittäjyyskulttuuria hyödyntäen pohjoisen ympäristön ja arktisen liiketoiminnan sekä kaksoissiirtymän tuomat kasvumahdollisuudet.

Tulokset

Hankeen Tulokset

Konseptointi ja suunnittelu:

Startup-yrittäjyyden analyysi: Laadittu kattava analyysi Lapin startup-yrittäjyyden nykytilasta, tarpeista ja haasteista, sisältäen SWOT-analyysin ja tulevaisuusskenaariot.

Benchmarking: Kerätty tietoa hyvistä käytännöistä muista startup-ekosysteemeistä Suomesta sekä Euroopassa ja hyödynnetään näitä konseptoinnissa.

Startup-hautomon konsepti: Suunniteltu hautomon perusta, mukaan lukien palvelut, tilat ja rahoitusmalli, vihreän siirtymän ja digitalisaation huomioiden.

Startup-ekosysteemin konsepti: Rakennettu ekosysteemin alustava konsepti, määritellen sidosryhmien roolit ja edistäen yhteistyötä.

Pilotointi ja vakiinnuttaminen:

Hautomon palvelumalli: Yhteistyössä kohderyhmien kanssa luotu ja pilotoitu palvelumalli, joka tukee startup-ideoiden kehittymistä.

Startup-ekosysteemin aktivointi: Pilotoitu ekosysteemin toimintaa, edistäen sidosryhmien välistä vuorovaikutusta ja yhteistyötä.

Rahoitusmahdollisuuksien Edistäminen: Parannettu tietoisuutta rahoitusvaihtoehdoista, järjestetty verkostoitumistilaisuuksia ja perustettu esisiemenrahasto.

Brändäys ja markkinointi:

Hautomon brändi-identiteetti: Kehitetty tunnistettava brändi hautomolle, joka lisää houkuttelevuutta ja tunnettuutta.

Markkinointistrategian toteutus: Tavoitettu kohderyhmät tehokkaalla markkinoinnilla ja viestinnällä, kasvattaen osallistujien määrää.

Hallinto ja viestintä:

Hallinnon tehokkuus: Hankkeen toimenpiteet toteutettu suunnitelmallisesti, budjetin puitteissa.

Tehokas viestintä: Viestitty aktiivisesti hankkeen toimenpiteistä ja tuloksista, edistäen startup-yrittäjyyden tunnettuutta Lapissa.

Toteuttajat

Lapin ammattikorkeakoulu Oy (koordinoija), Lapin yliopisto, Rovaniemen koulutuskuntayhtymä REDU, Rovaniemen kaupunki ja Kemin Digipolis Oy

Budjetti ja rahoitus

Hankkeen kokonaisbudjetti on 747 585 €. Hanketta rahoittaa Oikeudenmukaisen siirtymän rahasto (JTF) / Lapin liitto.

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus on 598 068 €.

Markus PellikkaProjektipäällikkö, asiantuntija

Lapin Startup -yritysten hautomo- ja ekosysteemihanke

LUC – Vastuullinen arktinen korkeakouluyhteisö | LUC – Responsible Arctic University Community

Lapin AMK | Lapland University of Applied SciencesLapin yliopisto | University of Lapland

Jokiväylä 11 C, 96300 Rovaniemi+358401523356markus.pellikka@lapinamk.fihttps://www.linkedin.com/in/markus-pellikka/

www.lapinamk.fiwww.ulapland.fi