Tavoite

Hankkeen tavoitteena on luoda koulutusorganisaatioiden, elinkeinoelämän ja kunnan välinen yhteistyömalli, joka vahvistaa työllisyyttä ja osaamista sekä veto- ja pitovoimaa Levin ja Kittilän alueella. Tämä malli kokoaa yhteen koulutusorganisaatioiden osaamisen kehittämisen tavat ja sovittaa ne paikallisiin tarpeisiin ja ennakointitietoon. Hankkeen aikana kehitetään ja pilotoidaan yhteistyötä ja koulutustarjontaa erityisesti matkailu-, palvelu- ja liikunta-aloille. Koulutustarjonta kootaan Levi Kampus -brändin alle. 

Hankkeessa pyritään parantamaan koulutusorganisaatioiden ja muiden alueen toimijoiden kykyä hyödyntää ennakointitietoa koulutustarjonnan suunnittelussa. Tavoitteena on luoda säännöllinen ja jäsennelty verkosto, joka käsittelee ennakointitietoa ja varmistaa, että koulutussuunnittelu vastaa alueen tarpeisiin. Lisäksi pyritään selkeyttämään toimijoiden yhteistyötä ja parantamaan koulutuksen järjestäjien osaamisen kehittämisen keinoja. Lumetonta aikaa pyritään hyödyntämään ns. ‘kolmantena lukukautena’. 

Hankkeen toimenpiteillä lisätään koulutukseen hakeutumista Levi Kampuksen alueella sekä tuetaan siirtymiä koulutuksesta työpaikoille Levi Kampus –verkkosivustoa ja muuta viestintää hyödyntämällä. Lisäksi käytetään elinkeinopalvelujen ja työllisyysalueen asiantuntijoiden ohjausta ja vahvaa elinkeinoelämäyhteyttä. Hankkeessa huomioidaan myös sosiaalisesti kestävän talouden näkökulmat. Lisäksi kehitetään kansainvälistä yhteistyötä sekä kansainvälisen työvoiman saatavuutta.  

Tuloksena on ympärivuotisen työllistymisen mahdollisuuksien kartoitus ja pilotointi sekä osaamisen kehittämisen mahdollisuuksien lisääminen alueella. Hanke vastaa Lapin alueen strategisiin tavoitteisiin mm. osaavan työvoiman saatavuuden, osaamisen kehittämisen ratkaisuiden ja kansainvälisyyden kehittämisen näkökulmista. 

Hanke toteutetaan ryhmähankkeena. Päähankkeen toteuttaa Rovaniemen Koulutuskuntayhtymä REDU. Osahankkeiden toteuttajina ovat Kittilän kunta, Lapin yliopisto ja Lapin ammattikorkeakoulu. 

Tulokset

Hankkeen tuloksena syntyy Kittilän ja Levin alueen matkailu-, palvelu- ja liikunta-alojen osaamista ja työllistymistä tukeva Levi kampus -palvelumalli, jonka kautta alueen osaamis- ja koulutustarpeisiin löydetään ratkaisut nopeasti. Levi kampus -verkosto koostuu palvelumallin toteuttajista ja sidosryhmistä, jotka yhdessä käsittelevät alueen ennakointitiedon ja räätälöivät sen perusteella paikallisia ratkaisuja Levi Kampuksen koulutustarjontaan. Levi kampus -palvelumallin kehittämisessä on hyödynnetty palvelumuotoilun menetelmiä, joiden avulla on varmistettu Levi kampuksen asiakaslähtöisyys ja vastaaminen aitoihin tarpeisiin. Levi kampus näyttäytyy palvelun käyttäjille selkeänä kokonaisuutena, kun sisäiset prosessit ovat kunnossa, ulkoinen viestintä selkeää ja asiantuntijoiden osaaminen palveluihin ohjaamisessa sujuvaa. 

Hankkeen aikana kehittämistoimenpiteet on keskitetty Levin työllisyyden kannalta keskeisiin matkailu-, palvelu- ja liikunta-alojen kehittämiseen, mutta palvelumallin ja yhteistyöverkoston prosessien kehittämisen ja vakiintumisen kautta koulutustarjontaa voidaan jatkossa laajentaa myös muiden alojen tarpeisiin. Levi kampuksen palvelumallin kehittämisessä on pilotoitu myös kansainvälisen yhteistyön sekä ympärivuotisen työllistämisen ratkaisuvaihtoehtoja, jotta alueelle sesonkitöihin saapuvat kotimaiset ja kansainväliset osaajat kiinnittyisivät alueelle. Levi kampus -palvelumallin tavoitteena on lisätä alueen koulutustarjontaa toisella ja korkea-asteella ja tarjota alueella työssä oleville, työnhakijoille, alanvaihtajille, opiskelijoille ja yrityksille mahdollisuuksia kehittää osaamistaan oman urapolun ja alueen tarpeiden pohjalta. Lisätään koulutukseen hakeutumista Levi kampuksen alueella sekä tuetaan siirtymiä koulutuksesta työpaikoille Levi kampus -verkkosivustoa hyödyntäen sekä elinkeinopalvelujen ja työllisyysalueen asiantuntijoiden ohjauksella.