Tavoite

Lapin yhteinen harjoittelupolku työelämään -hankkeen tavoitteena on kehittää lappilaiset oppilaitokset yhdistävä, opiskelijoiden ja työnantajien kohtaamista helpottava työharjoittelupaikkamalli, hyödyntäen olemassa olevia työharjoitteluun ja työelämässä oppimiseen ohjaamiseen käytettyjä keinoja. Harjoittelukäytäntöjen kehittämisellä lisätään opiskelijoiden arvostusta työelämässä ja saadaan yrityksiin uutta osaavaa työvoimaa.  

Keväällä 2021 hanke rekrytoi toimialoja ja yrityksiä syksystä 2021 alkaen pilotoitavaa työpaikkaharjoittelumallia varten. Jos olette havainneet kehittämisen tarvetta työharjoittelussa ja työssä oppimisessa, ottakaa yhteyttä!

Tulokset

Hankkeen tuloksena syntyy Lapin koulutusorganisaatioiden välinen yhtenäinen työharjoittelun ja työelämässäoppimisen malli, joka nostaa eri koulutusasteiden ja eri alojen opiskelijoiden osaamisen monipuolista käyttöä jakehittämistä yrityksissä.Oppilaitosten yhteinen, käyttäjäystävällinen työharjoittelujärjestelmä helpottaa opiskelijoiden ja työnantajien kohtaamista. Opiskelijat saavat hyviä kokemuksia lappilaisesta työelämästä ja työkulttuurista, mikä saa heidät sitoutumaan Lappiin. Yhtenäisen mallin avulla opiskelijat saavat sujuvamman väylän kautta harjoittelu- ja työpaikkoja sellaisista yrityksistä, joihin he eivät muuten ehkä olisi osanneet hakeutua. Työelämän arvostus opiskelijoiden osaamista kohtaan nousee kokonaisvaltaisesti hankkeen myötä.Mediassa esille nostetut yritysten ja opiskelijoiden kokemukset (esim. blogitekstit ja somekampanjat) innostavat mukaan uusia yrittäjiä ja opiskelijoita, jotka hakeutuvat työpaikoille laajasti koko Lapin alueella. Pitkällä aikavälillä Lapin houkuttelevuus työ- ja asuinpaikkana kasvaa ja kunnat eri puolilla Lappia saavat osaavaa työvoimaa.Hankkeessa koottu lappilaisten koulutusorganisaatioiden, TE-palveluiden, yrittäjien ja muiden merkityksellisten sidosryhmien muodostama toimijaverkosto jatkaa toimintaansa hankkeen jälkeen vieden hankkeessa kehitettyä toimintamallia ja asennemuutosta eteenpäin.Yhteistyössä muiden Lapin veto- japitovoimahankkeiden kanssa luodaan Lapista opiskelijaa ja työnhakijoita kiinnostava vetovoimainen kohde, jossa on hyvä opiskella, elää ja asua. Toimijaverkoston kautta oppilaitokset saavat tietoa, jonka avulla ne voivat suunnitella ja täydentää ennakoivalla otteella täydennys- ja peruskoulutustaan niin, että se vastaa elinkeinoelämän muuttuviin tarpeisiin ja näin turvataan moniosaajien saaminen alueelle.

Tulosten hyödynnettävyys

Yritys-/harjoitteluverkostot kehittyvät