Tavoite

Hankkeen laajana tavoitteena on edistää Lapin alueella koulutuksellista tasa-arvoa ja sujuvoittaa siirtymiä koulutuksesta koulutukseen tai koulutuksesta työhön. Hankkeen välittöminä päätavoitteina on ehkäistä nuorten opintojen keskeyttämistä ja syrjäytymistä koulutus- ja työelämästä, edistää opiskelijoiden hyvinvointia, kehittää nuorten ura- ja ammatinvalintaohjausta ja ohjauksen muotoja ja täydentää ohjaus- ja opetushenkilöstön osaamista ja tietoja liittyen nuorten ammatinvalintaan ja työelämään. Lisäksi hankkeen läpileikkaavana tavoitteena on kehittää jokaisen tavoite- ja toimenpidekokonaisuuden sisällä yhteistyötä eri asteiden oppilaitosten ja työelämän välillä.

Tavoitteisiin päästään toteuttamalla yhdessä Lapin alueen yläkoulujen ja lukioiden kanssa kolme eri pilottikokonaisuutta:

1. Opiskelijahyvinvoinnin edistäminen ja monialaisen opiskeluhuollon tuen kehittäminen

2. Nuoria ohjaavan henkilöstön osaamisen täydentäminen ja koulujen uraohjauskäytäntöjen kehittäminen ja

3. Ammattialojen tunnettuuden sekä vertaisohjauksen ja tuutortoiminnan kehittäminen toisella asteella.

Hanke toteutetaan yhteistyössä Lapin yliopiston, Lapin ammattikorkeakoulun ja Lapin koulutuskeskus REDU:n kesken.

Lapin ammattikorkeakoulu toteuttaa toimenpidekokonaisuuden 1 Opiskelijahyvinvoinnin edistäminen ja monialaisen opiskeluhuollon tuen kehittäminen 

Tulokset

Hankkeen tuloksena nuorten hyvinvointi- ja elämänhallintataidot paranevat, urasuunnittelu- ja työelämätaidot kehittyvät sekä opintojen loppuun suorittaminen varmistuu. Näin hankkeen vaikutuksesta siirtymät jatko-opintoihin tai työmarkkinoille sujuvoituvat ja koulutuksellinen tasa-arvo paranee. Lisäksi hankkeen tuloksena nuoria ohjaavan ja opettavan henkilöstön osaaminen uraohjaukseen liittyvissä teemoissa kehittyy.

Hanke tukee yhdenvertaisuutta sekä sukupuolten välistä tasa-arvoa alueella sujuvoittamalla nuorten siirtymävaiheita ja kiinnittämällä nuorten uraohjauksen kehittämisessä huomiota ammattialojen sukupuolittuneisuuteen ja sen purkamiseen.

Tulosten hyödynnettävyys

Hankkeessa kehitetyt materiaalit, mallit ja uudet menetelmät jäävät käyttöön sekä pilottioppilaitoksiin että soveltuvin osin myös hankkeen osatoteuttajille omaan toimintaan. Hankkeessa toteutettavat kokeilut kuvataan raportiksi: siihen kootaan uraohjauksen, opiskelijahyvinvoinnin ja vertaisoppimisen ja -ohjauksen sekä tuutortoiminnan menetelmät kuvattuina ja auki kirjoitettuina, jolloin niitä voi hyödyntää laajemminkin oppilaitoskentällä tai muilla aloilla nuorten kanssa työskennellessä. Toimenpidekokonaisuudessa 2 rakentuva MOOC-tyyppinen verkkokurssi ohjauksen erityiskysymyksistä jää hankkeen jälkeen vapaaseen käyttöön Lapin yliopiston verkkosivuille. Toimenpidekokonaisuudessa 3 rakentuvat ammattialojen osaamisvaatimuskuvaukset ovat laajalti hyödynnettävissä hankkeen jälkeen perusopetuksen oppilaitoksissa ja opetuksessa.