Tavoite

Liikkuvalla monialaisella palvelulla edistetään palvelujen saatavuutta ja asukkaiden arjen hyvinvointia ja toimivuutta eteenkin harvaan asutulla alueella. Liikkuva palvelu luo maaseudun asukkaille paremmat mahdollisuudet elää maaseudulla tuntien olonsa turvalliseksi ja arkensa sujuvaksi.

1. Löytää uudenlaisia, kustannustehokkaita mixed-mallisia palveluiden tuottamistapoja palveluiden järjestämisessä ELI: Hyvinvointibussin palvelukokonaisuus muodostuu ns. mixedpalvelumallista, joka tarkoittaa sitä, että tarjottavat palvelut eivät ole vain kunnan järjestämisvastuulla olevia vaan tarjolla on palveluita yritysten ja järjestöjen toimintakentästä.

2. Avoimen kumppanuuden ja käyttäjälähtöisen kehittämisen tuloksena muotoutuneen palvelumallin kokeilu ELI: Liikkuvan palvelun konseptia on kehitetty avoimella kumppanuudella asukkaita kuunnellen, mutta ottaen huomioon myös elinkeinoelämän tarpeet – yritykset ja järjestöt. Tavoitteena onkin rakentaa toimiva uudenlainen yhteistyön muoto ja palvelukokonaisuus. Hyvinvointibussin toimintaan liittyy läheisesti oppilaitosyhteistyö Lapin ammattikorkeakoulun kanssa, oppilaat ovat tärkeä osa palvelukokonaisuutta – he saavat uudenlaista kokemusta liikkuvassa palvelussa työskentelystä sekä uudenlaisen palvelumallin toimintatavoista. Tavoitteena on, että liikkuvaa monipalvelukonseptia kehitetään hankkeen aikana käyttäjälähtöisesti. Laadittuja reittejä ja aikatauluja on tarkoitus kehittää hankkeen aikana saadun palautteen perusteella yhdessä alueiden asiantuntijoiden kanssa. Hankkeen toteutuessa tavoitteena on, että palvelukokonaistuuttia kehitetään jatkuvasti vuorovaikutteisesti palveluiden käyttäjien kanssa.

3. Tuottaa Lapin alueelle uudenlaisen maakuntaa yhdistävän tavan toimia. ELI: Lapin alueen kilpailukyky paranee, koska mixedpalvelumalli Lapin alueella kehittää alueen yhteistyötä ja kilpailukykyä, kun ajatellaan valtion uudistusperiaatteita. Sote-uudistus astuu voimaan vuonna 2017, jolloin Lapin alueelle siirtyvät vastuu sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottamisesta. Hankeen kautta Lapin alueen kilpailukyky voi parantua. Uudenlaisella yhdessä tekemisen tavalla yhdistetään resurssien yhteiskäyttö, joka luo alustoja idean jatkokehittämiselle ja yhdessä tekemisen tiivistymiselle jatkossa. Hyvinvointibussi liittyy sote-uudistukseen, jossa on tavoitteena kehittää uudenlaisia innovatiivisia palveluprosesseja. Kokeilemalla hyvinvointibussia Rovaniemellä, voidaan rakentaa uudenlainen liikkuva yhteistyön malli koko Lapin käyttöön.

4. Lisätä asukkaiden sujuvaa arkea ja turvallisuuden tunnetta. ELI: Lähelle tulevan palvelukokonaisuuden vaikutukset ihmiseen voivat olla moninaisia. Iäkkäät voivat kokea arkensa turvallisemmaksi, kun tiedossa on että apua saa helposti lähempää. Työssäkäyvät voivat puolestaan kokea arkensa helpommaksi, kun ei tarvitse kaikkia asioita lähteä hoitamaan keskustan palvelupisteeseen. Liikkuvan vaihtelevan palvelukokonaisuuden kautta asukkaiden palvelupolut selkiytyvät. Liikkuvassa palvelukokonaisuudessa asiointi voi olla osalle asukkaista päivän, viikon tai jopa kuukauden ainoa sosiaalinen tilanne, jolloin palvelusasioinnilla on itse asian hoitamisen ohessa suuri sosiaalinen merkitys. Liikkuvan palvelukonseptin myötä voidaan saavuttaa paremmin syrjäytymisvaarassa olevia tai jo osittain syrjäytyneitä. Liikkuva palvelukokonaisuus vaikuttaa osaltaan myös syrjässä asuvien yksinäisten ihmisten yksinäisyyden ja turvallisuuden tunteeseen, kun tieto on siitä, että kylillä vierailee säännöllisesti palveluauto, jossa voi käydä asioitaan hoitamassa. Järjestettyjen asukasfoorumipäivien mukaan asukkaat toivoivat liikkuvan palvelun toimivan nk. matalan kynnyksen palveluna. Kokonaisuudessa liikkuvan lähelle tuotavan palvelun avulla tuetaan kotona asumista – palveluiden perässä ei tarvitse muuttaa lähemmäksi kaupunkia, jolloin ihmisillä on mahdollisuus asua vanhempanakin kauempana – siellä missä sydän haluaa.

