Tavoite

Hankkeen kehittämistavoitteena on vähentää fossiilisen energian käyttöä ja kasvihuonepäästöjä kohdealueen kunnissa.

Tavoite on vauhdittaa kuntia, kuntalaisia ja yrityksiä energiatehokkuuden lisäämiseen, uusiutuvien ratkaisujen hyödyntämiseen ja vähentää jo hankkeen aikana fossiilisen energian käyttöä ja kasvihuonepäästöjä kohdekiinteistöissä hankkeeseen osallistuvissa kunnissa  (6 kpl). Mukana olevista kunnista tuodaan esille kustannustehokkaita ja vaikuttavia pilottikohteita esille, jotka ovat monistettavissa muihin Lapin kuntiin. Viestinnän ja verkostoitumisen avulla vaikutetaan kuntalaisten ratkaisuihin energian käytössä ja muussa kasvihuonepäästöjä tuottavassa toiminnassa.

Tavoite on kannustaa ja motivoida kaikkia maakuntia mukaan yhteiseen tavoitteeseen, synnyttää kysyntää ja tarjontaa vähähiilisyyttä edesauttaville uusille ja innovatiivisille cleantech tuotteille ja ratkaisuille sekä menetelmille kuntien julkisissa hankinnoissa sekä etsiä yrityksille pilottikohteita energiatehokkuuden lisäämiseen, uusiutuvien ratkaisujen hyödyntämiseen ja kasvihuonepäästöjen vähentämiseen ja luoda näin uusia markkinoita.

Hankkeen kautta luodaan alueen kunnille edellytyksiä hakeutua osaksi HINKU-kuntaverkostoa, millä turvataan toiminnan säilyttäminen ja kehittyminen hankkeen päätyttyä.

Tulokset

Hankkeen päätuloksena hankkeeseen osallistuvat kunnat, kuntalaiset ja pk-yritykset ottavat käyttöön omassa toiminnassaan kasvihuonekaasuja vähentäviä ratkaisuja. Näitä ovat mm. materiaalin- ja energiankäytön tehostaminen ja uusiutuvien energiamuotojen käyttö. Hankkeessa kootaan yhteen edistyksellisiä cleantech-ratkaisuja, joita käytetään esimerkkeinä tiedon ja toimintamallin levittämisessä.

Hankkeen päätuloksena laaditaan kunnille suunnitelma uusiutuvan energian käytön lisäämiseksi, kestävä hajautetun energiatuotannon suunnitelma sekä vahvistetaan verkostoyhteistyötä ja osaamista tiedonvälityksen kautta.

Tulosten hyödynnettävyys

Hankkeen tavoitteena on luoda prosessi, joka edistää koko maakunnan vähähiilistä toimintaa ja vahvistaa Lapin AMKin asiantuntijaroolia energia-alan toimijana alueella sekä verkostoitumista. Asiantuntijuuden lisääntyessä Lapin AMKssa pystytään palvelutoiminnan kautta tarjoamaan kunnille asiantuntijapalveluita kuntien ja yritysten vähähiilisemmän toiminnan edistämiseksi ja uusiutuvien energialähteiden käytön lisäämiseksi hankkeen jälkeen. Asiantuntijoiden (lehtorit) kautta tieto-taito siirtyy opetukseen. Hankkeeseen osallistuvan tki-henkilöstön osaaminen kasvaa hankkeen aikana ja mahdollistaa tarvittavien pätevyyksien suorittamisen, jotka ovat edellytyksenä palvelutoiminnassa. Hankkeen kautta voidaan vahvistaa Lapin AMKin henkilöstön osaamista useammalle henkilölle. Hankkeeseen osallistuville kunnille luodaan edellytykset jatkaa ja kehittää vähähiilistä toimintaa Suomen ympäristökeskuksen koordinoimassa HINKU-kunta toiminnassa.