Tavoite

Hankkeen kehitystavoittena on:

löytää yhteistyössä poronhoitajien kanssa uudistumisen kohteita poronhoitotyöstä ja kehittää työlähtöisiä malleja työnteon ja yhteistoiminnan uudistumiseen

löytää uudenlaisia työkaluja ryhmäytymiseen ja yhteisöllisyyden lisäämiseen

lisätä keskustelu- ja neuvottelutaitojen osaamista (keskusteluyhteyden rakentaminen ja haasteiden ratkaiseminen, vuorovaikutustaitojen lisääminen)

lisätä poronhoitajien verkostoitumista: vertaistuki, hyvien käytänteiden siirto

lisätä osaamista johtamiseen sekä yhteistyöhön.

Tavoitteet on valittu hankkeen tavoitteiksi aikaisempiin hankkeisiin, poronhoitajien haastatteluihin sekä Paliskuntain yhdistyksen näkemyksiin perustuen. Tarve ja tavoite ovat siis lähtöisin kohderyhmältä itseltään.

Pitkän tähtäimen tavoitteena on parantaa poronhoitotyön tuottavuutta uudenlaisten työn organisoinnin mallien sekä kehittyneen työsuojelun ja -hyvinvoinnin kautta. Tavoitteena on lisäksi edistää työurien pidentämistä ja työllisyyttä muun muassa tutor-toiminnan, työyhteisön yhteistoiminnan sekä työn uudenlaisen organisoinnin kehittämisen kautta. Työn helpottumisen kautta on mahdollista pidentää työuria molemmista päistä sekä samalla lisätä työn houkuttavuutta, jotta poroelinkeinolle saadaan jatkajia.

Tavoitteena on myös edistää vähähiilistä taloutta herättelemällä poronhoitajia huomaamaan mahdollisuuksia ympäristön säästämiseen muun muassa yhteiskuljetusten ja reittien valinnan kautta. Kestävää kehitystä edistetään myös yhteishankintojen ja työn jakamisen kautta. Nämä ovat seikkoja, jotka joissakin paliskunnissa jo huomioidaan; hyvien käytänteiden siirron kautta on mahdollista lisätä myös vähähiilisen talouden edistämistä paliskunnasta toiseen.

Tavoitteena on herätellä poronhoitajia huomaamaan myös naisten arvo ja mahdollisuudet tehdä poronhoitotyötä. Hankkeessa havainnoidaan, millä tasolla sukupuolista syrjintää tapahtuu, jos sitä tapahtuu, ja miten poronhoitajia voidaan ohjeistaa toimimaan toisin. Tarpeen on myös keskustella, onko jokin muuttunut/muuttuisiko jokin, jos naisten osallistumista lisättäisiin. Muuttuisiko esimerkiksi poromiesten ruokapolitiikka eli toisivatko naiset tuoneet säännöllisyyttä ja monipuolisuutta ruokailuun sekä mahdollisesti lisää taukoja, jolloin palasta voi haukata. Nämä lisäisivät työssä jaksamista ja mahdollisesti työuran pidentymistä. Ehkä naisten mukana olo toisi vuorovaikutukseen vähän siitä perinteisestä poronhoitotyöstä puuttuvaa pehmeyttä.

Tulokset

Lyhyen aikavälin tuloksena on herätelty poronhoitajia huomaamaan kehittämisen kohteita työssään ja tuettu heitä haasteiden ratkaisemisessa ja uuden työteon ja yhteistoiminnan tapojen löytämisessä. Pitkällä aikavälillä poronhoitajien työhyvinvointi paranee ja sitä kautta työn tuottavuus paranee. Uudet työnteon ja yhteistoiminnan mallit saattavat lisätä myös työn houkuttavuutta, mikä tulee myös tarpeeseen aikana, jolloin poroelinkeinon jatkajista on pulaa.

Laadulliset tulokset

Hankkeen tuloksena on löydetty poronhoitotyöstä lähteviä uudistumisen kohteita ja kehitetty työlähtöisiä malleja työhyvinvointiin löydetty työkaluja ryhmäytymiseen ja yhteisöllisyyden lisäämiseen lisätty keskustelu- ja neuvottelutaitojen osaamista (keskusteluyhteyden rakentaminen ja haasteiden ratkaiseminen) pilottipaliskunnissa

lisätty verkostoitumista ja tehty näkyväksi hyviä käytänteitä paliskuntien välillä

lisätty johtamisosaamista pilottipaliskunnissa

tuotettu työsuojeluun ja -hyvinvointiin liittyvää materiaalia hankkeen jälkeen hyödynnettäväksi

toteutettu loppuseminaarityyppinen tapahtuma poronhoitajille tulosten levittämiseksi

lisätty kestävän kehityksen huomioimista poroelinkeinossa taloudellisesta, sosiaalisesta ja ekologisesta

näkökulmasta

pyritty vaikuttamaan naisten tasa-arvoiseen kohteluun ja osallisuuteen poronhoitotyössä

löydetty malli uudenlaisen tutortoiminnan toteuttamiseen paliskunnissa työssä jaksamiseksi ja työurien

pidentämiseksi

järjestetty loppuseminaarityyppinen tapahtuma poronhoitajille tulosten levittämiseksi

mitattu hankkeen vaikuttavuutta kyselyn ja haastattelujen avulla.

Määrälliset tulokset

pilotoitu 2-4 paliskuntaa (tunturi-, metsä- ja tarharuokintapaliskunta): yhteisöllisyyden lisääminen, hyvien käytänteiden siirto, verkostoituminen, työnohjauspalvelut

toteutettu 3-5 poromiesten tapaamisia eri paliskuntien kesken: sisältää verkostoitumista, työhyvinvointiin ja työnohjaukseen liittyvää neuvontaa, ryhmähaastatteluja (kehittämistarpeet ja –ideointi)

toteutettu 1-2 työnjohtajien päivää, pohjoisen ja eteläisen alueen työnjohtajien päivät: sisältää yhteistä tekemistä, esimiesvalmennusta, työsuojelu- ja neuvottelutaitoihin liittyvää neuvontaa, hyvien käytänteiden jakamista. Toteutetaan poroisäntien, varaporoisäntien, työnjohtajaien ja hallitusten jäsenten koulutuspäivien yhteydessä helmi-maaliskuun vaihteessa.

tuotettu kirjallista materiaalia työsuojelullisista asioista: henkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin merkityksestä ja edistämisestä verkosto-organisaatiossa

toteutettu kysely osallistuville paliskunnille työhyvinvoinnissa tapahtuneen muutoksen mittaamiseksi

https://www.lapinamk.fi/fi/Yrityksille-ja-yhteisoille/Tutkimus,-kehitys-ja-innovaatiot/Teollisuuden-ja-luonnonvarojen-osaamisala/Yhdessa-eloa

Tulosten hyödynnettävyys

Yhteisöllisyyttä ja osallisuutta sekä uudenlaisia vuorovaikutteisia toimintamalleja pilotoidaan hankkeessa muutaman paliskunnan alueella. Hyvien käytäntöjen löytyessä toiminta jatkuu näissä ja muissakin paliskunnissa hankkeen jälkeen. Hankkeessa pilotoidaan myös paliskuntien työnjohtajien koulutus-/neuvontapäivät; tavoitteena on saada aikaan tapahtuma, johon työnjohtajat sitoutuisivat jokavuotisena tapahtumana hankkeen jälkeenkin.