Tavoite

Pohjoinen älykäs kasvu eli Arctic Smart Growth (ASG) -hanke edistää lappilaisten pk-yritysten kasvua ja kansainvälistymistä.

Tavoitteena on

  • tukea pk-yritysten kehittämistoimintaa sekä
  • yritysten mahdollisuuksia hyödyntää EU-rahoitusta ja kansainvälisiä verkostoja aiempaa tehokkaammin.

Hankkeessa tunnistetaan kasvuhakuisia ja -kykyisiä, kansainvälisille markkinoille tähtääviä pk-yrityksiä, etsitään kumppanuuksia ja rahoituslähteitä sekä järjestetään yritysryhmille sopivia tukipalveluita kasvun ja kansainvälistymisen tueksi.

Yritysten toimintaa kehitetään Lapin älykkään erikoistumisen klusteritoiminnan avulla

Klusterit ovat väylä eurooppalaisiin yhteistyöverkostoihin ja edelleen suoriin EU-rahoituksiin. Tiiviimmällä yritysyhteistyöllä älykkään erikoistumisen klusterit kehittyvät ja pystyvät näin paremmin tukemaan yritysten kasvua ja kansainvälistymistä.

Hankkeen kehittämistavoiteLapin elinvoimaisuuden vahvistaminen tukemalla yritysten kasvua ja kansainvälistymistä niin, että niille luodaan mahdollisuuksia hyödyntää kansainvälistä rahoitusta, verkostoja ja AS-klustereita toimintansa kehittämisessä.

Hankkeen kokonaisbudjetti on 963 181 €. EAKR:n kokonaisrahoitus on 770 544 €, rahoittajaviranomaisena toimii Lapin liitto.

Tulokset

Hankkeen tuloksena luodaan toimintamalli, jossa yhteistyöketju yrityksistä, korkeakouluihin, alueen toimijoihin sekä kansainvälisiin verkostoihin ja rahoituslähteisiin on muodostettu. Toimintamallissa on sovittu osapuolten tehtävistä ja rooleista sekä vastuista. Yritykset löytävät haluamansa tukipalvelun mahdollisimman joustavasti ja saavat ratkaisut tarpeisiinsa olemassa olevasta asiantuntemuksesta.

Tiiviimmällä alueen toimijoiden yhteistyöllä pk-yritykset pääsevät asianmukaisiin kehittämispalveluihin, rahoituksiin ja verkostoihin sekä löytävät tarvitsemansa tukipalvelun mahdollisimman joustavasti.

 

Tulosten hyödynnettävyys

Syntyneet verkostot (alueelliset, kansalliset ja kansainväliset) ovat käytössä myös hankkeen loppumisen jälkeen. Hankkeessa syntyvä yhteistyömalli (yritys+tukiorganisaatio) on hyödynnettävissä myös hankkeen jälkeen. Hankkeessa syntyvä osaaminen jää organisaatioiden ja yritysten kläyttöön. Hankkeen tuella syntyneet kv-hankkeiden tulokset jäävät alueen, yritysten ja hanketoimijoiden hyödyksi.