Tavoite

Hankkeen kehittämistehtävänä on kaivosalan koulutuksen kehittäminen uuden työelämän tarpeisiin vastaavan virtuaalisen oppimisympäristön avulla. Tavoitteena on nostaa kaivosalan osaamisen tasoa, parantaa kaivosteollisuuden työturvallisuutta, lisätä alan vetovoimaisuutta ja parantaa työvoiman saatavuutta sekä parantaa kaivosalan tunnettavuutta.

 

Hankkeen tavoitteena on kaivosalan koulutuksen tarjonnan ja laadun parantaminen. Tarjonnassa vastataan vallitseviin olosuhteisiin, ja erityisesti kiinnitetään huomiota työturvallisuuteen sekä kestävään kaivostoimintaan. Opetuksen paremman laadun varmistamiseksi hyödynnetään modernia teknologiaa, kuten virtuaalitodellisuutta, ja opetussisällöt tuotetaan eri sidosryhmien yhteistyönä. Alla on kuva projektin kehittämistehtävästä ja tavoitteista sekä niihin vastaavista työpaketeista.

 

Kaivosalan osaamisen noston kannalta on erityisen tärkeää huomioida kehitettävien harjoitteiden oikeellisuus. Hankkeessa kehitettävät harjoitteet ja skenaariot valitaan työelämälähtöisesti huomioiden erityisesti työturvallisuus. Tavoitteeseen pääsemisen kannalta on myös merkityksellistä, miten hankkeessa onnistutaan lisäämään kaivosalan houkuttavuutta ja samaan uusia opiskelijoita alalla. Uudet opiskelijat valmistuttuaan tuovat alalle ja yrityksiin viimeisintä tietoa ja turvallisia käytänteitä, ja näin ollen lisäävät kaivosalan osaamisen tasoa. Hankkeen tavoitteena on lisätä alalla jo työskentelevien osaamista yritysten hyödyntäessä hankkeen tuotoksia omissa koulutuksissaan.

 

Tavoitteena on kaivosalan houkuttavuuden lisääminen ja työvoiman saatavuuden parantaminen. Kaivostoiminnan jatkuvuuden kannalta on tärkeää, että kaivosalalle hakeutuu osaavaa työvoimaa. Hankkeen tavoitteena on lisätä kansalaisten tietämystä kaivosalasta avoimella viestinnällä hankkeessa tuotetulla AV-materiaaleilla ja esittelyillä. Oppimisympäristön kautta kansalaiset saavat kokonaiskuvan toiminnasta ja ymmärtävät kaivosalan toiminnan sosiaalisen hyväksyttävyyden.

 

Tavoitteena on parantaa kaivosalan tunnettavuuta, avoimella ja luotettavalla viestintä. Kaivosala on tärkeä Suomen ja erityisesti Lapin elinkeinoelämän ja työllisyyden kannalta. Ympäristöasioiden vuoksi mielikuva kaivosalasta ei paras mahdollinen ja se osin vaikuttaa alalle hakeutuvien määrään. Tavoitteena on hälventää epätietoisuutta alan toiminnasta ja sosiaalisesta toimintaluvasta. Oppimisympäristöstä tuotetulla AV materiaalilla, julkisella viestinnällä, seminaareilla ja esittelyillä voidaan tuoda kaivosalaa julki positiivisessa mielessä. Ihmiset voivat tutustua oppimisympäristön avulla kaivosten toimintaan ja toimintatapoihin. Tavoitteena on luoda positiivisempi kuva kaivosalasta avoimella viestinnällä ja kaivosalan tietoisuuden lisäämisellä. Viestinnällä ja koulutuksen kehittämisellä pyritään varmistamaan Lapille tärkeän elinkeinon opiskelijoiden ja työvoiman saatavuus.

 

Tavoitteena on alan työturvallisuuden parantaminen paremman koulutuksen kautta. Hankkeessa tuotetuilla virtuaalisilla työturvallisuuden oppimisskenaarioilla voidaan harjoitella eri tilanteita turvallisesti. Oppimisympäristö mahdollistaa sellaisten tilanteiden harjoittelun, jotka eivät olisi mahdollisia tai kannattavaa järjestää reaalimaailmassa. Tavoitteena on lisätä mahdollisuuksia harjoitella eri rooleissa tapahtuvia työturvallisuuteen vaikuttavia tekijöitä. Lisäksi tavoitteena on luoda uusia toimintaympäristöjä eli laajentaa oppimista KaiVi:n maanalaisesta toiminnasta koko kaivostoiminnan kenttään, mm. avolouhokseen. Yrityksen pystyvät käyttämään materiaalia oman henkilöstönsä perehdyttämiseen ja koulutukseen, mutta toisaalta ympäristö parantaa alalle opiskelevien osaamista työturvallisuusasioissa.

 

Tulosten hyödynnettävyys

Uudet toimintamallit integroidaan kaivosteollisuuden opetukseen, vuorovaikutusta kaivosteollisuuden, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä ylläpidetään viestinnällä, hankkeessa saatua osaamista jaetaan ja tuotetaan myöhemmin käytettävissä olevaa koulutusmateriaalia.