Tavoite

Hankkeen kehittämistavoitteena on tukea Lapin matkailu- ja palvelualojen työhyvinvointia ja tuottavuutta sekä vahvistaa alan pitovoimaa tunnistamalla työyhteisössä työskentelevien työn merkityksellisyyden muodostumiseen sekä motivoitumiseen ja sitoutumiseen vaikuttavia tekijöitä. Hankkeen tavoitteena on: – selvittää olemassa olevien pitovoiman ja työn merkityksellisyyden hyviä käytänteitä (nykytila-analyysin laadinta)- kartoittaa työn pitovoimaan ja työn merkityksellisyyden muodostumiseen vaikuttavia tekijöitä matkailu- ja palvelualoilla Lapissa (työyhteisöjen tarpeiden näkyväksi tekeminen) – kokeilla työn pitovoimaa ja työn merkityksellisyyttä vahvistavien ratkaisuehdotusten toimivuutta työyhteisössä (työyhteisöjen osaamisen kehittäminen) pyrkien tuottamaan erityistä lisäarvoa jo olemassa oleviin yritysten käytänteisiin ohjaamalla huomio työn merkityksellisyyttä vahvistaviin monimuotoisiin käytänteisiin (huomioiden yhdenvertaisuus esim. sukupuolesta, iästä tai etnisestä taustasta riippumatta). Tavoitteena on tuoda työn pitovoimaa tukevat asiat näkyväksi ja keskusteluun työyhteisöissä ja edistää Lapin matkailu- ja palvelualojen työyhteisöjen uudistumiskykyä, työhyvinvointiä ja tuottavuutta.

Tulokset

Hankkeen tuloksena:

– on laadittu artikkelimuotoinen nykytila-analyysi olemassa olevista pitovoiman ja työn merkityksellisyyden hyvistä käytänteistä – esitellen kansallisia ja kansainvälisesti hyviä toimintamalleja ja käytänteitä.  

Työn pitovoiman ja työn merkityksellisyyden vahvistamiseksi, tulisi kiinnittää huomiota neljään osa-alueeseen (Lips-Wiersma & Morris 2009; Lips-Wiersma & Wright 2012, Martela & Riekki 2018): 

1. Omaehtoisuuden tarve ja ihmisenä kehittyminen. Kokemus siitä, että ihminen on vapaa päättämään omista tekemisistään ja motivaatio kumpuaa yksilön sisältä ulkoisten tekijöiden sijaan.  

2. Kyvykkyyden tarve ja oman potentiaalinen hyödyntäminen. Onnistumisen tunne, että hallitsee ja osaa oman työnsä, ja pystyy suorittamaan annetut tehtävät menestyksekkäästi loppuun asti.  

3. Yhteisöllisyyden tarve ja yhteys muihin.  Kyky toimia yhdessä muiden kanssa ja työn organisointia yhteisönä. Kokemus yhteisöön kuulumisesta ja välittävistä ihmissuhteista.  

4. Hyväntekemisen tarve ja toisten palveleminen. Työllä on mahdollisuus tehdä hyvää ihmiskunnan eteen. Kokemus, että voi tehdä pyyteettömästi jotain hyvää toisen hyväksi. 

 

– on kartoitettu työn pitovoimaan ja työn merkityksellisyyden muodostumiseen vaikuttavia tekijöitä matkailu- ja palvelualoilla Lapissa ja siten tuotu esille työyhteisöjen tarpeet.  

Työyhteisöjä on osallistettu työpajatyöskentelyllä erilaisin osallistavin menetelmin järjestämällä Luova virkistäytymishetki (22.3.) Rovaniemellä ja Rentouttava joogahetki (13.4.) Levillä. Lisäksi aktivoitu kohderyhmää tarkastelemaan omaa työtään ja suhdetta työhön itsenäisten tehtävien tuotettavien kirjoitelmien myötä. Matkailu- ja palvelualan yritysten työyhteisöt kokevat pitovoimaan ja työn merkityksellisyyden muodostumiseen vaikuttavan mm. työn tulevaisuuteen (varmuuteen), fyysisiin ja psyykkisiin työolosuhteisiin ja työyhteisöön liittyvät asiat.  

– on vahvistettu työyhteisöjen osaamista jakamalla pitovoimaa ja merkityksellisyyttä vahvistavia ratkaisuehdotuksia ja kokeilemalla niiden toimivuutta työyhteisössä. 

Työyhteisöjä on kohtautettu jakamaan tietoa parhaista käytänteistä sekä pohtimaan ja työstämään yhdessä pitovoiman vahvistamisen ratkaisuja huomioiden Lapin erityispiirteet.  Henkilöstön pitovoimaa ja työhyvinvointia vahvistavia tapahtumia on järjestetty kolme (Inari 5.10. Lapin matkailuparlamentin yhteydessä + Rovaniemi 25.10. Tulevaisuuden töissä matkailu- ja palvelualalla & Levi 22.11 Vahva mieli, vahva tiimi). Työyhteisöt ovat kokeilleet tarpeiden kartoituksen yhteydessä nousseiden ratkaisujen toimivuutta työn pitovoiman vahvistamiseksi. Hankkeen tulosten yhteenvedoksi on järjestetty Tärkeissä töissä matkailu- ja palvelualalla -webinaari (4.12.). 

 

– tuotettu erityistä lisäarvoa jo olemassa oleviin yritysten käytänteisiin ohjaamalla huomio työn merkityksellisyyttä vahvistaviin monimuotoisiin käytänteisiin (huomioiden yhdenvertaisuus esim. sukupuolesta, iästä tai etnisestä taustasta riippumatta). 

Työyhteisöt ovat tuottaneet konkreettisia ratkaisuehdotuksia työn pitovoimaa ja merkityksellisyyttä vahvistaviin monimuotoisiin käytänteisiin huomioiden vastuullisuus ja kestävän kehityksen periaatteet. Osallistujat ovat jakaneet ideoita ja vinkkejä osaajien pitämiseksi ja sitouttamiseksi. 

– laadittu visualisoitu materiaalina tsemppi-/kehutarrat työyhteisöjen arjen käytäntöjä tukemaan, joiden avulla työyhteisö voi itsenäisesti ja vähin ulkopuolisin resurssein kehittää toimintaansa jatkuvasti. 

Tulosten hyödynnettävyys

Hankkeen pohjalta on tavoitteena tehdä teemaan liittyvä monivuotinen koulutus- ja kehittämishanke Lapin matkailu- ja palvelualan työyhteisöjen kehittämiseksi.