5. Maaseutuasukkaiden hyvinvoinnin edistäminen erilaisten hyvinvointitapahtumien ja teemapäivien kautta ELI: Hankkeen aikana on tavoitteena tuoda monet eri toimijat yhteen teemapäivien muodossa. Tarkoituksen on hyödyntää kylätaloja ja -kauppoja. Tapahtumien tavoitteena on hyvinvointiin liittyvän tiedon lisääminen sekä ennaltaehkäisevä työ, jolla on ihmisten hyvinvointiin suuri merkitys tänä päivänä.

6. Luoda uusi autenttinen oppimisympäristö. ELI: Hyvivnvointibussin toiminnassa oppilaitosyhteistyö on olennaista. Hanke vahvistaa lappilaista tutkimusosaamista. Mixed-palvelumallissa toimiminen kehittää oppilaiden työelämävalmiuksia uusissa palvelurakenteissa ja toimintamalleissa. Opiskelijat oppivat uudenlaisista yhdessä tekemisen muodoista, mikä tukee opiskelijoiden osaamista ja työelämävalmiuksia.

Toimenpiteet:

Tp 1: Palvelukokonaisuuden suunnittelu (keväästä 2016 alkaen)Tp 2: Käyttäjälähtöisesi kootun liikkuvan kokonaisuuden käyttöönotto. (kevät 2016)Tp 3: Hyvinvoinnin teemapäivät, joissa ovat mukana kaikki yhteistyökumppanit (2016–2018) Tp 4: Tiivis oppilaitosyhteistyö (halki prosessin 2016–2018)Tp 5: Maakunta-auto. Luodaan liikkuvan palvelun malli tulevalle Lapin sotetuotantoalueelle (2018)

Konkreettiset toimenpiteet tavoitteiden saavuttamiseksi:Toimenpide 1: A) Palvelukokonaisuuden suunnittelu. Rovaniemen kaupungin eri hallinnon alojen palveluesimiehet suunnittelevat hankepäällikön johdolla yhteistyökumppaneiden (yritykset, järjestöt, oppilaitokset) kanssapalveluaikataulun – palvelukellon, ja kohdennetaan niihin tarvittu työvoima. B) Palvelukellon suunnittelu, jonka myötä voidaan suunnitella liikkuvan konseptin aikataulu ja reitti. Reitit ja aikataulut suunnittelevat alueiden vastuuhenkilöt yhdessä hanketyöntekijöiden kanssaC) Varustellaan liikkuva auto/tila tarvittavilla välineillä ja ohjelmilla. Toimenpide 2: Käyttäjälähtöisesi koottu liikkuva kokonaisuus käyttöön. Liikkuva konsepti lähemmäksi asukkaita tarjoamaan sellaisia hyvinvointipalveluita, jotka ovat alueen asukkaiden tarpeisiin ja kysyntään vastaavia. Hyvinvointibussin palvelukokonaisuus on käyttäjälähtöisesti koottu, siitä syystä palvelun toimintaa arvioidaan myös käyttäjälähtöisesti.Toimenpide 3: Hyvinvointibussin toiminnan yhteydessä järjestetään laaja-alaisia hyvinvoinnin teemapäiviä, joissa ovat mukana kaikki yhteistyökumppanit. Toimenpide 4: Toimitaan tiiviisti yhteistyössä oppilaitosten kanssa niin, että palvelukokonaisuus hyödyttää opintosuunnitelmia ja oppilaiden työelämävalmiuksia. Yhteistyötä ei tapahdu ainoastaan kaupungin ja oppilaitosten välillä vaan kaupunki mahdollistaa palvelussa yhteistyön myös oppilaitosten ja yritysten sekä järjestöjen välillä.Toimenpide 5: Maakunta-auto. Luodaan liikkuvan palvelun malli sote tuotantoalueelle. Tiivistetään yhteistyötä yritysten, järjestöjen ja yhteistyöoppilaitosten kanssa niin, että kaikkien toimijoiden hyötynä tiivistyy maakunnan oma liikkuva kokonaisuus.

