Tavoite

Hankkeessa luodaan yhteistyöverkostoja lappilaisten raaka-ainetuottajien ja aasialaisten ravintoloiden välille. Hankkkeessa keskitytään kala- ja porotuotteisiin, mutta mukana on myös niitä tukevia tuoteryhmiä (esim. luonnontuotteet ja muu lappilainen liha). Tavoitteena on erityisesti tällä hetkellä vaajaahyödynnettyjen raaka-aieniden (ns. sivuvirrat) hyödyntämisen lisääminen. Tätä kautta voidaan edistää vähähiilisyyttä mm. kuljetusmatkojen lyhentymisen (tuotteet korvaavat tuontia) ja resurssitehokkuuden paranemisen (hyödynnetään tällä hetkellä vajaahyödynnettyjä sivuvirtoja) kautta. Toimenpiteet kohdistuvat raaka-ainetuottajien osalta Lappiin, mutta tuotteita hyödyntäviä ravintoloida voidaan ottaa verkostoon myös esim. pääkaupunkiseudulta.Hankkeen välillisenä tavoitteena on yritysten kannattavuuden parantaminen ja tuotannon kasvu niin, että alalle syntyy uusia yrityksiä ja työpaikkoja.

Tulokset

Hanke luo verkoston aasialaisten ravintoloiden (tuotteiden käyttäjät) ja jalostajien (tuotteiden toimittajat) välille. Verkosto toimii alkuvaiheen jälkeen normaalina liiketoimintana, mikä osaltaan varmistaa toiminnan jatkuvuuden hankkeen jälkeen.Tällä hetkellä vajaakäytettyjen sivuvirtojen hyödyntäminen lisääntyy ja tätä kautta resurssitehokkuus paranee. Paikallisten tuotteiden käyttö vähentää kuljetusten määrää. Ko. tekijöiden johdosta toiminta on aiempaa vähähiilisempää. Jalostuksen ja ravintotoiminnan kannattavuus paranee. Uudet vajaakäytetyistä raaka-aineista tehdyt tuotteet luovat uutta liiketoimintaa ja tuovat alueelle uusia työpaikkoja.

Tulosten hyödynnettävyys

Hankkeen tuloksena syntyy liiketoimintaverkosto, jossa tuottajat ja ravintolat tekevät kaupallista yhteistyötä.