Tavoite

Hankkeen tarkoituksena on selvittää asiakaskeskeisten digitaalisten matkailunpalveluiden mahdollisuuksia Lapissa sekä kokeilla TripGo-sovelluksen toimivuutta Tunturi-Lapin matkailualueella.  Hanke edistää osaltaan lappilaisten matkailualueiden kehittymistä älykkääksi matkailualueeksi (smart destinations). Hankkeessa on valittu aiempien kokeilujen, kokemusten sekä tehdyn tarveanalyysien perusteella lupaavimmaksi saavutettavuutta parantavaksi ratkaisuksi TripGo-sovellus ja kokeiltavaksi uudeksi palvelutuotteeksi tarinallinen matkailutie/-polku.

Hankkeen tavoitteena on ensinnäkin kokeilla TripGo-sovellusta Lapin matkailun ja liikenteen digitalisaation mahdollisuuksien demonstroimikseksi. Toiseksi tarkoitus on kokeille tarinallisen matkailutien/-polun vaikutusta matkailukohteessa/-alueella. Hankkeessa kartoitetaan myös muita Lapissa aiemmin hyödyntämättömiä matkailun digitaalisia ratkaisuja ja uusia palvelutuotteita, joiden avulla matkailualueet, niiden yritykset, sekä liikennöitsijät voivat kehittää toimintaansa entistä asiakaskeskeisemmäksi. 

Hanke toteutetaan yhdessä alueen yritysten ja matkailutoimijoiden kanssa sekä yhteistyössä muiden digi-hankkeiden kanssa, esim. VAE, Kohteena Lappi -hanke sekä liikkumispalveluiden kokeilu- ja pilottihankkeiden kanssa, esim. AURORA -projektin MaaS -kokeilu sekä VTT:n VAMOS!-hanke. Hankkeessa käytetään osallistavia menetelmiä (yhteistyöpajat alueella), jotta alueen ja yritysten tarpeisiin pystyttäisiin vastaamaan parhaalla mahdollisella tavalla.

Hankkeen lähestymistapana on kokeilukulttuuri, jonka avulla etsitään ratkaisuja matkailun toimialan kiihtyvään muutokseen. Kokeilukulttuurin periaatteena on ratkaisujen etsiminen haasteisiin kokeilemalla. Tämä tarkoittaa myös sitä, että kokeilun tuloksena oleva ratkaisu ei välttämättä toimi tilanteessa.

Tulokset

Hankkeen tuloksena

–  kokeiltiin Tunturi-Lapin matkailualueella TripGo-sovellusta ja Digitransit Reittiopas-sovellusta

– tehtiin analyysi molempien ohjelmien soveltuvuudesta

– laadittiin hyödyntämissuunnitelma Digitransit Reittioppaasta

– edistettiin matkailuyritysten, liikennöitsijöiden ja lappilaisten hankkeeseen liittyvien yhteistyötahojen digivalmiuksia

– kehitettiin yksilömatkailijoiden liikkumispalvelutarjonnan digitaalista saavutettavuutta ja saatavuuden paranemista

–  selvitettiin TripGo-sovelluksen ja Digitransit Reittipas-sovelluksen käyttö ja soveltamismahdollisuudet ja laadittiin sen pohjalta hyödyntämissuunnitelma

Tulosten hyödynnettävyys

Yksi hankkeen toimenpiteistä on tulosten hyödyntämissuunnitelman laatiminen