Tulokset

1. Hankkeen tuloksena on kokonaisuudessaan avoimella kumppanuudella saavutettu innovatiivinen palvelukokonaisuus – ylihallinnollisesti ja sektorirajat ylittävästi toimiva liikkuvan palvelun malli, jolla on hyvä toimiva reitti ja aikataulu. Tuloksena on vaihtoehtoinen tapa toimia kustannustehokkaasti ja säästää mahdollisesti alueen asukkaiden kulkemiskustannuksissa. Tavoitteena on, että 2-3 yritystä sitoutuu toimintaan jatkossa ja pääsee kehittämään omaa liiketoimintakonseptiaan.

 

2. Avoimesta kumppanuudesta ja käyttäjälähtöisestä kehittämisestä saadut kokemukset, joita voidaan hyödyntää palvelun edelleen kehittämisessä. Tavoitteena on ottaa malli käyttöön huomioiden sekä negatiiviset, että positiiviset käyttäjäkokemukset. Koska palvelu on koottu käyttäjälähtöisesti, se myös arvioidaan käyttäjistä käsin – tämä tieto on oleellinen osa palvelun edelleen kehittämisessä. Tuloksena on liikkuva mixedpalvelumalli, joka muodostuu vahvasti asukkaiden omien tarpeiden ja toiveiden pohjalta – asukaslähtöisesti.

 

3. Luoda kokeilun tuloksena alustava liikkuvan palvelun malli uudelle sotetuotantoalueelle. Malli toimii sote- integraatiota tukevana elementtinä. Lapin tuotantoalueen valmistelussa erityisenä haasteena on lähipalveluiden tuottaminen alueella, jossa etäisyydet ovat pitkät ja asutus harvaa. Liikkuvien palveluiden käytöstä Lapin olosuhteissa on vähän kokemuksia. Olosuhteiden vuoksi liikkuvien palveluiden tuottaminen mixed-muodossa – useita palveluita joustavasti – on todennäköisesti ainoa toiminnallisesti ja taloudellisesti järkevä tapa tälle alueelle.

 

4. Hankkeen kautta muodostuu Lapin älykäs tapa toimia tämän päivän muuttuvassa toimintaympäristössä, jossa palvelutarpeet kasvavat ja eriytyvät jatkuvasti. Hankkeen kautta Lapin alueen kilpailukyky kasvaa ja yhteistyön tekemisen muodot kehittyvät. Muodostuu yhteinen alusta, jossa toimia. Hankeen myötä syntyy uudenlaista yhteistyötä, jossa tiivistyvät kuntien välisen yhteistyön lisäksi yritys- ja järjestöyhteistyö sekä yhteistyö koulujen kanssa. Tavoitteena on luoda ‘maakuntabussi’, joka on valmis, kokeiltu, testattu vaihtuva mixedpalvelukokonaisuus kehittämään Lapin alueen kilpailukykyä.

 

5. Vahvistaa sujuvaa arkea ja kotona asumista. Hyvinvointibussihankkeella on vaikutuksia sairauksien ennaltaehkäisyyn sekä omatoimisuuden vahvistamiseen asukkaiden hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä.Hanke edesauttaa aluekehittämistä – toimintamalleja, joissa ihmisten ei tarvitse liikkua palveluiden luokse vaan palvelut tuleva lähemmäksi ihmistä. Hankkeen kautta luodaan kylille uudenlaista elinvoimaa.

 

6. Hankkeen myötä on pidetty hyvinvoinnin teemapäiviä, joista saatujen kokemusten myötä voidaan luoda hyvinvointiteemapäivien konsepti – laaja-alaiset hyvinvointipalvelut ja tapahtumat, joissa ovat mukana niin alueen elinkeinoelämä, järjestöt kuin oppilaitoksetkin. Tällaista konseptia voidaan kopioida koko maakuntaan. Asukkaiden turvallisuuden tunne ja hyvinvointi lisääntyvät. Maaseutuasumisen arvo kohoaa. Kyläläisten arjen sujuvuus paranee.

 

7. Tiiviimpi vuorovaikutteinen yhteistyö oppilaitosten ja kunnan välillä.