Tavoite

Osaamisella työelämään – Osatyökykyisten tuettu osaamisen vahvistaminen (OSTE) – hankkeen päätavoitteena on tukea osatyökykyisten ja niiden henkilöiden työllistymistä, joiden työkyky voi olla uhattuna. Tähän päätavoitteeseen pyritään seuraavien osatavoitteiden kautta:
  • Edistetään osatyökyisen työnhakijan/asiakkaan osaamisen kehittämistä ja työllistymiseen tähtäävän polun ja nivelvaiheiden sujuvuutta.
  • Tuetaan osatyökykyisiä henkilöitä tunnistamaan omaa osaamistaan ja osaamisen päivittämisen tarpeita vahvuusperustaisen ja voimavarakeskeisen ohjauksen avulla ja ottamalla käyttöön erilaisia osaamisen tunnistamisen menetelmiä.
  • Lisätään osatyökykyisen työnhakijan/asiakkaan työllistymistä edistävää osaamista.
  • Lisätään työelämän osaamista ja valmiuksia osatyökykyisten henkilöiden työllistämisessä ja rakennetaan uudenlaista ajattelua osatyökykyisten työntekijöiden ja -hakijoiden työllistymisen mahdollisuuksista ja erilaisista heille soveltuvista työmuodoista. 
  • Kehitetään tieto-, neuvonta-, ja ohjauspalveluiden (TNO) yhteistyötä ja palveluiden laatua osatyökykyisten henkilöiden osaamisen vahvistamiseksi ja työllistymisen edistämiseksi.
  • Vahvistetaan koulutusjärjestelmän (oppilaitosten) osaamista ja mahdollisuuksia tukea ennaltaehkäisevästi valmistuvia ja työelämään siirtyviä opiskelijoita, joita osatyökykyisyys koskee jo opiskeluvaiheessa tai joiden kohdalla tunnistetaan osatyökykyisyyden mahdollisuus työelämään siirryttäessä.

Tulokset

Hankkeen keskeisenä  tuloksena osatyökykyiset henkilöt työllistyvät osaamisen kehittymisen avulla. Työelämän valmiudet ja halu työllistää osatyökykyisiä henkilöitä paranevat. Hankkeen myötä alueen tieto-, neuvonta- ja ohjaus (TNO) -verkosto vahvistuu ja laajentuu ja verkoston mahdollisuudet tukea osatyökykyisiä henkilöitä kehittyvät. Hankkeen mallia osatyökykyisen työnhakijan omakohtaiselle vahvuuksien tunnistamiselle ja tarvittaessa yksilökohtaisen koulutussuunnitelman tekemiselle ja dokumentoinnille levitetään myös laajemmin hyödynnettäväksi. Hankkeeseen osallistuneiden asiakkaiden työelämävalmiudet paranevat, ja he saavat hankkeen kautta uusia kontakteja potentialiisiin työnantajiin sekä yksilöllistä, monialaista tukea työllistymiseen. Hankkeeseen osallistuneissa oppilaitoksissa tunnistetaan valmistumisvaiheessa olevien opiskelijoiden osatyökykyisyys sekä osatyökykyisyyden riskit. Valmistuvien opiskelijoiden tueksi suunnitellut TNO-verkoston yhteiset toimenpiteet edistävät työllistymistä osatyökykyisyydestä huolimatta.                            

Tulosten hyödynnettävyys

Hankkeessa kehitetty TNO-toimijoiden, työelämän ja oppilaitosten yhteistyön malli jää alueelle pysyväksi toimintatavaksi.