Tavoite

Pinko-hankkeen webinaareissa ja työpajoissa valmennetaan ammattikorkeakoulujen henkilöstöä toteuttamaan pieniä osaamiskokonaisuuksia. Hankkeessa selvitetään pienten osaamiskokonaisuuksien työelämäyhteistyötä sekä mallinnetaan pienten osaamiskokonaisuuksien erilaisia tuottamistapoja, laadunhallintaa ja opintohallintoa. Pienet osaamiskokonaisuudet ovat muotoutumassa oleva jatkuvan oppimisen konsepti, joka perustuu EU:n komission suositukseen pienistä osaamiskokonaisuuksista (Micro Credentials).

Hankkeessa:

  • valmennetaan korkeakoulujen henkilöstöä pienten osaamiskokonaisuuksien tuottamiseen
  • mallinnetaan työelämävuoropuhelua pienten osaamiskokonaisuuksien tarvelähtöiseen toteuttamiseen (työpaketin vetäjinä Jamk ja Karelia)
  • mallinnetaan pienten osaamiskokonaisuuksien erilaiset tuottamisen vaihtoehdot huomioiden mm. TKI-hankkeiden tuottama sisältö, tutkintokoulutusten osat sekä non-formaali ja informaali koulutustarjonta (työpaketin vetäjinä Centria ja Savonia)
  • mallinnetaan pienten osaamiskokonaisuuksien laadunhallinta ja opintohallinto huomioiden pienten osaamiskokonaisuuksien kansallinen viitekehys ja opin.fi-alusta (työpaketin vetäjinä SeAMK ja VAMK)
  • vertaillaan ja haetaan kokemuksia pienten osaamiskokonaisuuksien toteuttamisesta muissa EU-maissa (työpaketin vetäjinä Lapin AMK ja KAMK)

Hankkeen kohderyhmänä on hakijaorganisaatioiden TKI- henkilöstö, opetushenkilökunta, opetushallinnon henkilökunta ja organisaatioiden johto. Kaikkien korkeakoulujen ja ammatillisen toisen asteen henkilöstö voivat osallistua hankkeessa järjestettäviin kaikille avoimiin webinaareihin.Tämän Euroopan unionin osarahoittaman hankkeen päätoteuttaja on Oulun ammattikorkeakoulu ja osatoteuttajina Centria-ammattikorkeakoulu, Diakonia-ammattikorkeakoulu, Jyväskylän Ammattikorkeakoulu, Kajaanin Ammattikorkeakoulu, Karelian Ammattikorkeakoulu, Lapin ammattikorkeakoulu, Savonia-ammattikorkeakoulu, Seinäjoen Ammattikorkeakoulu, Suomen Humanistinen Ammattikorkeakoulu sekä Vaasan ammattikorkeakoulu.

Tulokset

Hankkeen tuloksena mukana olevien ammattikorkeakoulujen henkilöstön kyvykkyys tuottaa ja hallinnoida laadukkaasti erilaiset vaatimukset ja suositukset huomioiden pieniä osaamiskokonaisuuksia lisääntyy. Hankkeessa järjestettävien avointen webinaarien ja työpajojen sisällöt syntyvät hankkeen aikana tehtävistä selvityksistä ja mallinnuksista. 11 ammattikorkeakoulun yhteishankkeella on suuri vaikuttavuus ammattikorkeakoulusektorilla ja se antaa valmiudet tuottaa jatkossa pieniä osaamiskokonaisuuksia laajasti eri toimialoille kansallisesti ja kansainvälisesti.Tulokset
  • 11 ei-tieteellistä artikkelia pienistä osaamiskokonaisuuksista.
  • TKI-hankkeista pieniä osaamiskokonaisuuksia – opas
  • Julkaisu työelämävuoropuhelun toteuttamiseen
  • Tukimateriaali pienten osaamiskokonaisuuksien laadunhallinnan keskeisimmistä tekijöistä ja niiden soveltamisesta korkeakoulujen käytänteisiin pienten osaamiskokonaisuuksien toteuttamisessa
  • Pienien osaamiskokonaisuuksien elinkaaren mallinnus ja ehdotus prosessista opintoasiainhallinnon ja laadunhallinnan näkökulmasta tieto-, neuvonta- ja ohjauspalvelut huomioiden.

Tulosten hyödynnettävyys

11 ammattikorkeakoulun yhteishankkeella on suuri vaikuttavuus ammattikorkeakoulusektorilla ja se antaa valmiudet tuottaa jatkossa pieniä osaamiskokonaisuuksia laajasti eri toimialoille kansallisesti ja kansainvälisesti.