Tavoite

Uusia tuotteita metsästä -hankkeessa kehitetään metsien ekosysteemipalveluiden monipuolista hyödyntämistä huomioimalla yhteiskunnan, yksityismetsänomistajan ja luonnontuoteyrittäjien tarpeet. Tavoitteena on kehittää ekosysteemipalveluiden monipuolisen tuotannon tueksi Metsämittari -työkalu, joka osoittaa ekosysteemipalveluissa tapahtuvia muutoksia metsien käytön seurauksena. Hankkeessa kehitetään, pilotoidaan ja ohjeistetaan luonnontuotteet huomioivaa metsäsuunnittelua yksityismetsissä ja luonnontuotteiden tuottamisen kannattavuus- ja vaihtoehtokustannuslaskentaa.

Tulokset

Uusia tuotteita metsästä -hanke tuottaa tietoa puun ja muiden ekosysteemipalveluiden, erityisesti luonnontuotteiden rinnakkaisesta tuotannosta Lapissa ja Pohjois-Pohjanmaalla.

Lyhyellä aikavälillä hanke tukee alueellisten metsäohjelmien toteutusta ja yksittäisen metsänomistajan päätöksen tekoa. Pitkällä aikavälillä hanke toimii kestävän biotalouden ja aluekehityksen apuvälineenä, joka pystyy huomioimaan metsiin kohdistuvia, ajan myötä muuttuvia tarpeita ja painopisteitä. Luodessaan uuden toimintakulttuurin metsien monipuoliselle käytölle hanke edistää biotaloutta, mahdollistaa uusia yritysideoita sekä lisää metsiin liittyvän tutkimuksen vaikuttavuutta.

Hankkeen hyödyt konkretisoituvat sekä alueellisella että yksityismetsänomistajan tasolla. Lisäksi hanke tiivistää tutkimusorganisaatioiden ja korkeakoulujen yhteistyötä Pohjois-Suomessa niin että alan tutkimus ja koulutus palvelee entistä paremmin alueen elinkeinoelämän tarpeita. Hankkeessa tuotettu keskeinen tieto kootaan, popularisoidaan ja välitetään laajasti sidosryhmien käyttöön.

Tulosten hyödynnettävyys

Hankkeen tulokset ovat saatavilla luonnontuotealan koordinaatiohankkeen toteuttamassa ‘tietopankissa’. Hankkeesta saatavat tulokset hyödynnetään seuraavien hankkeiden suunnittelussa, mutta jo tämän hankkeen tulokset ovat siten suuntaa antavia siten, että ne ohjaavat metsäohjelmien suunnittelua sekä maanomistajatasolla metsäsuunnittelua. Tulosten perusteella kyetään myös ennakoimaan laajemmin metsänomistajien kiinnostusta ekosysteemipalveluiden, erityisesti luonnontuotteiden, tuottamisesta ja kiinnostuksesta mahdolliseen laajempaan toimintaan. Hankkeessa koottu ja tuotettu tieto sekä kokemukset hyödynnetään Lapin AMKissa mm. metsäsuunnitteluun ja luonnontuotteisiin liittyvillä opintojaksoilla.