Tavoite

Hankkeen tavoitteena oli kehittää palveluja lappilaisten syrjäytymisvaarassa olevien nuorten auttamiseksi. Palveluiden avulla oli tarkoitus vahvistaa nuorten toimintakykyä ja osallisuutta luontolähtöisillä menetelmillä. Myös yksilökeskeisen suunnittelun vahvistaminen palvelujen kehittämisessä oli yksi hankkeen tavoitteista. Palveluja haluttiin viedä fyysisten toimintayksiköiden ulkopuolelle erilaisiin luontoympäristöihin. Tarkoituksena oli luoda Green Care –menetelmiä hyödyntäviä yksilö- ja ryhmämuotoisia osallisuuden vahvistamisen ja toiminnallisen kuntoutuksen malleja sekä arvioida niitä toimijoiden keskinäisen verkostoitumisen avulla.

Tulokset

Hanke pääsi asetettuihin tavoitteisiin. Syrjäytymisvaarassa olevien nuorten tilannetta parannettiin vahvistamalla heidän toimintakykyään ja osallisuuttaan hankkeessa kehitetyillä luontoon tukeutuvilla kuntoutuksen toimintamalleilla. Mallit toteutettiin luontoympäristössä, ulkopuolella rakennettuja toimintayksikköjä, kuten oli tavoitteena.

Hankkeen kuntoutustoiminta perustui yksilökeskeiseen kuntoutustoiminnan suunnitteluun, jota toteutettiin kuntoutuksessa olevien osallistujien kanssa. Hankkeen osatoteuttajat pääsivät verkostoitumaan muiden lappilaisten kuntoutustyötä tekevien tahojen kanssa. Hanke lisäsi kuntoutustyöntekijöiden ja lappilaisten luontopalveluyrittäjien osaamista luontoon tukeutuvan kuntoutustoiminnan mahdollisuuksista ja merkityksestä hyvinvoinnin lisäämisessä. Hankkeessa saatiin kehittämistietoa luontoon tukeutuvien kuntoutuspalvelujen toimivuudesta hankepaikkakunnilla ja niiden levittämisen ja soveltamisen mahdollisuuksista myös laajemmalle maantieteelliselle alueelle.

https://www.lapinamk.fi/fi/Yrityksille-ja-yhteisoille/Tutkimus,-kehitys-ja-innovaatiot/Hyvinvointipalveluiden-osaamisala/Luontoa-elamaan