Tavoite

SOMA-hankkeessa kehittämistavoitteena on ottaa sosiaalisesti kestävän talouden toimijoiden piiriin kunnat ja julkiset organisaatiot sosiaalisesti kestävien hankintojen ja sosiaalisten vaikutusten mittaamisen avulla.

Julkisissa hankintamenettelyissä tärkeää on tuntea hankintakriteerien mahdollisuudet. Yhtä tärkeää on kyetä mittaamaan tehdyt vaikutukset ja muokata hankintaprosessia saatujen tulosten perusteella. Siksi tämän hankkeen tavoitteena on antaa Lapin kunnille ja julkisille organisaatioille työkaluja mitata niiden julkisten hankintojen avulla saavutettua sosiaalista vaikutusta (ml. työllisyysvaikutus).

Nykyisen Lappi sopimuksen toimeenpanosuunnitelma korostaa sosiaalisesti kestävän talouden (social economyn) merkitystä. Julkiset hankinnat käytännössä ohjaavat rahoituksellaan paikallisten ja alueellisten elinkeinojen ja yritysten kehitystä. Sosiaalisesti kestävän talouden toimijat ja toimenpiteet auttavat osaltaan tekemään Lapin maakunnasta sosiaalisesti oikeudenmukaisemman alueen esimerkiksi lisäämällä työllisyysastetta. Varsinkin meneillään olevan COVID-19-kriisin aikana Lapin maakunnassa erityisesti matkailu-  ja palveluelinkeinojen piirissä toimivien työttömyysaste on lisääntynyt. Siksi on etsittävä uusia keinoja työllisyysasteen nostamiseksi ja muiden toimijoiden on ryhdyttävä toimiin työllisyyden lisäämiseksi. Yksi tällainen vaihtoehto on julkisten hankintojen käyttö. Jos kunta tai julkinen organisaatio harkitsee hankintaprosessiaan uudelleen sisällyttääkseen siihen sosiaaliset ja ekologiset tekijät, kuten esim. Kittilä ja Sodankylä ovat tehneet, alueellinen ja paikallinen työllisyystilanne voi kohentua ja yritystoiminta kehittyä.

Hankkeen idea syntyi SOCENT SPAs hankkeen puitteessa, jossa tarve sosiaalisten vaikutusten mittaamiseen on havaittu yhdessä Lapin liiton kanssa. Myös muista hankkeesta tämä tarve on noussut, esim. SYKE- sekä Arjen turvaan tiekartta -hankkeista.

Tulokset

Keskeiset tulokset:

 

  • Julkiset organisaatiot ja kunnat ovat tietoisia sosiaalisesti kestävistä julkisista hankinnoista
  • Julkisilla organisaatioilla ja kunnilla on käytettävissään sosiaalisten vaikutusten mittausvälineitä
  • Julkisilla organisaatioilla ja kunnilla on taidot käyttää sosiaalisten vaikutusten mittaustyökaluja
  •  

Keskeiset tuotokset:

  • Nykytila-analyysi (julkaisu)
  • 1 webinaari kohderyhmille keskeisistä käsiteistä
  • 5 työpajaa (3 kunnille, 2 julkisille organisaatioille) sosiaalisesti kestävästä hankinnasta
  • 1 sosiaalisten vaikutusten mittaamisen työkaluportfolio kunnille
  • 1 sosiaalisten vaikutusten mittaamisen työkaluportfolio julkisille organisaatioille
  • 4 työpajaa (2 kunnille, 2 julkisille organisaatioille) työkaluportfolion käyttöönotosta

Hankkeen tuotokset raportoidaan sähköisenä Lapin AMK:n julkaisusarjassa ilmestyvänä PDF-julkaisuna, johon kerätään keskitetysti myös www-sivujen materiaali

Tulosten hyödynnettävyys

Tulokset hyödynettään sekä Lapin amkin sisäisesti (vastuullisuusraportin luominen) sekä muissa julkisissa organisaatioissa ja kunnissa Lapissa.