Tavoite

Hankkeen tavoitteet olivat:

1. Toteuttaa uudenlaisia, saavutettavia ja henkilökohtaistettuja uraohjaus- ja neuvontapalveluita erityisesti korkeakoulutetuille pitkäaikais- ja toistuvaistyöttömille.

2. Tukea korkeakoulutettujen pitkäaikais- ja toistuvaistyöttömien työllistymistä kehittämällä uraohjauksen kautta heidän työnhakuvalmiuksiaan, oman osaamisen tunnistamis- ja markkinointivalmiuksiaan, työelämävalmiuksiaan, urasuunnittelutaitojaan sekä työelämäverkostojaan.

3. Kehittää korkeakoulutettujen pitkäaikais- ja toistuvaistyöttömien osaamista erilaisten opintopolkujen kautta niin, että se vastaa paremmin työelämän vaatimuksia.

4. Verkostoida TE-viranomaisia ja oppilaitoksia korkeakoulutettujen työttömien ohjauksessa.

5. Kehittää ja toteuttaa korkeakoulujen ja elinkeinoelämän yhteistyötä korkeakoulutettujen työllistymisessä Lapin alueelle.

Näiden välittömien tavoitteiden kautta hankkeen laajempana tavoitteena oli edistää alueellista tasa-arvoa korkeakoulutettujen työttömien ohjaus- ja neuvontapalveluiden saatavuudessa sekä edistää korkeakoulutettujen pitkäaikais- ja toistuvaistyöttömien työllistymistä. Lisäksi hankkeen laajempana tavoitteena oli turvata Lapissa koulutettujen asiantuntijoiden työllistymistä alueelle sekä näin turvata osaamisen jäämistä alueen käyttöön.

Tulokset

Hankkeen päätavoite toteutui hyvin. Kohderyhmä oli hankkeen mukainen, ja ohjattaville suunniteltiin heille sopivia koulutus- ja työelämäpolkuja sekä avoimen kautta toteutettu opintotarjotin. Toimijoina olivat Lapin ammattikorkeakoulu ja Lapin yliopisto ja niiden opintotarjontaa ja ohjausosaamista voitiin hyödyntää. Työelämätarpeita selvitettiin suunnittelun ajan, ja tarveanalyysiin saatiin vahvistusta hankkeessa tehdystä työantajakyselystä.

Hankkeen alkaessa myös korkeakoulutettujen työllisyystilanne oli nykytilannetta heikompi. Hanke tuli todelliseen tarpeeseen, ja kohderyhmän asiakkaita saatiin paljon. Hanke vastasi hyvin asetettuihin tavoitteisiin: Ohjaus antoi työtä hakeville korkeakoulutetuille ja myös ohjaajille uusia välineitä työnhakuun ja urasuunnitteluun. Henkilökohtaisen suunnittelun kautta todettiin mahdolliset osaamisvajeet, joihin lähdettiin hakemaan ratkaisua. Tarvittaessa asiakas ohjattiin muiden tukimuotojen pariin. 

Hankkeessa oltiin tiiviissä yhteistyössä TE-palvelujen kanssa. Myös koulutusorganisaatioita kontaktoitiin ja työnantajien kanssa verkostoiduttiin. Asiakkaille tarjottiin yrityskäyntejä ja järjestettiin rekrytointimessuja, joihin kutsuttiin työnantajia ja ammattijärjestöjä. Palveluinfoissa ja ohjauksen aikana kerrottiin eri tukimuodoista. Uraa tukevia opintoja tarjottiin lähinnä Lapin avoimen korkeakoulun kautta (erityisesti projektiopinnot, hyvinvointiin ja yrittäjyyteen liittyvät opinnot sekä kieliopinnot kiinnostivat).  Ohjausta tarjottiin nykyaikaisin etävälinein (mm. Skype, Appear in). Tietoa oli saatavilla RAITO-projektin sivuilla. RAITO-hankkeen palveluista tehtiin myös youtube-video. Tällä tavoin vastattiin hankkeen tavoitteisiin parantaa tavoitettavuutta ja alueellista tasa-arvoa sekä tarjota uudenlaisia, uudelleen käytettävissä olevia palveluja.