Tavoite

Hanke liittyy kiinteästi Tornionlaakson kesäsiika – Tornedalens sommarsik -hankkeeseen. Tässä hankkeessa toteutetaan kesäsiian tutkimusosio siian kestävän hoidon varmistamiseksi.

Siian kutunousu Tornionjokeen on viivästynyt kuukauden verran viimeisen 30 vuoden aikana ja keskikoko on merkittävästi pienentynyt. Hankkeen tutkimusosiossa tunnistetaan siikakannan vaihteluun vaikuttavia avaintekijöitä. Tutkimuksessa yhdistetään uutta tutkimustietoa ja kalastajien hiljaista tietoa. Lisääntynyt tietämys luo edellytyksiä siikakannan kestävään vaalimiseen. Vaellussiika on Suomessa luokiteltu uhanalaiseksi, ja siksi tarvitaan tietoa päätöksenteon taustalle, jotta kalastus ja siikakulttuuri voisi jatkua kestävällä pohjalla. Tutkimustyö vastaa erityisesti maa- ja metsätalousministeriön siikatyöryhmän vuonna 2012 esittämiin vaellussiikaa koskeviin selvitystarpeisiin.

Tornionlaakson Kesäsiika -hanke on alisen Tornionlaakson perinnekalastuskulttuurien ja kesäsiian katoamisesta huolestuneiden tahojen yhteinen kehityshanke. Hankkeen päätavoitteena on vahvistaa Tornionlaakson ainutlaatuisten perinnekalastuskulttuurien vetovoimaisuutta. Tavoitteena on lisätä tietämystä kalasta ja kulttuurisista erityispiirteistä alueen kalastajien, asukkaiden, yrittäjien ja erityisesti nuorten parissa. Hankkeen avulla luodaan edellytyksiä elävää kalastuskulttuuria tukevan Tornionjoen siikakannan kestävälle hoidolle. Hanke tukee erityistavoitetta 3.1. ‘Alueen kulttuuri ja kulttuuriperintö vahvistuu ja elävöityy’ alueen asukkaiden ja etenkin nuorten parissa.

Kulttuurin ja kulttuuriperinnön näkyväksi tekeminen, säilyttäminen, siirto ja soveltaminen tapahtuvat uusia teknologioita hyödyntäen. Myös kalakannan ja luonnonympäristöjen hoidon tietämys alueen asukkaiden, kalastajien ja tutkijoiden parissa lisääntyy.Tornionlaakson Kesäsiika -hanke on ainutlaatuinen rajat ylittävä ja luonteva kokonaisuus Tornionlaakson luonnonvarojen tutkimusta, kalastusperinteen tallentamista sekä niiden hyödyntämistä. Hanke tukee kestävällä tavalla jokivarren elävöittämistä sekä sen tunnistamista maailmanperintölistan potentiaaliseksi kohteeksi.

Hanke tuo myös uutta tietoa kalakantojen hoitoon osana valtakunnallista siikatutkimusohjelmaa. Hanke hyödyntää mm. hankkeissa aiemmin tuotettua materiaalia ja kerää paikallisten ihmisten, museoiden ja medioiden arkistosta materiaalia.

Hankkeen päähakija on Lapin ammattikorkeakoulu, jonka hakijakumppaneina ovat Suomen Luonnonvarakeskus (Luke), Norrbottens Länsstyrelsen/ fiske-enhet, Tornedalens Folkhögskola, Kukkolan Kalastusmuseo ja Haaparannan kaupunki sekä Tornion kaupunki.

Hankkeen yhteistyökumppaneina on Prosiika ry:n lisäksi laaja joukko jokivarren kalastuskuntia, kyläyhdistyksiä ja matkailuyrityksiä molemmin puolin rajaa sekä Tornionlaakson maakuntamuseo, Norrbottens museum, Maaseudun sivistysliitto ja Rajajokikomissio, Tornionlaakson neuvosto, Övertorneå ja Ylitornio.

Tulokset

Kesäsiikahanke on pääpiirteissään onnistunut vastaamaan sille asetettuja tavoitteita. Poikasten alitsariinivärjäysten avulla saatiin ensimmäistä kertaa arvio Tornionjoen luontaisesta siianpoikastuotannosta. Vaikka laskelmat ovat suuntaa antavia, aiemmin ei ole ollut käsitystä edes suuruusluokasta. Tämä tieto on keskeisen tärkeä arvioitaessa esimerkiksi rakennettujen jokien istustuskompensaatioiden suuruutta suhteessa menetettyyn poikastuotantoon, sekä kestävän kalastuksen tasoa luontainen siian lisääntymiskierto huomioiden.

Merkintätutkimuksissa saatiin tietoa, kuinka kauas siiat nousevat joessa ja missä ne todennäköisesti kutevat. Tältä osin tulokset ovat kuitenkin vajavaiset sikäli, että kaloja saatiin merkittyä vasta elokuun puolivälissä ja loppupuolella, jolloin ne eivät todennäköisesti täysin kuvastaneet kesäsiian nousukäyttäytymistä. Lisäksi kalastuskauden loppuminen aikaisin vaikutti merkkipalautusten määrään. Merkintätutkimukset osoittivat myös jokikalastuksen tehokkuuden, mikä oli odotettua suurempi.

Mätipumppaukset eivät tuottaneet tulosta Tornionjoessa, joten kutupaikkojen todentaminen vaatisi toisenlaisen menetelmän käyttöä.

Näytesiikojen otoliittianalyysit antoivat uutta tietoa kesäsiikojen merivaelluksista, ja sen perusteella voitiin arvioida merialueen kalastuksen vaikutusta Tornionjokeen siikakantaan.

Kertyneiden tietojen avulla voidaan antaa suosituksia kalastuksen järjestämiseksi Tornionjoessa niin, että sillä olisi merkitystä siikojen kokoon ja määrään.

Lataa koko tutkimusraportti Tornionlaakson kesäsiian sivuilta

Tutustu tutkimusmenetelmiin YouTube -kanavallamme